Singura ofertă depusă pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare și extindere a Aeroportului internațional Sibiu are o valoare mai mare decât cea estimată de autorități în decembrie anul trecut. În regim de urgență, autoritățile urmează să aprobe creșterea bugetului proiectului la 48,5 milioane de euro.
Licitația pentru extinderea terminalului de pasageri și amenajarea pistei pentru aeronavele intercontinentale a fost lansată de către Aeroportul internațional Sibiu în a treia zi de Crăciun a anului trecut. Termenul stabilit inițial pentru depunerea ofertelor, 25 ianuarie 2022, a fost prelungit până pe 1 martie 2022. Dată la care o singură asociere de trei firme cu șapte subcontractanți și doi terți susținători a depus ofertă.
Este vorba de asocierea condusă de cea mai puternică firmă de construcții din această parte a țării, sibienii de la Con-A, alături de care participă UTI Construction and Facility Management și Bog'art (ambele din București).
Subcontractanții celor trei sunt sibienii de la Con-A Operations și cei de la Euro Ing, alături de bucureștenii de la Eletroproiect SRL, Geo Arc SRL, Aero Project SRTL, Altimate (care este și terț susținător), Kone Ascensorul și Bog`Art Steel.
E nevoie de mai mulți bani
Oferta depusă de asocierea mai sus amintită a trecut de primele două etape: cea de verificare a documentelor de calificare și cea de verificare a ofertei tehnice, după fiecare etapă oferta fiind declarată admisă, respectiv conformă.
Doar că, la deschiderea ofertei financiare, autoritățile au văzut că suma solicitată este mai mare decât bugetul stabilit prin documentația tehnico-economică, elaborată în cadrul unui contract separat, din 2020.
”În data de 2 mai 2022, la deschiderea ofertei financiare comisia a constatat că valoarea ofertată (203.847.365,27 lei, fără TVA) este mai mare decât valoarea estimată (185.332.084,85 lei) cu 9,99%. Conform devizului actualizat în conformitate cu oferta financiară primită în cadrul procedurii de licitație deschisă organizată în vederea atribuirii contractului având ca obiect «proiect tehnic și lucrări de execuție pentru obiectivul Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice Faza I», au rezultat alți indicatori tehnico-economici față de etapa de realizare a documentației tehnico-economice”, se arată într-un raport întocmit de Direcția de Strategii și Proiecte din cadrul Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia funcționează aeroportul sibian.
Din fonduri europene
În acest context, autoritățile județene au programat o ședință extraordinară programată în după-amiaza zilei de vineri, în cadrul căreia pe ordinea de zi a fost introdus proiectul de creștere a bugetului alocat contractului în discuție.
Proiectul propune creșterea bugetului alocat acestui proiect cu 9,99%, fapt permis de legislația în domeniu (legislație care prevede că indicatorii tehnico-economici pot fi crescuți cu cel mult 15% în cazul contractelor de lucrări).
Conducerea CJ Sibiu arată că este de dorit această variantă deoarece finanțarea lucrărilor este asigurată din fondurile europene alocate nerambursabil prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, în cadrul căruia proiectele finanțate trebuie finalizate cel mai târziu în 31 decembrie 2023. ”În perioada programatică următoare nu vor mai exista alocări bugetare din Fonduri UE care să vizeze dezvoltarea de infrastructură aeroportuară, drept urmare fazarea lucrărilor nu va fi posibilă, iar efectuarea de lucrări ulterior datei menționate anterior conduce la necesitatea de a asigura finanțarea din surse proprii sau din transferuri de la CJ Sibiu (ambele scenarii fiind nefezabile). Anularea procedurii și reluarea acesteia va conduce în mod cert la depășirea semnificativă a termenului de eligibilitate menționat anterior”, se mai arată în raportul prin care se justifică necesitatea creșterii bugetului.
Un terminal de două ori mai mare
Vechiul terminal al aeroportului sibian va fi demolat, sistemul de acces și parcarea vor fi reconfigurate, iar terminalul actual va deveni de mai bine de două ori mai mare, astfel încât va putea procesa până la 2,6 milioane de pasageri pe an. În plus, la Sibiu vor putea ateriza și decola și avioanele din categoria D, destinate transportului pe distanțe lungi. Sunt o parte din obiectivele contractului care, după aprobarea creșterii indicatorilor tehnico-economici, va fi atribuit asocierii condusă de Con-A.
Termenul de finalizare a contractului este de 22 de luni de la semnare: patru luni ar urma alocate proiectării, iar următoarele 18 luni – execuției.
Mai multe detalii despre lucrările care trebuie executate puteți citi aici Aeroportul sibian se extinde cu 44 de milioane de euro: terminal pentru 2,6 mil. de pasageri, pistă pentru aeronave mari
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3665
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Marioara
Acum 6 ore
Nobody
Acum 7 ore
Unde nu e materie cenusie ... ce rezulate sa ai ?
Acum 8 ore
Gelu