În lipsa unui sistem de transport public metropolitan, străzile Sibiului se aglomerează în special din cauza autovehiculelor din afara municipiului. S-a ajuns ca 63% din totalul mașinilor aflate în trafic prin Sibiu să vină din afara orașului, procent în creștere față de acum cinci ani.
37,5% din mașinile care inundă în fiecare zi străzile și parcările municipiului Sibiu sunt ale locuitorilor orașului, rezultă din analizele de trafic întocmite în vederea actualizării Planului de mobilitate urbană durabilă (PMUD) a Sibiului, pentru perioada 2021 – 2030.
Situația s-a înrăutățit față de acum cinci ani, când pe străzile orașului numărul de mașini venite din afară era de 60%. Situația s-a înrăutățit deoarece în spatele acestor procente este numărul autoturismelor care a crescut în fiecare an. Conform datelor colectate, la fiecare doi locuitori ai orașului există deja câte o mașină înmatriculată în municipiul Sibiu. ”Indicele de motorizare la nivelul anului 2021 este de 500 autovehicule/1000 locuitori, respectiv cu 17,65% mai mare decât indicele de motorizare de la nivelul anului 2015”, se arată într-un raport al Primăriei Sibiu întocmit pe baza datelor culese pentru actualizarea PMUD.
În municipiul Sibiu, la finele anului erau înmatriculate 56.118 mașini, conform datelor Primăriei Sibiu.
Estimat - 2025
Aproape două treimi dintre persoanele care fac naveta la Sibiu din alte localități o fac pentru a veni la serviciu. ”Din datele obţinute în cadrul activităţii de colectare de date pentru elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, navetismul în scop de loc de muncă (58% din numărul total de navetişti) evidenţiază faptul că municipiul Sibiu are o atractivitate ridicată în ceea ce priveşte locurile de muncă pentru locuitorii din zona limitrofă. Astfel, în prezent, principala modalitate de deplasare a populației din şi spre municipiul Sibiu este cea cu autoturismul”, se mai arată în documentul citat.
Pentru a oferi alternative viabile navetiștilor, după aproape zece ani de discuții, în luna februarie a acestui an, autoritățile din Sibiu, Cisnădie, Șelimbăr, Ocna Sibiului, Sadu, Șura Mare, Șura Mică, Cristian, Poplaca și Roșia s-au asociat în cadrul ADI Transport Metropolitan Sibiu. Totodată, au demarat o serie de proiecte de achiziție de autobuze, precum și întocmirea de studii prealabile, în urma cărora să rezulte un sistem metropolitan de transport. Estimările autorităților sunt că acest sistem va deveni operațional în anul 2025. Iar în primul an, impactul nu va fi unul deosebit. ”În urma implementarii proiectului de investiţie, se vor obţine următorii indicatori de rezultat: creşterea numărului de pasageri în transport public la nivelul primului an de după finalizarea implementării proiectului (estimat 2026) - cu aproximativ 5%”.
Oamenii se plâng de aglomerație, nu de lipsa alternativelor
În ceea ce privește mobilitatea din oraș, sibienii se plâng cel mai mult de faptul că nu mai au loc prin traficul la care tot ei sunt cei care contribuie din spatele volanului propriei mașini. ”Principala problemă identificată la nivelul PMUD Sibiu 2021-2030 în ceea ce priveşte mobilitatea populaţiei şi a mărfurilor este reprezentată de problemele generate de traficul auto ridicat (32%}, urmată de lipsa/locuri de parcare ineficiente (14%). Următoarele probleme importante sunt ineficienţa transportului în comun, datorită lipsei transportului în comun în zona metropolitană/urban funcţională şi lipsa alternativelor de transport (12%)”.
Mai puțin de o treime folosesc autobuzele
În urma centralizării chestionarelor aplicate în municipiul Sibiu, 37,55% dintre respondenți au declarat că folosesc mașina personală drept mijloc principal de transport. Răspunsurile nu au fost convingătoare pentru autorități. ”Dat fiind faptul că răspunsurile respondenţilor au un nivel ridicat de subiectivitate şi diferă foarte mult în funcţie de natura originii / destinaţiei pentru deplasare, se vor lua în considerare cotele modale conform datelor de trafic”.
Iar cotele modale calculate pentru actualizarea PMUD arată faptul că mai puțin de o treime dintre sibieni preferă, de fapt, să își lase mașina acasă și să folosească autobuzele Tursib. ”Reţeaua de transport deserveşte peste 200.000 de locuitori pe o suprafaţă de 121 km. Cota modală în prezent pentru transportul public este de 27,66% (în municipiul Sibiu), conform datelor de trafic şi din analiza datelor de transport provenite de la operator. Raportat la cota modală de 26,79% raportată în PMUD versiunea I (cea din 2017 – n.r.), se constată o creștere uşoară în ceea ce priveşte folosirea transportului public ca mijloc principal de deplasare”.
Sibienii au declarat că nu folosesc autobuzele Tursib din cauza aglomerației și din caza timpilor de așteptare foarte mari. ”În ceea ce priveşte gradul de acoperire, transportul public prezintă o frecvenţă foarte ridicată (sub 7 minute) pe Bulevardul Andrei Şaguna, Şoseaua Alba Iulia, Bulevardul Corneliu Coposu, Piaţa 1 Decembrie şi strada General Magheru (sic!). Zonele cu o frecvenţă medie (8-13 minute) sunt localizate pe principalele artere de penetrare, în apropierea zonei centrale, cum ar fi: Bulevardul General Vasile Milea, strada Henri Coandă, strada Oţelarilor, strada Nicolae Teclu, Strada Abatorului, strada Târgul Fânului, Strada Lungă, Calea Şurii Mari, Calea Malului, Strada Cibinului, Strada Metalurgiştilor, Strada Râului, Calea Maramureşului, Strada Dumbrăvii. În celelalte zone, frecvenţa mijloacelor de transport depăşeşte 14 minute. Arealele cu frecvenţă scăzută (peste 25 minute), se află în zonele periferice”, se mai arată în raportul administrației locale.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: planul de mobilitate urbana du , pmud sibiu , statistici trafic sibiu , cate masini sunt in sibiu , transport metropolitan sibiu
Vizualizari: 5557
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
Sofer
Acum 2 ore
Corbul
Acum 2 ore
Justin
Acum 2 ore
Izabell