Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Daniela Cîmpean a fost aleasă președinta Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Parâng

Daniela Cîmpean a fost aleasă președinta Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Parâng

Reprezentanții a numeroase instituții din mai multe județe s-au reunit într-un comitet dedicat gestionării durabile și protecției munților din grupa Parâng. Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost aleasă președinte.

Prefecți, subprefecți, administratori publici, primari de orașe și comune, specialiști în sănătate publică și montanologie din mai multe județe au participat la ședința de constituire a Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Parâng, care a avut loc în cursul zilei de joi, 19 mai, anunță reprezentanții CJ Sibiu într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Daniela Cîmpean a fost aleasă președintă a comitetului, poziția de vicepreședinte fiind încredințată lui Vasile Jurca, primarul orașului Petrila. ”Comitetul are în componență 31 de membri. Județul Sibiu este reprezentat de opt persoane: Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, Gheorghe Huja, primarul Orașului Cisnădie, Codruța Cosma, Șef Serviciu în cadrul Instituției Prefectului Județului Sibiu, Flavius Octavian Flucuș, directorul adjunct al DSVSA, Mariana Rusu, directorul Institutului de Cercetare, Dezvoltare pentru Montanologie Cristian, Bucur Bogdan, în calitate de președinte al Grupului de Acțiune Locală (GAL) Mărginimea Sibiului, Bianca Popența, consilier la Direcția pentru Agricultură Județeană, și Robert Georgian Mihai, inginer silvic în cadrul Direcției Silvice”, este enumerat în comunicatul amintit.

Este al zecelea comitet de masiv înființat la nivel național, în baza unei hotărâri de guvern (332/2019) emisă în scopul formării unor astfel de organisme, care nu au personalitate juridică, având rol consultativ.

Strict în cazul comitetului tocmai înființat, acesta are printre atribuții formularea unor propuneri de politici și strategii, pe baza unor sinteze și prognoze a fenomenelor social-economice din areal. ”Monitorizează aplicarea programelor, contribuie la atragerea de fonduri din surse interne și externe pentru punerea în aplicare a programelor de dezvoltare durabilă,  realizează schimburi de experiență”, mai enumeră reprezentanții CJ Sibiu printre atribuții.

Din grupa de munți Parâng fac parte munții Șureanu, Parâng, Cindrel, Lotrului, Latoriței, Căpățânii, care se întind pe teritoriul a cinci județe (Sibiu, Alba, Vâlcea, Gorj și Hunedoara).

Daniela Cîmpean a pus alegerea sa în contextul inițierii programului Anii Drumeției, dat ca exemplu de promovare a regiunilor muntoase drept atracție turistică. ”Consider că am pus bazele unei colaborări de lungă durată, în care, printr-un efort comun, să facem din zona montană o atracție turistică pentru întreaga Europă. În județul nostru am început deja să promovăm muntele, acesta fiind unul  dintre factorii cheie pe care mizăm în dezvoltarea economică a județului. Am lansat un program destinat drumețiilor pe munte, investim în infrastructura de întreținere a traseelor turistice de drumeție, susținem producătorii locali din această zonă și încurajăm mersul pe munte inclusiv prin parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean. Cu toate acestea, mai sunt multe aspecte care necesită a fi îmbunătățite și asupra cărora trebuie să ne concentrăm” , declară Cîmpean, potrivit comunicatului amintit.

Crearea de rute și puncte gastronomice locale, îmbunătățirea infrastructurii montane de drumeție și trasee turistice omologate, ”componente esențiale pentru un turism sustenabil”, fac parte din inițiativele pe care CJ Sibiu spune că le susține și le are în vedere în continuare.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 627

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Birtu

Acum 1 lună

Ma bucur ca aleasa noastra isi va petrece timpul sau si in alte judete, sper sa devina ghid autorizat in muntii Paring.
Raspunde

No Name

Acum 1 lună

Ce imagine plina cu amintitiri: noi eram amendati daca umblam afara fara masca iar ei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus