Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Premieră: Sibiul începe negocieri de la 4,3 mil. de euro pentru un spațiu cultural, care să devină ”casa” temporară a Teatrului ”Radu Stanca”

Premieră: Sibiul începe negocieri de la 4,3 mil. de euro pentru un spațiu cultural, care să devină ”casa” temporară a Teatrului ”Radu Stanca”

În premieră pentru istoria ”post – Capitală culturală europeană” a Sibiului, administrația locală își propune demararea unor negocieri pentru achiziția unui spațiu cu valențe culturale. Este vorba de ”Fabrica de cultură”, rezultată în urma reconversiei unei zone industriale de pe strada Triajului, din Sibiu.

”Fabrica de cultură” a apărut în Sibiu pe când Construcții SA era condusă de omul de afaceri sibian Ioan Tușinean. Un spațiu cu o suprafață de peste 6.700 de mp din baza de producție a Construcții SA a fost transformat în spațiu cultural, unde a fost pus în scenă în special imensul spectacol ”Faust”, semnat de regizorul Silviu Purcărete.

După plecarea lui Ioan Tușinean de la conducerea societății, aceasta a intrat în declin, acum fiind în insolvență. Parteneriatul cu Teatrul Național ”Radu Stanca” (TNRS) (concretizat în ultimii an prin plata unei chirii de 530.000 de lei pe an) riscă să se încheie ca urmare a iminentei vânzări a spațiului în discuție. Prin urmare, acum Primăria Sibiu îl propune a fi achiziționat pentru oraș. 4,3 milioane de euro este suma avansată de către actualii reprezentanți ai Construcții SA pentru vânzarea clădirii de 6.776 de mp și a terenului de 2,7 de ha aflat împrejur. Prețul final va fi stabilit, însă, în urma unei evaluări acreditate.

Fabrica de cultură a devenit spațiul de pus în scenă a imensului spectacol ”Faust”, regizat de Silviu Purcărete

”Având în vedere faptul ca Fabrica de Cultură a devenit, începând cu anul 2015, un spaţiu emblemă al Sibiului și al ţării, cât şi prin posibilităţile pe care le oferă acest spaţiu pentru viitorul comunităţii sibiene (un spaţiu de funcţionare culturală, educaţională și de cercetare, pe parcursul întregului an) se dovedeşte clar necesitatea existenţei acestui organism vital, pentru a investi în creaţie, în dezvoltare, în viziune, în educaţie și cercetare”, justifică reprezentanții administrației locale necesitatea și oportunitatea acestei achiziții.

Una pusă în contextul proiectului unui Centru de spectacole și conferințe (CSC) în locul actualului sediu al TNRS (proiect estimat la 118 milioane de euro în urma unui studiu de prefezabilitate). Pe perioada construirii acestui nou centru (un scenariu care nu se prefigurează pe termen scurt), Fabrica de cultură ar putea deveni sediu temporar al TNRS, arată administrația locală. ” Achiziţia «Fabricii de Cultură» este alternativă ideală și unică, în acest moment, atât pentru desfăşurarea în continuare a activităţilor TNRS pe durata realizării construcţiei noului Centru de spectacole și conferințe, dar reprezintă şi soluţia optimă pentru repartizarea spaţiilor şi componentelor structurale ale noului CSC, aşa cum este ea extrem de bine documentată și fundamentată în «Studiul de prefezabilitate»”, se mai arată în raportul citat.

Spațiile Fabricii de cultură ar putea fi utilizate pentru amenajarea atelierelor TNRS, a unor dorite spații de depozitare, dar și pentru trei spații de spectacole interioare și unul în aer liber ”unde se vor putea susține în continuare, spectacolele invitate în FITS, având un acces foarte uşor din afara și din centrul oraşului (tren, maşină, pedestru)”.

33,7 milioane de lei. De unde bani?

”Achiziţia construcţiei şi terenului «Fabricii de Cultură» este un proiect important şi un potenţial generator de venituri suplimentare din organizarea de evenimente cultural -artistice, sociale şi educaționale”, mai arată reprezentanții administrației locale.

Care estimează că cele aproximativ 33,7 milioane de lei necesare achiziției și amenajării zonei vor putea fi strânse din mai multe surse. Cele aproximativ 22 de milioane de lei pentru cumpărarea Fabricii de cultură ar fi strânse dintr-un credit bancar de 18,3 milioane de lei (cu dobânzi și comisioane de aproape trei milioane de lei) și dintr-o subvenție de la bugetul local de 3,2 milioane de lei.

Pentru amenajarea de birouri și a spațiilor interioare și exterioare, plus obținerea avizelor și autorizațiilor necesare ar mai fi nevoie de 3,5 milioane de lei, la care se mai estimează că alte cinci milioane de lei ar mai fi necesare pentru instalația de climatizare a tuturor spațiilor. La 800.000 de lei pe an sunt estimate costurile cu utilitățile în fiecare an.

Reprezentanții TNRS arată că, în afară de cheltuieli, Fabrica de cultură ar urma să genereze și venituri de 3,5 milioane de lei pe an, din închirierea spațiilor pentru diferite evenimente culturale.

Proiectul de hotărâre prin care este solicitat consilierilor locali exprimarea acordului de principiu pentru achiziția Fabricii de Cultură urmează să fie supus dezbaterii și votului consilierilor locali ai Sibiului în ședința programată joia viitoare.

Citește și FOTO 118 mil. de euro, până la 1.500 de locuri: cum a fost gândit viitorul Centru de conferințe și spectacole

Sursa foto principală: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corbul

Acum 1 an

Spațiul in sine nu are nici o valența artistica cum ar insinua autorul. Da, spectacole originale s-au ținut in fabrică, dar acest aspect doar romanțează bail-out-ul domnului Tușineanu din bani publici. Masonii își masează umerii între ei, iar orașul asta nu câștiga nimic.
Raspunde

Daniel

Acum 1 an

Sibiul si-a luat teapa de la Constructii SA la stadion si la Liceul de Arta si masochistii din primarie vor acum sa o salveze de la faliment, adica o noua teapa pe bani publici?
Raspunde

Maus

Acum 1 an

Oare.... spațiul nu este al companiei care nu a reușit să termine lucrările de la stadionul Sibiu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 1 an

Nu-i prost cine cere , prost e ala care da.! 4.3 milioane euro pentru cosmelia aia??? Pe bune ??? pai atunci de ce nu 43 milioane ??? Mai mult de 1 milion nu merita darapanatura aia!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Arhitect

Acum 1 an

De ce nu investiti mai bine banii aia intr-o sala de spectacole in zona fostei autobaza Tursib. Spatiul acela va fi de vanzare (de catre Tursib e drept)... E non-sens, Primaria cumpara spatii si vinde spatii... LOL...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Justin

Acum 1 an

Ce spectacole poti face intr,o cladire asa mare ?cu manelisti ca altfel nu se poate umple ,hai s,a intamplat o data cu silviu purcarete dar nu mereu ,avem stadion de nsede milioane de euro pt retrogradati ,mai bine in aer liber se poate organiza .nu il poti nici incalzi cu pretul gazelor asa ca e inutila investitia .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Izabell

Acum 1 an

Adica 3,4 milioane euro deocamdata, in asteptarea celor 118 milioane euro “preconizate” (adica 200 milioane) pentru megalomania lui Chiriac, cu acordul lui Klausi!!! Ce nesimtiti! Pai de ce nu faceti un teatru nou, modern, pe amplasamentul vechi, cu 10 milioane euro? Vi se pare ca restul infrastructurii orasului este “ca afara” si nu mai stiti ce sa faceti cu banii? Adica scolile tot in 3 schimburi sau in containere, gradinite mai mult private, spitalul judetean cade pe pacienti, spitalul nou = o pancarta, piste = linii pe sosea, parcari pe trotuar, fara bazine de inot si terenuri de sport, DAR Sibiul, care cica respira cultura, nu poate exista fara Mausoleul lui Chiriac in valoare de 118 milioane euro??? Rusine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 an

"Spatiul a devenit emblema pentru Sibiu si tara"??? Voi sunteti sanatosi la cap? Te imprumuti de la banca pentru a cumpara o hala aflata intr-o zona greu accesibila pentru ca asa vrea Chiriac? Omul trebuia de mult luat de DNA, asta face ce vrea in Sibiu pe banii nostri. Noul teatru va costa 118 milioane? Daca se facea acum 10 ani ar fi costat 10 milioane, bineinteles daca nu se tinea cont de ambitiile prostesti ale acestui Chiriac. In ultima vreme primaria arunca cu bani pe lucruri absolut neimportante pentru societate: un pasaj pietonal de doi bani, o fantana arteziana aiurea, biciclete si piste de biciclete doar sa fie etc. cat timp problemele adevarate nu se rezolva de ani de zile
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Vrem referendum local cand se iau decizii pe banii nostri. Nu poti arunca cu milioanele in stanga si in dreapta doar asa ca sa te afli in yreaba, sa spui va ai facut ceva. Demisia actualei conduceri a primariei.

Raspunde

@Elzorab

Acum 1 an

"Noi vrem..." Pai bine mai, toata ziua esti pe pagina asta dar inca n-ai lamurit pe nimeni, tu in numele cui te exprimi? Toata ziua-bunaziua "Noi vrem, noi nu suntem de acord, sibienii vor, sibieni nu vor samd" Esti sef pe scara blocului, esti vreun magraon de strada, imparat de cartier sau cum? Te-au mandatat sibienii sa scrii in numele lor? Lamureste-ne! Tu chiar nu-ti dai serama cat sunteti de penibili, tu si trupa ta de troli cu cate un nick pt fiecare articol? Ora de ora, zi de zi....O afunatura de troli hAUR-isti. Scarba tottala.

Raspunde

Corbul

Acum 1 an

Lacheii lui Tusineanu dau downvote coordonat ca in articolul cu Werner. Am aprecia dacă Turnul Sfatului ar avea o poziție cu privire la down-vote-urile coordonate, mai alea ca aveți acces la IPurile de pe care vin, respectiv ora la care s-au realizat.

Raspunde

@Corbule

Acum 1 an

Presupunand ca ai dreptate, de ce te deranjeaza doar "downvote"? Daca in urmatoarele 5 minute eu iti dau 10 voturi negative, cum se face ca dupa alte 5 minute tu primesti 15 voturi pozitive? De unde? Hai ca nu e greu. Nu va mai dati loviti (stiti foarte bine ca nu ati pus voi coada la pruna!)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corbul

Acum 1 an

Măcar ți-ai confirmat fățărnicia. Presupun ca dormi bine noaptea crezând ca ești mai special ca restul locuitorilor din acest oras.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 1 an

Ideea cu terenul de la Tur sib este foarte buna. Nu se mai aruncă banii pe chirie, ci se incepe un proiect viabil. Dar cine știe ce vrea Chiriac ?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan

Acum 1 an

E frustrant că Sibiul încă nu are o sală civilizată de spectacol, teatru, operă, circ sau ce-o fi. Resurse sunt (a se vedea rapoartele financiare ale primăriei), spațiu este, public așijderea.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 1 an

Ce s-au mai activat postacii primariei! Hai mai rasfirati baieti , mai rasfirati!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus