Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Cum s-au împărțit 1,4 mil. de euro pentru 85 de proiecte ale Agendei culturale a Sibiului

Cum s-au împărțit 1,4 mil. de euro pentru 85 de proiecte ale Agendei culturale a Sibiului

Primăria Sibiu a dat publicității lista sumelor propuse pentru proiectele selectate pe Agenda culturală din acest an. Din 96 de proiecte declarate eligibile, cei șapte milioane de lei alocați se împart pentru numai 85 de proiecte.

350.000 de lei este cea mai mare finanțare pe care Primăria Sibiu o propune și în acest an pe Agenda culturală a orașului. Această sumă maximă este alocată – conform proiectului care va fi dezbătut în ședința de joi a Consiliului local – proiectelor ”Cântecele munților” (al Centrului Cindrelul – Junii - vezi foto principală), ”Sibiu Music Fest” (al Asociației Viitorul Muzical), Animă ASTRA și ASTRA Muticultural (ambele ale CNM ASTRA).

Câte 300.000 de lei sunt propuși a fi alocați Festivalului ”Ioan Macrea” (al Centrului Cindrelul – Junii) și ”Sibiu Opera Festival” (al Filarmonicii de Stat Sibiu).

Finanțări de peste 200.000 de lei au mai fost alocate Festivalului ASTRA Film (280.000 de lei, organizator Fundația ASTRA Film), Zilelor Muzicale Româno-Americane (260.000 de lei, organizator Filarmonica de Stat Sibiu), programului de Revelion (250.000 de lei, Asociația Events for Tourism), spectacolului ”Noi suntem români!” (250.000 de lei, Cindrelul – Junii), festivalului Focus in the Park (205.000 – Asociația Focus Sibiu) și Festivalului de Jazz (200.000 de lei, Asociația Concept Creativ).

N-au mai fost bani pentru toți

La fel ca și în cazul Agendei Sportive (O treime din proiectele eligibile pe agenda sportivă nu au primit finanțare. Ce sporturi au rămas fără bani), din acest an nu toate proiectele declarate eligibile (care au fost notate cu minim 60 de puncte de către comisia de selecție) primesc și cofinanțare de la bugetul local. ”11 proiecte nu au primit finanţare din fonduri publice având în vedere că nu au mai existat fonduri disponibile”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre privind sumele alocate Agendei Culturale. 

Proiectul va fi supus dezbaterii și votului consilierilor locali în ședința programată joi.

Vezi mai jos sumele alocate proiectelor selectate pe Agenda culturală a Sibiului 2022

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Tot ei

Acum 1 an

"Echitate" - institutii ale statului (cu sedii si salarii platite din buget de stat) concureaza pentru bani publici, alaturi de independenti. Si, evident, primesc partea leului. In Sibiu nu s-a auzit inca de agende separate pentru operatori culturali de stat si privati, ca in alte orase. Un organizator privat isi inchiriaza si plateste infrastructura de eveniment, unul de stat o are deja si o poate folosi gratis pentru proiectele sale culturale. Cum se reflecta realitatea asta in bugetele aprobate? fix invers. Vedem independenti in lista care trebuie sa deruleze proiecte (unele de tip festival!) cu 10-20-30.000 lei?! si institutii de stat care pentru proiecte similare primesc 150-200-300.000 lei. Este jenant si umilitor pentru o "capitala culturala"!
Raspunde

Eleonora

Acum 1 an

Cei mai multi bani se duc catre institutii publice? Junii, Filarmonica, ULBS, etc… adica finantam din taxele noastre de 2ORI aceleasi institutii? Oare chiar nu-i verifica nimeni pe oamenii astia? Noapte buna Sibiu.
Raspunde

Mai catolic decat papa

Acum 1 an

acuma finantam si biserica evanghelica din banii contribuabililor sibieni?-(vezi pozitia 26 si 27)
Raspunde

K

Acum 1 an

Nici 50 de oameni nu sunt la festivalul ”Cântecele munților”! Chiar să urmăriți/numărați, Turnul Sfatului! Cică ”păstrătorii tradiților: festivalul se ține în post, cântărețele poartă tocuri de 10cm, frizuri moderne combinate penibil cu ii.
Raspunde

Florin P.

Acum 1 an

Facts - 40 % din total Agenda Culturala merg catre 3 (TREI) operatori culturali. Servicii publice, de stat :) - 60 % din total Agenda Culturala merg catre 60 (SAIZECI) de operatori culturali. Independenti, privati. - 2,8 milioane din 6.9 milioane de lei - pentru 3 operatori, care au primit finantare pe cele 17 proiecte depuse. - Adica aproape jumatate din bugetul total este atribuit direct (sper ca nu are nimeni vreu dubiu) catre 3 institutii publice. Care dispun din start de bugete consistente, resurse umane, sali, artisti platiti. - Sa ne mai uitam la necorelari flagrante intre punctaje, sumele solicitate si sumele "atribuite" ? Deocamdata, lista de mai sus este o propunere. Ea se va vota (sau nu) joi, 26 mai, in sedinta de Consiliu Local. Poate ca ar fi utile niste intrebari. Timp pentru ceva raspunsuri/explicatii ar mai fi, pana joi.
Raspunde

Agenda culturala

Acum 1 an

Da, noi sibienii ce respiram romaneste dorim bani multi pentru festivaluri de muzica folclorica si mititei! Asta e nivelul Sibiului si nimeni si nimic nu ne va schimba sangele romanesc si dragostea de tara!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus