Duminică,
26.06.2022
Cer Senin
Acum
20°C

De șase ani, municipiul Sibiu pierde din locuitori: ”Problema forței de muncă va apărea peste zece ani”

De șase ani, municipiul Sibiu pierde din locuitori: ”Problema forței de muncă va apărea peste zece ani”

Cu o populație care reprezintă mai bine de o treime din cea a întregului județ, dar și cu o arie de influență care mai adună aproape 100.000 de locuitori, municipiul Sibiu urmează un declin demografic continuu din 2016 în ciuda impresiei generale. Și cu toate că în zonele limitrofe populația a crescut, deficitul forței de muncă va deveni o problemă este zece ani, relevă datele demografice.

După o perioadă de creștere demografică semnificativă înregistrată după exodul masiv al populației săsești imediat după Revoluție, Sibiul a reintrat într-un nou declin începând cu anul 2016, relevă datele prelucrate de FIP Consulting, societatea angajată de administrația locală să întocmească Planul de mobilitate urbană durabilă. Astfel, de la situația în care - în 2017, spre exemplu - Sibiul se putea lăuda cu faptul că a crescut cu aproape 70.000 de locuitori de la ultimul recensământ, în ultimii ani a devenit măsurabilă o continuă și constantă scădere a populației.

”Municipiul Sibiu este o localitate cu o populaţie de 167.124 locuitori, reprezentând 35,65% din populaţia judeţului, conform Institutului Naţional de Statistică 2021. Numărul populaţiei rezidente este într-o ușoară scădere din anul 2016, cu aproximativ 0,3% la nivelul fiecărui an”, se arată în planul citat.

Sursa graficului: Planul de mobilitate urbană durabilă elaborat de FIP Consulting

Scăderea numărului de locuitori ai municipiului a fost compensată pe piața muncii de dezvoltarea – haotică de cele mai multe ori din punct de vedere urbanistic – a localităților imediat învecinate, se arată în PMUD, aflat acum în consultare publică. ”Orașul Cisnădie, a cunoscut în ultimii opt ani o creștere semnificativă de 30%, reprezentând populaţia care a ales să se stabilească în aceasta localitate, aflată în imediata vecinătate a municipiului Sibiu. Șelimbăr este o comună care prezintă o creștere foarte mare a populaţiei, de 88,4% în ultimii opt ani, creștere susţinută de proximitatea municipiului Sibiu, rezervele de teren și accesibilitatea ridicată prin DN1. În tot acest timp, Municipiul Sibiu a înregistrat o descreștere de ușoară de 0,84%”.

Citește și Statistică: în șase ani Sibiul a crescut cu aproape 70.000 de locuitori

Nu vor mai fi suficienți contributori la sistemul de pensii

Scăderea natalității sub rata optimă de înlocuire a generațiilor este un fenomen care se manifestă la nivelul întregii țări. În municipiul Sibiu, deocamdată, cea mai consistentă categorie de persoane în funcție de vârstă este cea activă, după cum rezultă și din graficul întocmit de FIP Consulting.

”La nivelul anului 2020, conform datelor furnizate de INSSE, piramida vârstelor din municipiul Sibiu relevă o majoritate a populaţiei mature tinere, cu vârste cuprinse între 30-50 ani. Numărul populaţiei cu vârste cuprinse între 50-64 ani, care va ieși din câmpul muncii în perioada următoare este mai mare faţă de numărul persoanelor de 10-19 ani care îi vor înlocui. Problema deficitului de forţă de muncă va apărea abia peste zece ani, datorită îngustării bazei piramidei, care nu va reuși să susţină numărul mare al viitorilor pensionari, aflaţi acum în categoria de vârstă 40-49. Acest fenomen poate fi atenuat printr-o serie de politici economice și sociale care au ca scop încurajarea întemeierii de familii și creșterea natalităţii”, se arată în documentul citat.

 

Graficul referitor la piramida vârstelor indică în mod clar că ”din spate” vin foarte puțini sibieni tineri. Sursa graficului: Planul de mobilitate urbană durabilă elaborat de FIP Consulting

Problema este că și la nivelul zonei de influență a municipiului Sibiu (localitățile aflate la 15 – 20 de minute distanță pe șosea de oraș) populația activă scade, cea vârstnică este în creștere, iar numărul copiilor este constant. 

Iar conform calculelor, peste 15 ani, la fiecare 1.000 de sibieni (oraș și localitățile de influență) care se pensionează vor fi disponibile doar 621 de persoane care să îi înlocuiască.

”Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică 2021 și prelucrarea acestora de către consultant, rata de înlocuire a forţei de muncă indică un deficit de resurse de muncă înregistrat în anul 2020, la nivelul zonei de influenţă dar și a municipiului Sibiu, fiind de 756/oo, respectiv 621/oo, însemnând ca peste 15 ani la nivelul municipiului Sibiu la 1.000 de persoane ce vor ieși din câmpul muncii, vor fi înlocuite cu aproximativ 621 persoane, rezultând un deficit e forţă de muncă de 379 de persoane”, mai arată documentul citat.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Kokos

Acum 4 săptămâni

Wow , de 6 ani Sibiul pierde din locuitori . Am pierdut 3000 persoane in 6 ani , 500 pe an! Tragedie!!!! Nici nu mai conteaza ca tot in 6 ani populatia Cisnadiei , Selimbarului , Surii Mari , Surii Mici etc. a crescut cu cel putin de 10 ori mai multe persoane! E simplu , specialistii lui peste prajit , oamenii stau in comunele si cartierele de la marginea Sibiului si lucreaza in Sibiu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

Da, cam asa e peste tot in orasele care se dezvolta, zonele metropolitane cresc datorita suburbiilor, mai putin datorita orasului nucleu , care stagneaza, creste mai putin sau scade.
Raspunde

Moromete

Acum 4 săptămâni

Pe primul loc la dozele.si rapeluri
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

Nu chiar, bocville si bucville sunt in fata. Plus selimbaru
Raspunde

Profu

Acum 4 săptămâni

Serios? De asta nu poți circula din cauza aglomerației? Nu ai unde parca? Aerul este foarte curat....
Raspunde

Contra

Acum 4 săptămâni

Dar exodul celor din cel mai frumos judet al tarii?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

Vedeti ca acolo unde scrieti ca a crescut cu 70 mii populatia judetului intre 2011 si 2017 comparati mere cu pere. Comparati populatia dupa domiciliu (buletin) de 465 mii in 2017, cu populatia rezidenta (adica cea care locuieste efectiv in judet si care poate fi determinata aproape exact doar la recensaminte) de 395 mii din 2011. Populatia dupa domiciliu era mai mica de 465 mii in 2011, dar nu cu 70 mii. Se va vedea la recensamant cat a crescut in realitate din 2011 incoace. Estimarea de acum e de cateva mii. Ca creste mult in zona Sibiului, dar in zona de nord a judetului scade mult. Si cum multi pleaca de acolo in afara judetului si a tarii , se simte la total.
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 3 săptămâni

Daca Sibiul pierde din locuitori inseamna ca judetul Valcea nu mai exista :))))) :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus