Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Nimeni n-are curajul să-l amendeze pe Iohannis cu 500 de lei. Cisnădianul care a sesizat situația i-a scris Avocatului Poporului

Nimeni n-are curajul să-l amendeze pe Iohannis cu 500 de lei. Cisnădianul care a sesizat situația i-a scris Avocatului Poporului

Nicolae Cristian Dan, cisnădianul care anul trecut a sesizat autoritățile cu privire la faptul că președintele României a încălcat în văzul tuturor în două rânduri restricțiile impuse în pandemie, nu renunță la demersurile sale. După șapte luni, el a întocmit un rezumat al situației prin care cere sprijinul Avocatului Poporului.

Este vorba de situațiile în care Klaus Iohannis, din postura de președinte al României, s-a lăsat filmat fără a purta masca de protecție la congresul PNL din luna septembrie a anului trecut (organizat la Romexpo) și la o plimbare prin centrul istoric al Sibiului, în luna octombrie.

Nicolae Cristian Dan, din Cisnădie, a sesizat atunci atât poliția din București, cât și cea din Sibiu referitor la încălcarea restricțiilor din pandemie (purtarea măștii de protecție era obligatorie în ambele situații) de către președintele României. 

Klaus Iohannis nu a fost amendat: pentru situația de la Romexpo polițiștii au justificat că nu au fost acolo să  constate încălcarea regulilor prin propriile simțuri. Iar pentru situația din centrul Sibiului, polițiștii au arătat că nu îl vor amenda pe Iohannis și soția sa deoarece aceștia erau exceptați de la obligativitatea purtării măștii pe motiv că făceau ”activități în spațiile publice deschise, inclusiv sportive”.

Doar cuplul prezidențial nu purta mască. Toți cei din jurul lor respectau regulile

Într-o situație similară de încălcare a regulilor impuse în cadrul pandemiei, Raluca Turcan, vicepremier la acea dată, a fost amendată cu 500 de lei. Amenda a fost dată de IPJ Sibiu pe baza unor fotografii postate pe Facebook și preluate mai apoi de către presă.

Citește și IPJ Sibiu, precizări după amendarea Ralucăi Turcan: Sancțiunile pot fi acordate și după 6 luni de la faptă. Se pot primi și sesizări de la cetățeni

”Să ceară ajutorul FBI și CIA”

Nicolae Dan arată că de la sesizările transmise în octombrie anul trecut a revenit cu noi solicitări și clarificări, scriindu-i inclusiv ministrului Internelor, Lucian Bode, prin aplicația WhatsApp. Fără să obțină vreo reacție, însă. Asta în timp ce restul sesizărilor sunt și la această oră plimbate între diferite secții de poliție și direcții ale Ministerului Administrației și Internelor.

”Ce pot eu să înțeleg din aceste tergiversări și exonerări ale instituțiilor statului decât că în România legea se aplică discriminatoriu și că nu se respectă principiul constituțional al egalității cetățenilor în față legii? În acest context, instituțiile statului român mai au probitatea morală să solicite cetățenilor respectarea unor prevederi / hotărâri legislative, dacă însuși președintele n-o face și nu este sancționat!”, arată Nicolae Dan.

El cere acum și intervenția Avocatului Poporului care să-i apere dreptul de a primi un răspuns adecvat de la instituțiile statului, dar și polițiștilor să-și facă datoria. ”Îmi permit să le sugerez domnilor polițiști plătiți din bani publici că ar putea solicita ajutorul specialiștilor «partenerului strategic» (respectiv CIA, FBI), dacă filmările apărute în toată mass-media românească cu președintele Iohannis fără masca de protecție, la congresul PNL, flancat de Ludovic Orban și Florin Cîțu nu sunt concludente”, mai transmite, ironic, cisnădianul.

Redăm mai jos, integral, adresa transmisă de Nicolae Cristian Dan către mai multe instituții ale statului, adresă în care face și un rezumat al (non)reacțiilor

 

Subsemnatul Dan Cristian Nicolae, domiciliat în oraș Cisnădie

vă aduc la cunoștință următoarele:

- la data de 15.10.2021 am sesizat Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul formularului de petiții de pe site -ul insituției , arătând că președintele Iohannis a încălcat prevederile legale în vigoare, atât la congresul PNL de la Romexpo, în 25.09.2021, cât și într -o vizită la o biserica evanghelică din Sibiu, în 10.10.2021, fiind suprins de reporterii diferitelor televiziuni sau instituții de presă , nepurtând masca de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului sars-Cov2.

Mii de cetățeni oarecare ai României , cât și lideri politici, în situații similare, au fost amendați, iar faptul acesta a fost făcut public în mass-media. Ca atare, am solicitat MAI dovada că președintele n-a fost exceptat de la sancțiuni, că legea se aplică identic pentru toți cetățenii, conform Constituției României (încă în vigoare) și că nu se face niciun fel de discriminare pe criterii de funcție sau apartenența politică.

Am atașat la petiția de la vremea respectivă, fotografiile din presă românească, pentru amendarea președintelui, având în vedere că alți politicieni români sau lideri ai protestatarilor împotriva măsurilor prin care românilor le-au fost restricționate drepturi și libertăți fundamentale, au fost amendați de îndată (ba chiar cu mare circ și măsuri de intimidare), tot în baza unor filmări sau imagini apărute în presă.

Petiția a fost înregistrată cu nr-ul 51001/15.10.2021. Petiția a fost redirecționată de către MAI pt soluționare spre Poliția sectorului 1, secția 2 Poliție, din Capitală, precum și spre Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu.

Secția 2 de Poliție a evitat, elegant, să ia măsuri, trimițându-mi un răspuns (nr. 2082947/12.11.2021) în care mi se comunica faptul că organele de poliție pot încheia un proces verbal de constatare a contravenției, atunci când constată prin propriile simțuri săvârșirea unei fapte de natură contravențională. Eu am revenit cu o adresa în care le-am explicat că, în cazul altor personalități politice de rang inferior, regulă această nu s-a aplicat, respectivii fiind amendă ți în baza unor fotografii de pe conturile proprii de facebook (vezi Raluca Turcan) sau din presă.

Ca urmare, secția 2 Poliție București îmi comunica faptul că „lucrarea a fost redirecționată către Poliția sectorului 1, spre competență soluționare” (răspuns nr. 2082979/16.11.2021). De cealaltă parte, IPJ Sibiu îmi transmite prin adresa 11094240/17.11.2021 că „nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal”, președintele Iohannis fiind exceptat de la purtarea măștii în baza unui articol din HOTĂRÂREA nr. 71 din 09.10.2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, care făcea referire la „persoanele care desfășoară activități în spațiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.

Stupefiant, în condițiile în care orice prost ar fi realizat, în urmă vizionării filmărilor și imaginilor de presă, că președintele a săvârșit, în mod cert, o contravenție, el neefectuând nicio activitate fizică intensă sau sportivă. Era într-o vizită la o biserică renovată! Totdată, în repetate rânduri am solicitat clarificări și informații suplimentare de la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Sibiu, respectiv Inspectoratul pt Situații de urgență „Cpt. D-tru Croitoru”, instituție care mi -a confirmat faptul că la dată la care președintele Iohannis și consoarta să au fost surprinși în Sibiu fără masca de protecție, era în vigoare hotărârea 71 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu care prevedea obligativitatea purtării măștii de protecție inclusiv în spații deschise și nu mi-a dat de înțeles că vizitele la biserică ar fi fost scutite de purtatul măștii de protecție!

Pe 2.12.2021 Poliția Sect. 1 îmi comunica prin adresa nr. 1016758 că a fost aplicată amendă contravențională organizatorului congresului PNL și unei alte societăți și că „în continuare se efectuează verificări la secția 2 Poliție pentru identificarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care au încălcat cadrul legal incident”.

Pe data de 27.12.2021, pentru că am solicitat din nou un răspuns concis, clar, Poliția sect. 1 București îmi comunica, iarăși , prin adresa nr. 1016803 că își menține aspectele comunicate prin răspunsul cu nr. 1016758. Adică, „în continuare se efectuează verificări la secția 2 Poliție pentru identificarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care au încălcat cadrul legal incident”.

Având în vedere evidență tergiversare a unui răspuns concret și evitarea sancționării președintelui Iohannis de către organele de Poliție , la data de 4.03.2022 am trimis o sesizare pe platforma de petiții a MAI, înregistrată cu nr. 36082, solicitând implicarea dlui Bogdan DESPESCU, Secretar de Stat, în soluționarea acestui caz. Asta după ce în prealabil, îl informasem și pe ministrul de interne, dnul Lucian N. Bode, cu privire la situația creată, prin intermediul mesageriei Watsapp, pe numărul de telefon al dânsului. Ministrul a citit mesajul și nu a avut nicio reacție!

Pe 6 aprilie 2022, am primit răspunsul MAI /DSG referitor la petiția mea, prin care mi se comunica faptul că , din nou, petiția a fost transmisă spre soluționare la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București . Pe data de 18 aprilie 2022, primesc răspunsul 120246 / MG de pe adresa de e-mail a departamentului de comunicare cu presă a Poliției Capitalei, în care sunt informat pentru a treia oară, probabil, că pentru congresul PNL din incinta Romexpo, a fost amendată sociatatea de pază și organizatorul congresului - fără nicio legătură cu solicitările mele din petiț ia cu nr-ul 51001/15.10.2021 înregistrată de MAI, care priveau persoana președintelui Iohannis (nu firma de pază și nici organizatorul congresului), respectiv amendarea acestuia sau motivarea refuzului amendării domniei sale de către organele de Poliție.

În concluzie, din 15.10.2021 până la data de azi, deci după mai bine de 7 luni, petiția mea nu a fost soluționată de către organele de Poliție.

Ce pot eu să înțeleg din aceste tergiversări și exonerari ale instituțiilor statului decât că în România legea se aplică discriminatoriu și că nu se respectă principiul constituțional al egalității cetățenilor în față legii? În acest context, instituțiile statului român mai au probitatea morală să solicite cetățenilor respectarea unor prevederi / hotărâri legislative, dacă însuși președintele n-o face și nu este sancționat!

Punând în balanță afirmația președintelui Iohannis din programul sau prezidențial intitulat „România normală”, că „în România lucrului bine făcut, România normală, cetățeanul primește respect și sprijin din statului” ( ha -ha, ce glumă bună!), cu modul în care MAI , Poliția Capitalei și IPJ Sibiu au tratat sesizarea și solicitările mele în calitate de cetățean care a făcut uz de dreptul său de petiționare, concluzionez că noi, cetățenii care muncim ca să ducem în spate din punct de vedere financiar insituțiile statului, suntem ignorați, mințiți cu nonșalanță și tratați cu bătaie de joc!

În final, revin și solicit:

- Instituției Avocatului Poporului (dnei Renate Weber), să-mi apere dreptul la răspuns (nu la un „bambilici” de schimb de emailuri care nu spun nimic) în raport cu MAI, respectiv Poliția sect. 1 a Capitalei, care nu mi-au pus la dispoziție nici până la această dată , răspunsul la întrebarea „De ce nu a primit președintele Iohannis amendă contravențională, pentru nepurtarea măștii de protecție în spații închise și deschise, atunci când hotărârile legislative în vigoare prevedeau obligativitatea purtării acesteia, iar mii de cetățeni ai României au fost amendați pentru exact același comportament?”

- Guvernului României să facă o interpelare către Ministerul Afacerilor Interne, pentru a afla motivul pentru care M.A.I.-ul refuză să soluționeze petiț ia subsemnatului;

- Secției 2 de Poliție să-mi comunice dacă până la această dată a terminat verificările pentru identificarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care au încălcat cadrul legal incident la congresul PNL de la Romexpo de anul trecut, iar dacă n-a terminat, de ce n-a făcut -o?

Îmi permit să le sugerez domnilor polițiști plătiți din bani publici că ar putea solicita ajutorul specialiștilor „partenerului strategic” (respectiv CIA, FBI), dacă filmările apărute în toată mass-media românească cu președintele Iohannis fără masca de protecție, la congresul PNL, flancat de Ludovic Orban și Florin Citu nu sunt concludente ;

- Ministerului Afacerilor Interne să-mi comunice dacă opinează că modul în care s-a procedat în cazul petiției subsemnatului este unul moral, profesionist și nediscriminatoriu;

- Administrației prezidențiale să-mi comunice dacă până la această dată a avut loc vreo audiere a președintelui de către organele de Poliție, așa cum se procedează în cazul oricărui cetățean român atunci când la Poliție se depune o sesizare care privește fapte săvârșite de respectivul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Dana

Acum 1 an

Globalistii au intotdeauna dreptate si nu gresesc niciodata.
Raspunde

Klaunul

Acum 1 an

Special și trădător! Am stat la coada in ploaie sa votam cel mai mare mincinos!
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Aveti ce-ati votat! Asa va trebuie! Mai stati si acum in ploaie ca sa va treziti la realitate!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Nesimtire in cuget si simțiri... https://www.businessmagazin.ro/actualitate/motivul-pentru-care-klaus-iohannis-nu-a-fost-amendat-la-congresul-20345709
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Dl. Johannis nu purta masca pt. ca stia ca pandemia asta e o gogorita! Ce amenda? Daca dl. e cisnadian si a trait printre sasi, nu stie cat sunt sasii de zgarciti?!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Nu au voie, cine amendeaza infractorii, amendeaza patria.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

Justitia si coruptia ucide!Inca o dezamagire, dupa emilica demisionaru si petrov marinaru'...De la papa ilici-frunze nu aveam nici o speranta...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Mai omule, in perioada aia era prevazut ca masca e obligatorie daca nu esti cu membri de familie (el era, dar mai erau si altii, acum cat de aproape trebuiau sa fie ca sa fie considerati grup, asta nu era prevazut nicaieri). Dar, mai ales, sanctiunile ramasesera prevazute doar pentru neportul mastii in interior, numeni nu a modificat ca sa se aplice si pentru masca afara. Toti care au purtat-o afara au fost niste idioti, iar cei care n-au purtat-o si au primit amenda (a fost cineva?) ar fi putut-o anula usor, era ilegala. Statul a mers la fenta, oamenii au mers pe fenta :) sper sa le fi fost invatatura de minte. De asemenea, se prevedea ca masca este obligatorie daca nu faci activitate fizica Simplul mers pe jos era activitate fizica, deci din nou nu aveau cum sa pretinda sa te amendeze. Trebuia doar sa gandesti.
Raspunde

Cocosila catre kukurku

Acum 1 an

Stai jos, nota 3. N-ai habar de hotararile care erau in vigoare la data respectiva si nici de corespondenta omului cu CNSU-ul lui Arafat. Nu cunosti contextul dar te bagi in seama.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Ba stiu foarte bine, ca doar ma interesa.
Raspunde

Asen

Acum 1 an

Respect pentru acest om
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 an

Hai sa nu mai facem pe justițiarii fara de pată!!! Poate a greșit președintele dar e mult mai de condamnat ...turnătorul!!! Și ...și mai de condamnat răspunsul poliției...ăla cu propriile simțuri! Sau ok...sa zicem va au dreptate dar atunci sa nu mai auzim de cazuri în care unii sunt amendați in baza unei poze ...filmări...etc care nu a fost făcută de poliție!!! Oricum se pare că nu o să dispară niciodată de la noi gena de turnători!! Din pacate
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Se lupta cu morile de vant din pacate. Iohannis nu va fi amendat niciodata pentru masca oriunde si oricate adrese va face , iar avocatul poporului are gresit numele , e avocatul mafiotilor , asa ca nicio sansa sa-l amendeze pe mafiotul nr. 1 !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

ca să vezi ce mai scot partidele de la naftalină, ca să asmută haterii în weekend
Raspunde

@Aci Dutu

Acum 1 an

Nici un weekend nu ne ierti?! Du-te de te recreaza, nu mai st pe forum!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Escroc de mare anvergura...A unit talharii rosii de sorginte ruseasca cu talharii liberali de sorginte securista pentru a comite jafuri si atrocitati asupra populatiei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus