Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

VIDEO Cum să procedezi când ești atacat de câinii de la stână, atunci când mergi în drumeții pe jos ori pe bicicletă

VIDEO Cum să procedezi când ești atacat de câinii de la stână, atunci când mergi în drumeții pe jos ori pe bicicletă

O dată cu reluarea drumețiilor și excursiilor prin zonele cotropite de verde în jurul Sibiului crește și numărul interacțiunilor cu câinii de la numeroasele stâne de pe trasee. Pentru cei care se tem de astfel de întâlniri există o rețetă pe cât de simplă, pe atât de eficientă: boabele pentru câini și vorba bună.

Cele mai mari probleme sunt ridicate, adesea, de cei care ies cu bicicleta pe trasee unde se intersectează aproape inevitabil în această perioadă și cu turme numeroase de oi. Printre metodele de protecție la care apelează unii bicicliști sunt emițătoarele de sunete care ar deranja câinii ori sprayurile cu diferite substanțe iritante. Gama aceasta de metode presupune însă menținerea unui grad ridicat de disconfort, deoarece biciclistul sau drumețul se va poziționa în permanență în poziție de adversitate cu câinii.

Câinii care însoțesc turmele de oi pot fi înfricoșători și din cauza numărului mare în care umblă în grupuri

O altă abordare foarte eficientă și incomparabil mai relaxantă prin nivelul scăzut de stres este aceea de a te ”împrieteni” cu câinii cu ajutorul unor boabe de câini (de orice fel, câinii de la stâne nu sunt deloc pretențioși din motive evidente).

”Primul lucru pe care îl recomandăm la întâlnirea cu câinii de la stână este să te dai jos de pe bicicletă, motor, ce va fi fiind. Chiar dacă vin câinii înspre tine este foarte important să cobori și să te oprești”, arată și Andreea Rosetti, vicepreședinte al Animal Life, cea mai activă și importantă organizație de protecție a animalelor din jurul Sibiului.

A pedala mai departe în speranța că patrupedele se vor liniști crezând că te depărtezi este, de cele mai multe ori, o greșeală: câinii de la stână, mai ales dacă sunt în grup mare, vor continua să urmărească biciclistul pe distanțe lungi.

Pentru un plus de confort, eventual, este indicat ca, după ce coborâți bicicleta să o interpuneți între voi și câinii care se apropie. În plus, este cât se poate de recomandat să le vorbiți câinilor pe un ton calm – chiar vesel – chiar dacă sunt încă la depărtare.

Când câinii sunt suficient de aproape, aruncați-le câteva boabe. Încă de la foșnetul pungii în care veți căra aceste boabe veți vedea o schimbare în comportamentul câinilor care se apropie.  Și aproape garantat, după ce primul câine care ajunge la una din boabele aruncate apucă să o ronțăie, toți ceilalți care îl urmează aproape vor uita pentru ce au venit lătrând și vor începe și ei să ”amușine” după boabe.

Mai departe, ține de cât de confortabil se simte fiecare în a permite câinilor să se apropie. Dacă le veți da boabe în continuare tot mai aproape, ei se vor apropia. Aruncându-le în continuare la distanță, vor păstra această distanță.

Important este ca – după ce ați aruncat suficiente boabe astfel încât să deveniți confortabili cu prezența câinilor ori dacă deja ați atras atenția ciobanului și îi veți cere să își cheme câinii – să nu vă urcați imediat înapoi pe bicicletă și să plecați. Dacă nu este prin apropiere ciobanul și nu v-ați propus să hrăniți bine câinii cu boabele pe care le cărați puteți începe să vă îndepărtați calmi: câinii vor rămâne pe loc.

”Dacă nu o iei la fugă, nu începi să strigi și să te agiți creând panică, animalele se vor liniști rapid”, mai arată Andreea Roseti.

Cel mai rău scenariu

Problemele cele mai mari, însă, sunt la cei care merg în drumeții însoțiți de proprii câini. ”Să zicem că la grupurile mari de drumeți nu este o problemă, în astfel de cazuri se gestionează mult mai ușor o astfel de situație. Însă dacă vorbim de o familie cu un câine în lesă, un scenariu mai prost de atât nu se poate. Câinii de stână vor ataca inevitabil câinele aflat sau nu în lesă, lucrurile vor deveni greu de gestionat. Prin urmare, oamenii ar trebui să ocolească a ieși în drumeții cu câini în zonele unde sunt turme de oi. Sau, dacă tot insistă, să fie pregătiți cu spray de urs, dar noi nu recomandăm astfel de aventuri. În ultimele luni am avut deja câteva cazuri de căței cu care oamenii au ieșit în drumeție și care au fost chiar omorâți de câinii de la stâne. Din păcate, de astfel de situații aflăm în fiecare an”, descrie Andreea Roseti.

Notă: filmul atașat acestui articol a fost realizat după întâlnirea cu peste 200 de câinii de stână în ultimul an. Fără nicio excepție, toate întâlnirile s-au derulat după același scenariu. În filmul atașat n-au fost folosite boabe pentru că, taman în acea ieșire, au fost uitate acasă: au fost înlocuite cu niște biscuți pentru câini, cumpărați de la un magazin din drum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Alex

Acum 1 an

Nu mai bine si-ar tine ciobanii cainii in apropiere ? Muntii nu le apartin totusi .. nu trebuie sa stau eu sa umblu cu maincare de caini ca psihopatii astia au 20 caini pe langa ei, dar cand vine ursu fug toti mancand pamantu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 an

trist e ca in toata povestea asta psihopatul esti tu!!!
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

Asa e. In ciobanistan ai piste de biciclete fie pe drum prin canale, fie prin mijlocul stanilor. Aviz noului traseu de biciclete din padurea de la Sopa: ca sa ajungi de la Troita acolo, treci prin vreo 2 stani. Civilizatie germana domne. Si abia astept sa apara "vitejii" care sa.mi zica sa stau acasa, de parca toate campurile din juril urbei ar fi tarlaua lor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Iliescu

Acum 1 an

Ce-a fost intai, stana sau trotineta?
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

@ion iliescu: renunta bai la masina. Ca dacii liberi se deplasau calare, caii fiind folositi inaintea masinilor.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

@ion iliescu Stanile nu au ce sa caute la marginea oraselor!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Cel mai înțelept e sa te întorci înapoi pana nu e prea târziu. Haita asta umbla fără jujeu la gat.
Raspunde

Cititor

Acum 1 an

Eu stiu ca legea limiteaza numarul de caini pentru o stana si, obligatoriu, obliga proprietarul/ciobanul sa le puna jujeu. E nevoie doar de niste amenzi consistente...
Raspunde

Matei

Acum 1 an

nu amenzi ci dosar penal facut ciobanului si bagat si vreo 2...3 anisori la racoare! si dupa asta nu vor mai rade ciobanii ca tampitii la scenele in care cainii lor sar pe familia terorizata la culme ca ramane fara copil, caini care nu sunt chemati la ordine ca sa "nu-i strice". sfat: stati spate in spate si protejati-va cu rucsacii, bicicletele si betele de trekking, ca un arici, dati.le peste bot cu betele daca sunteti in pericol de a fi muscat. sper sa dispara stanele neorganizate-migratoare si sa fie scoase de pe potecile traseelor turistice principale, fix acolo unde le place lor sa se instaleze. da, se poate manca telemea si de la oi care nu bantuie in turme chiar pe toti muntii intr-o veselie, raspandind capuse. sunt sigur ca, daca ciobanii ar avea bun simt si empatie, (cum au intradevar o minoritate intre ei), ar avea mult mai mult de castigat si ei si turistul/cicloturistul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciobanii si asa sunt specie rara

Acum 1 an

Uite asa ajungem sa mancam numai branza vegetala sau lapret de caviar.
Raspunde

L

Acum 1 an

Nu mai suntem în perioada Mioritei sau Tranhumantei....animalele domestice ar trebuii crescute în ferme și hranite bio...Sunt suficiente utilaje moderne pentru cosit.
Raspunde

Biciclist

Acum 1 an

Eu am intotdeauna la mine, când merg cu bicicleta, un spray cu piper, doză mare,..... garantat!!! arunca jetul la 5m..... Experiență verificată!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 an

Bineînțeles că ăștia cu bici..troti...sint deranjați de prezenta atomilor cu tot ce implica asta! Probabil ăștia cool...cu barba ..își închipuie că laptele e de la bicicleta! De aia ii critica pe crescătorii de animale că nu se pot ei plimba pe unde...vrea....barba și gleznele lor goale! Dar nu cumva în plimbările lor încalcă totuși n proprietăți fara a avea acordul proprietarilor sau a celor care au închiriat pășuni... terenuri etc???? Să facă scandal cînd aia cu animale o sa vina cu ele și ciinii aferenți sa le crească în apartamentele lor! Pina atunci toți ăștia..eco...deranjați sa tina cont că intră neautorizat pe o proprietate!!!
Raspunde

Proprietate privata

Acum 1 an

Bai proprietate privata. Vezi ca daca urci cu masina pe transalpina incalci mii de proprietati private, nu una. Toti muntii aia sunt ai obstilor si implicit ai satenilor. Aia daca ar vrea ar putea pune bariera ca sa nu.ti mai mananci tu langosu' in varf de munte. Asta e doar un exemplu si, asta asa, ca sa stii pe ce lume traiesti referitor la proprietatea privata. Cat despre stani, sunt legi clare: 1 caine la x nr de oi - la campie e un nr foarte cazut, "transhumantii" de langa Troita ar avea voie legal sa aiba maaaaxim vreo 3 caini, caini care dpdv legal ar trebui sa aiba jujeu la gat. Revenind la proprietatea privata, vezi ca in tarile alea nordice, cu apa calda si cu cel mai mare nivel de trai de pe planeta, ai dreptul sa te plimbi oriunde cata vreme nu o distrugi si ai dreptul și sa culegi fructe etc pentru subzistenta. Si pe langa exemplele date, care nu au nicio legatura cu subiectul, ciobanii care au stani si "la care pasunea e a lor", sa si.o ingradeasca tati: zid de beton de jur imprejur cu 2 beneficii: gleznele goale nu le mai calca pe batatura dar nici cainii nu mai ies. Hai lasati.ma cu mentalitatea asta daco-bio, ca nu e normal ca in mileniul 3 sa ai stana printre blocuri ori cat ati sustine o. Intoarce.te in evul mediu daca vrei oi, arunca telefonul - ca dacii nu aveau, lasa masina si intoarce.te la caruta, nu mai calca in mall.uri si nici in restaurante. Aaa si da jos blugii de pe tine, ca dacii purtau iie dinaia BIO
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 an

1 .daca urci pe trans..care vrei tu urci pe niște drumuri naționale...județene...etc care chiar daca trec prin niste...proprietăți nu sunt ...proprietatea ălora !!! 2. N am zis că e normal sa ai stini între blocuri..de unde ai tras concluzia asta? Dar dacă terenul ăla e proprietatea ...ciobanului și are toate avizele necesare pt a practica creșterea animalelor.... atunci e proprietatea lui nu a ...plimbăreților.si da e o lege cu Nr de ciini...dar tot așa poți fi atacat de..3...sau 5 daca intri pe proprietatea lui!!!3. Cînd vb de țările nordice...nu cred că acolo poți face focul oriunde...nu cred că toate paginile și pădurile sint pline de peturi și gunoaie pe care le lasă în urmă toți plimbăreții...etc!!!4. Nu înseamnă că dacă susțin că avem nevoie și de crescători de animale trebuie să mă întorc în evul mediu...ești total pe lîngă subiect...!!! In fine....n ai înțeles nimic
Raspunde

No Name

Acum 1 an

In clipul prezentat n-am vazut ca pe cioban sa-l intereseze soarta trecatorului. Putea macar sa-si cheme cainii!
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

1. Ai putea urca, dar nu te ai putea da jos de pe drum. 2. Toti muntii din jur, sunt inchiriati ciobEnilor. Dar nu se pune problema sa NU ai voie sa mergi pe unde te taie capul, doar oentru ca ciobanul a inchiriat pasunea pentru un sezon, cum aud in discutiile cicilizatei urbe sibiene. Ciobanii se folosesc de pământul luat in chirie fara ifose de patroni 2 din nou: e o maaaare diferenta intre a fi atacat de 2-3 caini fata de 10. Cum sa nu conteze numarul cainilor??? 4. Ai voie sa faci si focul cand te plimbi prin padurile norvegiei, ai voie sa si campezi Cu peturile si gunoaiele ai dreptate partial. Multe dintre gunoaie sunt facute si de oamenii "muntilor" - padurari, taietori de lemne, ciobani - am vazut destule cazuri
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Stimate domnule Gheorghe...va garantez că oamenii munților la care va faceți referire nu aruncă gunoaie în pădure sau in natura in general...nu fac focul apoi pleacă...etc etc. Știu de...100 de ori mai mult decit d voastră! Și stimate domnule Claus....cu respect va rog sa nu va mai lăsați ...spălat pe creier de știrile cu ...defisari! Însăși d voastră demonstrați că scrieți fara să ginditi! Cu adică..." In desișul codrilor defrișați"???? Pai ori e ....codrul des...ori nu mai e deloc...daca ziceți d voastră că sunt defrișați!
Raspunde

No Name

Acum 1 an

Daca marcajele indica faptul ca pe acolo este traseu de drumetie, daca autoritatiile care mai nou se lauda ca au refacut marcaje pe cateva dintre aceste trasee si daca proprietarii de stani spun ca acolo este terenul lor, de ce drumetii sunt pusi in pericol prin recomandarea de astfel de trasee (care trec sau nu pe proprietati private)! Apoi daca traseul trece in vecinatatea proprietatilor private de ce acei propritari de stani nu-si ingradesc macar cu gard electric propritatea? Inteleg ca ciobanii trebuie sa se apere de ursi si lupi dar trebuie sa fie atenti si daca pun in pericol viata semenilor sai! Orice drumet stie ca trebuie sa se pregateasca pentru o aventura pe munte, sa se fereasca de animale periculoase si daca ar vedea o stana (mai ales pe timp de noapte) sa stie ca acolo e un loc sigur si ca poate sa se adaposteasca de eventuale pericole, sa stea sa se odihneasca, eventual sa mai schimbe informatii cu oamenii de acolo etc. Din pacate, acum stana sau turma de oi provoaca frica!
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Mda, dar cu cainii din Valea Aurie de la unitatea militara de langa jandarmerie ce facem? Gardul e rupt de mult timp si ies zilnic vreo 5 caini din parcul auto al unitatii militare, vin sa caute mancare printre blocuri si uneori sar la copii sau oameni. Alta data au sarit la un trecator care isi plimba cainele pe calea poplacii...
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Depinde de situatie,stana nu ar trebui sa fie in apropierea zonelor populate,iar daca esti drumeț si intri in desișul codrilor defrișati,trebuie sa iti ei masuri de precautie... Ciobanescul crescut la stana,este teritorialist,nu este catalogat animal periculos,precum un pitbull,el apara proximitatea stanii sau a turmei,daca te duci prea aproape si el vine spre tine,insa nu paraseste turma,dar datorita gabaritului impune frica. Ciobanescul nu poate dobora un urs,dar il poate alunga in haită,la lup e cel mai benefic,iar daca privim istoricul anilor,nu am avut probleme cu animalele salbatice sa omoare in masa oi,vaci sau chiar ingrijitori. Merg des in Zona Cartisoara si dau de urme de oi,si nu am probleme,iar povestile cu ursi sunt fenomenale,iar tu ca iubitor de drumetie trebuie sa iti ei masuri de precautie,precum si atunci cand majoritatea se aventureaza pe crestele inzapezite ale muntilor si contrar avertizarilor salvamontistilor ei merg si deseori mor,din pacate. Trebuie sa fim mai echilibrati si sa intelegem nevoile fiecaruia,daca tie iti place ceva,probabil altuia ii dauneaza...si niciodata nu o sa fim impacati pe deplin. Si da,cred ca oile nu au ce cauta in zonele din proximitatea oraselor,si cred ca ar trebui speculat acest fenomen si facut din el un bun national,dar in creierii muntilor.
Raspunde

Ovidius

Acum 1 an

Javrele astea de câini le găsești din păcate pe majoritatea drumurilor județene și unele naționale din județ, ba de la ăștia cu oițe și vaci ba pe la porțile unor localnici mai ales la cei de la intrare și ieșire din localitate, sau la porți de întreprinderi,firme a căror paznici aduc câinii. Doar prin țările balcanice de tip sovietic găsești așa ceva, nu în Elveția sau tari civilizate, noi suntem încă la ani lumină de ei .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus