Vineri,
13.09.2024
Ploi Scurte
Acum
25°C

Cele două blocuri propuse lângă Sub Arini au devenit cel mai contestat proiect din Sibiu. Primăria dispune redepunerea documentației

Cele două blocuri propuse lângă Sub Arini au devenit cel mai contestat proiect din Sibiu. Primăria dispune redepunerea documentației

La mai bine de doi ani de la consultarea publică a documentației urbanistice elaborată pentru ridicarea a două blocuri pe strada Bahluiului, administrația locală a publicat raportul consultării. Ca urmare a sutelor de sibieni care s-au manifestat în scris împotriva proiectului, Primăria a decis să ceară redepunerea proiectului în comisia de specialitate.

Este vorba de cele două clădiri cu trei niveluri subterane, parter și șase etaje, clădiri conectate între ele și propuse a fi ridicate pe cei peste 5.000 de mp de teren aflați pe strada Bahluiului, la numărul 16. Inițiatorul proiectului este Nicolae Damian Burprich, cel mai mare dezvoltator imobiliar din cartierul Arhitecților.

Pentru cele două clădiri, care nu vor avea destinație rezidențială, Burprich propunea amenajarea de spații comerciale, educaționale (grădiniță și after-school), cabinete medicale și săli de sport.

După cum arăta investitorul pentru a descuraja eventualele contestații, propunerea lui este mult sub limitele maxime permise de Planul urbanistic general al Sibiului (care permite opt niveluri supraterane, un procent de ocupare a terenului de 80% față de cel de 24,38% propus sau un coeficient de utilizare a terenului de 2,4 față de cel de 2,208 propus acum de investitor).

44 de sesizări au fost transmise de locuitori ai Sibiului împotriva acestui proiect. ”De asemenea, au fost depuse 32 de tabele cu semnături ale locatarilor din zonă (în total 736 de semnături), care și-au exprimat prin semnătură dezacordul privind realizarea investiției supuse informării și consultării publice”, se arată în raportul dat publicității de Primăria Sibiu.

Nu și nu

Conform rezumatului întocmit, prin majoritatea adreselor transmise, sibienii au manifestat opoziție față de regimul de înălțime propus, se tem de ambuteiaje în trafic, de faptul că mărirea numărului de locuitori va crea un disconfort în zonă sau că nu sunt respectate prevederile ISU. Iar dacă proiectul propune funcțiuni de servicii și administrative viitoarelor clădiri, o parte din vecini au cerut ca acestea să fie înlocuite cu funcțiuni rezidențiale. 

”Se vor respecta reglementările din PUG în ceea ce privește regimul de înălțime admis. Regimul de înălțime propus spre aprobare este 3S+P+6E cu înălțimea de maxim 25 de metri, deși pentru S+P+6E+M înălțimea maximă este de 29 de metri. În cazul în care la faza documentației pentru autorizația de construire, proiectul tehnic și detaliile de execuue va rezulta necesitatea amplasării unor utilaje care vor asigura buna funcționare a imobilului, respectiv panouri fotovoltaice, panouri solare, echipamente de răcire a aerului, ventilatoare desfumare, ventilatoare mecanice și centrală de tratare a aerului nu se va depăși înălțimea maximă admisă de 29 de metri”, arată reprezentanții investitorului în răspunsurile transmise sibienilor care au depus petiții.

Răspunsurile mai arată că varianta de trei niveluri subterane a fost aleasă pentru a aloca două dintre acestea parcărilor, astfel încât mașinile să fie parcate exclusiv în subsol. ”S-a optat pentru această soluție în scopul de a nu reduce suprafața verde de la nivelul solului. PUD-ul propune un coeficient de 40,5%, adică 2.135 de mp de spațiu verde, cu mult peste minimul necesar ținând cont de coeficientul maxim de ocupare a terenului cu construcții permise de 80%”.

Totodată, investitorii au mai transmis petiționarilor un studiu de trafic, un studiu referitor la protejarea imobilelor din vecinătate și la însorirea acestora, iar referitor la avizele ISU se arată că acestea vor fi obținute în următoarele faze de implementare a proiectului.

”Orașul este un organism viu, aflat într-o dinamică ce corespunde solicitărilor venite din partea locuitorilor săi, solicitări care au în vedere răspunsuri la provocările contemporane. Orașul trebuie să se adapteze acestor solicitări, evoluția sa fiind marcată de nevoia de schimbare, dar și de interesul pentru ceea ce înseamnă istoria sa, istorie care conferă orașului identitatea și continuitatea. Dezvoltarea urbană astăzi reprezintă o necesitate, demers care presupune integrarea reperelor tradițional-identitare în contemporaneitate. Zonele tradiționale trebuie să se adapteze orașului contemporan din toate punctele de vedere, încercând să își păstreze identitatea”, mai completează reprezentanții investitorului.

Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Sibiu au decis să nu transmită documentația urbanistică pentru a fi supusă votului consilierilor. ”Având în vedere numărul mare de reclamații primite în perioada alocată informării și consultării publice, documentația prezentă se va redepune de către inițiator, în ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism”, semnează Ioana Urdea, arhitectul șef al Sibiului, în raportul amintit.

A doua încercare

Planul urbanistic de detaliu care a generat amplele reacții este a doua încercare a lui Nicolae Damian Burprich de a construi pe terenul de pe strada Bahluiului.În 2018, pentru același teren a fost realizată o documentație urbanistică prin care era propusă ridicarea a 12 clădiri conectate între ele. Și respectivul proiect a generat opoziție, peste 300 de semnături fiind strânse în acest sens.

Consultă aici, integral, Raportul de informare dat publicității de Primăria Sibiu

Citește și Proiect al principalului dezvoltator din cartierul Arhitecților: două turnuri cu șase etaje și trei subsoluri lângă parcul Sub Arini

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Zzz

Acum 2 ani

toti investitorii/dezvoltatorii au texte dinastea "oras = organism viu" "fluidizam" "valorificam" "repunem in valoare patrimoniul" "redam circuitului arhitectural"===> cladiri cu 10-15m mai inalte decat tot ce e in jurul lor pe strada dar "in limitele PUZului" ===> cladiri fara parcari asa ca vor parca toti pe banda intai ca doar "unde sa-mi pun dom'le masina???!". pe de alta parte, daca te numesti Keul atunci ===> primaria te va despagubi cu peste 100EUR/mp pe spatiul pe care tu, prin contract/lege, trebuie sa il pui la dispozitia domeniului public pentru trotuar si/sau parcare. dar na, lucru bine facut ^_^
Raspunde

Heinz Joachim Flockenwald

Acum 2 ani

Consider eu ca aceste cladiri cu multe etaje se vor integra maiestuos in specificul actual al zonei, locurile de parcare existente vor fi suficiente pentru cei care se vor bucura de aceste constructii! Sibiul trebuie sa mearga mai departe, asa cum Calea Dumbravii va fi cea mai smart artera a tarii, cu WiFi integrat in fiecare metru patrat de beton turnat, fara arbori, care oricum faceam mizerie și cu incarcatoare pentru telefoanele mobile care emit prin miliardele de borduri nou amplasate. Ziua de maine este a contructiilor smart, nu a falsei linisti, a spatiilor verzi si a pasarelelor!
Raspunde

Sorostineanu valeria

Acum 2 ani

In primul rand acolo de unde rezidezi se tine cont de un altfel de arhitectura, unde tocmai spatiul verde este important asa ca te rog sa iti gestionezi betoanele in propria curte, pe noi nu ne intereseaza pasarelele din capul tau!
Raspunde

X

Acum 2 ani

Tot asa s-a procedat si pentru zona Frunzei. In prima hotarare din 2014 au cerut 60% din parcari subteran, iar dupa ce au obtinut aprobarea au eliminat obligativitatea de a face parcari subterane. Tot cu aprobarea Consiliului Local.
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Sacalii astia imobiliari nu se mai satura! Vor sa distruga tot! Tot ce ating ei trebuie neaparat sa se transforme in bani, mai precis in euro! Mai puneti-va pofta-n cui!
Raspunde

Road2success

Acum 2 ani

Daca tot vor sa construiasca in parc, pot planta singuri puieti si in cativa ani au parcul, vor putea si construi. Ce argument, ca se construieste cu respectarea standardelor de constructie stabilite prin lege. La fel ca in cazul de mai jos: https://evz.ro/directorul-camerei-de-conturi-sibiu-extinde-ilegal-hotelul-fi-icei-sale.html .
Raspunde

Oana

Acum 2 ani

Acest individ face după bunul lui plac căci i se permite din parte acelora din Primăria Sibiu și Cisnadie.Vorbesc din cunoștință de cauză.Nu se mai satură de atâtea ilegalități create cu mita data la tot ce se poate pentru a-și umple buzunarele
Raspunde

Oans

Acum 2 ani

Același Damian care face legea după cum cântă el la Sibiu și Cisnadie.Nu se mai satura de ilegalități?Mai este cineva curat în toate serviciile de URBANISM? ca și omul de rand să poată beneficia de dreptul sau de a fi proprietar?fără a fi furat și înșelat?
Raspunde

Sibianul vesel

Acum 2 ani

Si totusi...acest individ va insista cu tot felul de tertipuri pana va obtine ce vrea, nu cred ca autoritatile noastre vor fi destul de ferme, asa cum de altfel vor sa impresioneze contribuabilul de rand.
Raspunde

Bun

Acum 2 ani

Cică ”spații servicii, birouri” de parcă nu e plin orașul de clădiri de birouri neînchiriate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

John

Acum 2 ani

Mi se pare o exagerare sa lasi teren intr-o zona atat de buna nevalorificat pentru ca ti se pare ca e prea aproape de parc / copaci, atat timp cat constructia este prietenoasa cu mediul si serveste unor activitati esentiale ale oamenilor. Exista tehnologie, metode de dezvoltare care iau in considerare adaugarea vegetatiei: pe acoperis, pe verticala, panouri solare etc. Ce o fi acolo acum? Niste buruieni? Chiar e mai bine asa? Nu cunosc proiectul, dar pare acel gen de proiect care pune accent pe natura , plus ca aduce valoare comunitatii: gradinite, sali de sport. Astea sunt proiecte bune si foarte ok si in oras, oriunde. Nu zice nimeni sa faca blocuri de genul celor de pe Doamna Stanca, ca asta ar fi o problema reala. Dar haideti sa ne bucuram ca se construieste si in oras si ca exista imobile noi, intr-o zona decenta, in care sa poata locui sau desfasura activitati esentiale oamenii si unde / de unde le vine sa mearga pe jos / cu bicicleta. Mie mi se pare un o situatie "win-win" pentru toata lumea.
Raspunde

Gaha

Acum 2 ani

Tu ești lacheul dezvoltatorului?
Raspunde

Vadim

Acum 2 ani

La cum a construit Damian in Arhitecților, ar trebui scos din Sibiu cu picioare-n fund. Păi el este principalul vinovat la cum arată acum ghetoul Arhitecților. El este cel care a construit blocuri cu casa scării de 0,9 m sau cu parcări insuficiente, cu străzi printre blocuri făra trotuare, etc. Cârdașia dintre Damian si Primăria Cisnadie a făcut un dezastru urbanistic zonal. Ce credibilitate mai are acest individ? Oare ce ar trebui să mai facă pentru ca Procuratura sa se trezească?
Raspunde

Damian LOL

Acum 2 ani

Acest individ... dupa ce a creat acea mizerie de cartier de maghernit ela suprapret, vrea sa se apropie cu mizeria si de parc ?! Oare cate proiect emizerabile mai poate face acest personaj... ca sa ne dam seama ca e un incompetent ? Acolo e zona de case... nu exista parcari si ar trebui sa ramana asa. Lacomia si incompetenta acestui individ si a celor care il lasa sa isi faca de cap, vor distruge de tot, orasul asta. Sa-l opreasca cineva.... zau asa, ca ajungem Caracal.
Raspunde

Teodor Ancuta

Acum 2 ani

Am propus sa fie cumparat de primarie sa faca o parcare mare pentru sibienii care vor sa se plimbe in sub arini. Sunt atatea lucruri de facut pentru sibienii din zona! Damian sa uite de inaltimea de 29 metri si de 26 m, aia a fost prevazuta pentru o eventuala turla bisericii . sunt 4 strazi invecinate in care nu veti gasi regim de inaltime mai mare de P+2 etaje, eventual unul sau 2 si cu mansarda. 200 de locuri de parcare subterane ! Cum vor circula cand oamenii merg la cimitir in zilele mortilor? Rezolvati infrastructura pentru asemenea constructii!. Cred ca ati nenorocit multi sibieni
Raspunde

Vogazdea A.

Acum 2 ani

Orașul e viu, trebuie să se dezvolte bla-bla. P.S. Pe bani scriu orice.
Raspunde

John Doe

Acum 2 ani

Parcarea subterană se va face după modelul keul, de pe Dima, doar pe hârtie și fără să te deranjeze primăria? Când ai prieteni în primărie, orice este posibil. Personajul toxic din articolul ăsta și-a bătut joc de toată cisnadia și acum se mută la Sibiu...

Raspunde

Petre

Acum 2 ani

Domnului Costea trebuie sa ii ia cineva pixul din mana. Cu trei lamele de lemn pe fatada isi imagineaza ca a facut cladiri "eco". Cat despre Damian....avem un ghetto in devenire datorita lui. Repercursiunile se vor simti peste cel mult 10 ani.
Raspunde

Die saxonen ciumen

Acum 2 ani

Burprich, Keul...intelegeti?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus