La mai bine de doi ani de la consultarea publică a documentației urbanistice elaborată pentru ridicarea a două blocuri pe strada Bahluiului, administrația locală a publicat raportul consultării. Ca urmare a sutelor de sibieni care s-au manifestat în scris împotriva proiectului, Primăria a decis să ceară redepunerea proiectului în comisia de specialitate.
Este vorba de cele două clădiri cu trei niveluri subterane, parter și șase etaje, clădiri conectate între ele și propuse a fi ridicate pe cei peste 5.000 de mp de teren aflați pe strada Bahluiului, la numărul 16. Inițiatorul proiectului este Nicolae Damian Burprich, cel mai mare dezvoltator imobiliar din cartierul Arhitecților.
Pentru cele două clădiri, care nu vor avea destinație rezidențială, Burprich propunea amenajarea de spații comerciale, educaționale (grădiniță și after-school), cabinete medicale și săli de sport.
După cum arăta investitorul pentru a descuraja eventualele contestații, propunerea lui este mult sub limitele maxime permise de Planul urbanistic general al Sibiului (care permite opt niveluri supraterane, un procent de ocupare a terenului de 80% față de cel de 24,38% propus sau un coeficient de utilizare a terenului de 2,4 față de cel de 2,208 propus acum de investitor).
44 de sesizări au fost transmise de locuitori ai Sibiului împotriva acestui proiect. ”De asemenea, au fost depuse 32 de tabele cu semnături ale locatarilor din zonă (în total 736 de semnături), care și-au exprimat prin semnătură dezacordul privind realizarea investiției supuse informării și consultării publice”, se arată în raportul dat publicității de Primăria Sibiu.
Nu și nu
Conform rezumatului întocmit, prin majoritatea adreselor transmise, sibienii au manifestat opoziție față de regimul de înălțime propus, se tem de ambuteiaje în trafic, de faptul că mărirea numărului de locuitori va crea un disconfort în zonă sau că nu sunt respectate prevederile ISU. Iar dacă proiectul propune funcțiuni de servicii și administrative viitoarelor clădiri, o parte din vecini au cerut ca acestea să fie înlocuite cu funcțiuni rezidențiale.
”Se vor respecta reglementările din PUG în ceea ce privește regimul de înălțime admis. Regimul de înălțime propus spre aprobare este 3S+P+6E cu înălțimea de maxim 25 de metri, deși pentru S+P+6E+M înălțimea maximă este de 29 de metri. În cazul în care la faza documentației pentru autorizația de construire, proiectul tehnic și detaliile de execuue va rezulta necesitatea amplasării unor utilaje care vor asigura buna funcționare a imobilului, respectiv panouri fotovoltaice, panouri solare, echipamente de răcire a aerului, ventilatoare desfumare, ventilatoare mecanice și centrală de tratare a aerului nu se va depăși înălțimea maximă admisă de 29 de metri”, arată reprezentanții investitorului în răspunsurile transmise sibienilor care au depus petiții.
Răspunsurile mai arată că varianta de trei niveluri subterane a fost aleasă pentru a aloca două dintre acestea parcărilor, astfel încât mașinile să fie parcate exclusiv în subsol. ”S-a optat pentru această soluție în scopul de a nu reduce suprafața verde de la nivelul solului. PUD-ul propune un coeficient de 40,5%, adică 2.135 de mp de spațiu verde, cu mult peste minimul necesar ținând cont de coeficientul maxim de ocupare a terenului cu construcții permise de 80%”.
Totodată, investitorii au mai transmis petiționarilor un studiu de trafic, un studiu referitor la protejarea imobilelor din vecinătate și la însorirea acestora, iar referitor la avizele ISU se arată că acestea vor fi obținute în următoarele faze de implementare a proiectului.
”Orașul este un organism viu, aflat într-o dinamică ce corespunde solicitărilor venite din partea locuitorilor săi, solicitări care au în vedere răspunsuri la provocările contemporane. Orașul trebuie să se adapteze acestor solicitări, evoluția sa fiind marcată de nevoia de schimbare, dar și de interesul pentru ceea ce înseamnă istoria sa, istorie care conferă orașului identitatea și continuitatea. Dezvoltarea urbană astăzi reprezintă o necesitate, demers care presupune integrarea reperelor tradițional-identitare în contemporaneitate. Zonele tradiționale trebuie să se adapteze orașului contemporan din toate punctele de vedere, încercând să își păstreze identitatea”, mai completează reprezentanții investitorului.
Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Sibiu au decis să nu transmită documentația urbanistică pentru a fi supusă votului consilierilor. ”Având în vedere numărul mare de reclamații primite în perioada alocată informării și consultării publice, documentația prezentă se va redepune de către inițiator, în ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism”, semnează Ioana Urdea, arhitectul șef al Sibiului, în raportul amintit.
A doua încercare
Planul urbanistic de detaliu care a generat amplele reacții este a doua încercare a lui Nicolae Damian Burprich de a construi pe terenul de pe strada Bahluiului.În 2018, pentru același teren a fost realizată o documentație urbanistică prin care era propusă ridicarea a 12 clădiri conectate între ele. Și respectivul proiect a generat opoziție, peste 300 de semnături fiind strânse în acest sens.
Consultă aici, integral, Raportul de informare dat publicității de Primăria Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: consultare publica damian bahl , proiect imobiliar bahluiului , burprich blocuri bahluiului , Nicolae Damian Burprich
Vizualizari: 8221
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Matei
Acum 2 ore
Slanina
Acum 2 ore
S
Acum 2 ore
Parinte de la Peda