Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
18°C

Italian faimos pe Tik Tok pentru salamul făcut la Sibiu: „avem atâtea oi în România și nimeni nu s-a gândit să facă un mezel bun cu ele”

Italian faimos pe Tik Tok pentru salamul făcut la Sibiu: „avem atâtea oi în România și nimeni nu s-a gândit să facă un mezel bun cu ele”

Un italian care trăiește la Sibiu de zece ani are o mare pasiune pentru gătit, moștenită de la bunicul său. În timp, plăcerea de a pregăti diverse rețete s-a transformat în ceva mai mult, și-a dorit să facă ceva care să îi poarte semnătura – așa a ajuns să pregătească salamuri fără conservanți, rețetele și tehnicile le-a postat pe Tik Tok și a devenit faimos. Acum are 17.600 de urmăritori și peste 128.000 de like-uri. Povestea lui o aflați mai jos.

Manuel Betto Pecori locuiește în Sibiu din 2012. Înainte de asta, a trăit în Italia, Spania și Austria. De fapt, în Italia s-a și născut, în Veneția, unde crescuse și tatăl său. Mama sa avea familia la țară, unde s-au mutat cu toții când Manuel avea doar șase ani, având ocazia să se formeze pe lângă bunicul său, „un mare mezelar și bucătar de nota 10”, care i-a insuflat pasiunea pentru bucătărie.

„Primii ani de viață i-am petrecut în oraș și, de la șase ani, m-am mutat cu familia la țară, în casa familiei din partea mamei, acolo unde am avut contact direct zilnic cu capul familiei, bunicul meu Ivo, un mare mezelar și bucătar de nota 10, care mi-a transmis pasiunea pentru bucătărie și pentru partea de carmangerie și mezeluri. Bunicul meu era deja a treia generație din familia care avea ca meserie mezelar. Unchiul meu a fost a patra generație și eu sunt a cincea. Facem acest lucru de aproape 200 de ani”, spune italianul de 45 de ani.

@manuelbettopecori

 

♬ Jiggle Jiggle - Duke & Jones & Louis Theroux

După 25 de ani de bucătărie, a devenit mezelar ca bunicul

Din păcate, bunicul său a murit prea devreme, iar în onoarea lui, Manuel i-a călcat pe urme, devenind întâi bucătar, apoi mezelar. „După 25 de ani de bucătărie în Italia, Spania, Austria și România și multă satisfacție adusă de această frumoasă meserie, a venit vremea să mă reprofilez. În acest moment lucrez la deschiderea unui laborator de carne procesată, mezeluri crude, uscate, maturate, gătite”, explică el.

manuel betto pecori salam

La Sibiu a rămas după ce a venit să facă o consultanță de o săptămână la un restaurant și a rămas aici pentru că i-a plăcut orașul. Spune că localnicii sunt impresionați de produsele pe care le face și că, de fapt, totul a început în pandemie, ca o joacă.

„Sibienii au reacționat foarte bine la produsele mele pentru că fac produse naturale, fără conservanți și încerc să folosesc animale din ferme locale, crescute natural.

Am început să fac salam în pandemie, așa ca o joacă, folosind tehnica pe care mi-o aminteam din copilărie, când stăteam lângă bunicul și mă uitam cu pasiune și curiozitate la tot ce făcea.

Am început să fac salam și jambon de oaie pentru că mi se părea ciudat că avem atâtea oi în România și nimeni nu s-a gândit să facă un mezel bun cu această carne. Am experimentat cu succes și am reușit să fac o șuncă presată de oaie, un salam de oaie și un jambon de oaie pe care l-am denumit vioara, pentru că seamănă cu instrumentul muzical”, povestește italianul.

manuel betto pecori salam

Faimos pe Tik Tok pentru video-urile cu rețete

Pentru a face mezeluri în stil italian nu este nevoie de o rețetă, ci de un sistem foarte bine pus la punct. „Noi facem aceste produse de o mie de ani și avem iubirea genetică pentru a face mâncăruri bune”, spune el. „Când lumea pe rețelele de socializare îmi cere rețete, tot timpul spun că mezelurile făcute de mine au nevoie de o rețetă dar și de tehnica de lucru. Fac produse care se conservă la 20 de grade în afara frigiderului și nu folosesc conservanți industrial.”

Vreau să fiu primul om care comercializează un salam care nu o sa aibă așa multe contraindicații pentru sănătate.

Pe Tik Tok postează rețete și le arată urmăritorilor aproape zilnic cum maturează produsele, cum crește mucegai pe ele, ce fel de mucegai este și la ce este necesar. Într-un an de zile pe Tik Tok, Manuel Betto Pecori a strâns de șase ori mai mulți urmăritori decât a strâns pe Facebook în 15 ani. „Am video-uri cu peste un milion de vizualizări și asta mă face foarte fericit, pentru că lumea mă susține în comentarii, mă încurajează și îmi mulțumește pentru sfaturi și tehnicile pe care le împărtășesc.”

manuel betto pecori salammanuel betto pecori salam

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

Italianul asta nu cunoaște România. La Ulpia Traiana Sarmizegetuza se servesc cârnați de oaie încă din vremea romanilor. https://youtu.be/3tJb3_xAQ-Q
Raspunde

Manuel

Acum 2 luni

Servus , Te ai răspuns singur domnul Emil, de 2000 de ani se face doar virsli de oaie si pastramă de oaie care în 80% de cazuri este tare sau prea sarata. Cu tot respect Eu in doua ani am facut si testat retete de Jambon de oaie crud uscat (vioara) Salam de oaie crud uscat Pastramă frageda de oaie Sunca presată de oaie Mezeluri care lumea nu i cunoaște. Eu respect Romania si cunosc traditie culinare foarte bine. Succes si sanatate va doresc.
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Mie imi plac, chiar si retetele turcilor din Dobrogea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 luni

Pe italianu' āsta îl cheamā " Oaie ".....ha, ha, ha..... Avem atâtea oi ? Cine? Noi românii vrei sā zici. Noi , te incluzi si pe tine? A, da, te cheamā oaie.....uitasem. Dacā reusitele se māsoarā in falāueri si laicuri pe TikTok, atunci e bine! Avem viitor strālucit!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Manuela

Acum 2 luni

Italianul asta, a fugit din italia,tot din cauza prafurilror, da nu alea din salam ;) cat despre marea lui invetntie numai de bine. Parere buna despre romani sau romania oricum nu are. Sta aici pentru ca, acasa nu mai are ce cauta.
Raspunde

Ioana

Acum 2 luni

Adresa de unde putem cumpara?
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Tik Tok
Raspunde

Adina

Acum 2 luni

Foarte frumos! Unde îl gasim? Noi am vrea sa cumpărăm, ne puteți da o adresă sau număr de telefon? Are magazin?
Raspunde

Costescu Mariana

Acum 2 luni

Doresc sa gust și eu aceste produse.As dori sa cunosc adresa acestui laborator din Sibiu. Mulțumesc!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bebetto

Acum 2 luni

Sa il anunte cineva pe marele savant, ca exista mezeluri de oaie si in romania. Se zice ca, nu-i mare bucatar. Mai degraba un neserios, lenes care si-a plimbat picioarele dintr-un restaurant in altul prin capitala culturala. Cica nu a ajuns de buna voie pe aici. Ci mai degraba a fost fortat sa plece din italia, un fel de Adrian Mutu. De aici si dezgustul lui fata de romani si romania.
Raspunde

Manuel

Acum 2 luni

Vorbesc aici despre acei hateri care n-au reușit în viață, nu au avut noroc în plan sentimental, iar în plan profesional, deși au IQ-ul cu mult peste al altora, succesul lor s-a dus pe apa… ploii. Un om sănătos la creier și în suflet, cu o viață normală, cu un job cinstit nu are timp să împrăștie non-stop mizerii în mediul online la adresa altora.
Raspunde

Wewe

Acum 2 luni

Felicitari!! Foarte faina idee! Nu pleca urechea la ce zice lumea.
Raspunde

Inter

Acum 2 luni

Bravo! Bun venit in Romania! Unde se poate incerca?
Raspunde

A.M.

Acum 2 luni

Fiecare tara chiar si fiecare regiune are traditii culinare specifice. Italienii or fi specialisti in pizza si macaroane, insa in produse de oaie, ma indoiesc. Acum, este drept ca mezelurile specifice occidentului, sunt si cele mai nesanatoase produse din carne. Noi avem carnatii si pastrama care sunt 100% naturale. Conservantii si chimicalele tot din occident sunt venite. Pentru cei care sar in sus de curiozitate pentru produsele italianului, nimic de zis. Sunt aceasi care sar in sus de curiozitate pentru orice este strain. Pare mai bun, mai special. In realitate, in cele mai multe cazuri, ambalajul si reclama fac mai mult decat produsul. Occidentul inainte de toate este specialist in reclame si ambalaje. Multi s-au fript crezand ca acolo alearga cainii cu colaci in coada si au ajuns sclavi prin serele din Sicilia sau sclave sexuale pe bulevardele Italiei. Saracii naivi. Ma intreb daca ar fi fost acelasi interes pentru un cioban din Marginime care a deschis o carmangerie? Oare cand ne vom trezi?
Raspunde

Théo

Acum 1 lună

Românilor nu le place asaceva, nu au papilele gustative pentru mancaruri rafinate. Lor le place parizerul din gheare de gaina, pita cu slana si cu ceapa din care musca precum dintr-un mar. Si mititeii (micii) din obor cu mustar. De unde gust pentru jambon italian sau salam acoperit cu mucegai?...Cu ei nu se poate!...Atat pot evolua si se vede din comentariile de mai sus. Vorbeste unul de carnatii de oaie de pe vremea romanilor de la Ulpia Traiana, si nu il duce capul ca aia erau stramosii directi ai intalienilor de azi...nu e de unde cu un neuron, domnule Manuel! Parizerul e pentru ei, ala ceausist plin cu aditivi care nu se numeau E-uri la vremea aia, ci simplu aditivi trecuti cu denumirea chimica sau uneori nu erau trecuti deloc, caci oricum nu stiau ei ce era insemnat, mai tarziu au invatat ca sunt E-uri (punea tanti de la fabrica cu nemiluita, ca deh, ce stia ea sa cantareasca, mergea sa bage precum sarea in latura de la porci, caci nimeni nu baga de seama). PS: am avut saptamana trecuta in vizita un reprezentant mioritic din Bucuresti, voia mici pe plaja si crema de unt luata de la hypermarket, ca untul original nu stie cum e, cauta aripioare la gratar si telemea pe la Saint-Tropez si la Cannes...asta le este nivelul si se vede din comentariile de mai sus.

Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Nu mai vorbi prostii. Daca se gaseste cate unul cu IQ redus sa faca comentarii proaste, inseamna ca toti romanii sunt rai sau nestiutori? Uita-te si la celalalte comentarii, o gramada de oameni au intrebat de unde pot cumpara produsele acestea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus