Miercuri,
23.04.2025
Parțial Noros
Acum
16°C

Cioloș și alți 4 foști europarlamentari USR, acuzați de datorii la partid de peste 150 de mii de lei. Nicu Ștefănuță: ”Eu plătesc o contribuție voluntară”

Cioloș și alți 4 foști europarlamentari USR, acuzați de datorii la partid de peste 150 de mii de lei. Nicu Ștefănuță: ”Eu plătesc o contribuție voluntară”

Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu și Alin Mituța, europarlamentarii care și-au anunțat demisia din USR în această săptămână, sunt acuzați de partid că figurează cu datorii de zeci de mii de lei, fiecare.

Europarlamentarii spun că datoriile invocate de preşedintele USR, Cătălin Drulă, după plecarea lor din partid, sunt ilegale. Ei spun că au acumulat datorii după o decizie a Biroului Național al partidului prin care li s-a impus membrilor de partid cu funcții de parlamentari și europarlamentari o cotizație fixă de 1.000 de lei, respectiv 3.000 de lei, relatează Libertatea.

Potrivit statutului USR, cei cinci europarlamentari ar fi trebuit să fie suspendaţi din partid după 6 luni de neplată a cotizaţiilor. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Demisionarii susţin că au acumulat datorii la partid după ce, în noiembrie 2021, forurile de conducere ale USR au decis stabilirea cotizaţiei pentru membrii care ocupă funcţii în Parlamentul României şi în Parlamentul European.

Aceştia spun că au încercat să-i înduplece pe colegii de partid să renunţe la cotizația fixă, explicându-le că ea contravine legislaţiei europene.

Europarlamentarul Alin Mituța susţine că, începând din 2021, nivelul cotizaţiilor la partid pentru membrii USR europarlamentari sau parlamentari este de aproximativ 10% din salariul acestora.

Potrivit lui Mituța, decizia a fost luată la nivelul Biroului Naţional al USR. Astfel că, în prezent, cotizația unui parlamentar este 1.000 de lei pe lună la un venit de circa 10.000 lei pe lună. Iar cotizația unui europarlamentar este de 3.000 de lei pe lună la un salariu peste 6.000 de euro.

Argumentul a fost că fiecare reprezentant al partidului, ales într-o funcţie publică, trebuie să contribuie proporţional cu indemnizaţia pe care o primeşte din funcţia respectivă.

„Am fost în şedinţa BN, am încercat să-i conving că nu e o decizie bună, că există riscul unei anchete OLAF, le-am adus documente, dar au ignorat tot. Eu am considerat că nu pot să fac o plată ilegală. Până la urmă, am fost judecător şi ştiu că legea n-o poţi aplica doar pe jumătate”, susţine Dragoș Tudorache.

Ce spune Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR

Sibianul Nicu Ștefănuță, ales europarlamentar în 2020 pe listele USR susține că lui nu i s-a impus să contribuie la bugetul partidului cu un procent din salariul său de la Bruxelles.

”Eu plătesc o contribuție voluntară către filiala din care fac parte și sunt investit pentru că vreau să construim temeinic la Sibiu. Nu este cota parte din venit și este încă o discuție acolo. Eu dau efectiv voluntar o sumă pe care o consider necesară să susținem proiecte locale. Nu știu alții cum au ales sa facă”, a declarat Ștefănuță pentru Turnul Sfatului.

Conform informaţiilor Libertatea, cei cinci europarlamentari figurează cu datorii de aproape 150.000 de lei, adică 30.000 de euro:

Dacian Cioloș – 20.288 de lei

Alin Mituța – 20.958 de lei

Dragoș Tudorache – 35.610 lei

Dragoș Pîslaru – 35.100

Ramona Strugariu – 35.780 de lei

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Groparul Barna bătea clopotele mortului USR mult înaintea stafiei Ciolos.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus