Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

70 de companii din Marea Britanie încep să testeze săptămâna de lucru de 4 zile. Cel mai mare proiect pilot din lume

70 de companii din Marea Britanie încep să testeze săptămâna de lucru de 4 zile. Cel mai mare proiect pilot din lume

Peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii din Marea Britanie vor testa timp de şase luni săptămâna de lucru de patru zile fără nicio pierdere la salariu, în ceea ce organizatorii susţin că este cel mai mare proiect pilot care are loc pe plan global, transmite DPA, citat de Agerpres.

Firmele vor achita integral salariile angajaţilor care vor lucra 80% din timp, în schimbul angajamentului de a menţine o productivitate de cel puţin 100%.

Testarea este organizată de 4 Day Week Global, în parteneriat cu organizaţiile Autonomy, the 4 Day Week UK Campaign şi cercetătorii de la Universităţile Cambridge, Oxford şi Boston College.

Companiile participante furnizează produse şi servicii variind de la educaţie la consultanţă la locul de muncă. Cercetătorii vor lucra împreună cu fiecare organizaţie implicată pentru a măsura impactul asupra productivităţii şi al bunăstării angajaţilor, precum şi impactul asupra mediului şi al egalităţii de gen.

"Marea Britanie este pe creasta valului impulsului global din spatele săptămânii de lucru de patru zile. În condiţiile în care am ieşit din pandemie, din ce în ce mai multe companii recunosc că noua frontieră a concurenţei este calitatea vieţii, iar reducerea numărului de ore de muncă le va da un avantaj competitiv", a afirmat Joe O'Connor, directorul general al 4 Day Week Global.

La rândul său, Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College, a susţinut că va fi analizat modul în care angajaţii răspund la ziua liberă suplimentară, în ceea ce priveşte stresul şi epuizarea, satisfacţia privind viaţa şi locul de muncă, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile şi multe aspecte ale vieţii.

"În general, săptămâna de lucru de patru zile este considerată ca având trei avantaje: ajută angajaţii, companiile şi mediul. Cercetările noastre vor analiza toate aceste aspecte", a adăugat ea.

Un studiu efectuat în Islanda, ţară care a introdus reguli care impun reducerea programului de lucru cu trei până la cinci ore pe săptămână la acelaşi salariu, a ajuns la concluzia că angajaţii şi-au menţinut productivitatea chiar dacă au muncit mai puţin. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Ceeeeeeee? Undeeeeeeee? In marea britanie ? Aka The UK ???? Pāi acolo se munceste 12-14 ore pe zi plus sambetele , over time faci matale dupa 10 ore daily basis si Duminica. Ce, nu credeti? Ia interesati-va voi la scumpa noastra diaspora, aia neipocrita , aia care nu bea cafea in aeroport si nu isi ia sandwich pe avion ca sā arate cā s-a pricopsit. Ia dati-mi mā si mie numele companiilor ālea sā vad si eu pe site-u gov.uk ce obiect de activitate au.....
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Acum se lucreaza la ora, nu la zi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus