Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
22°C

Ciobanii din Bangladesh nu prind în Sibiu: ”Nu poți conduce stâna cu Google translate”

Ciobanii din Bangladesh nu prind în Sibiu: ”Nu poți conduce stâna cu Google translate”

Gheorghe Dănulețiu, cunoscut la Ghiță Ciobanu, în urma reclamelor pe care le-a făcut la mai multe servicii de telefonie mobilă, spune că în Sibiu nu au intrat pe piața muncii ciobani aduși din Asia din cauza salariilor și a lipsei de comunicare.

”Nu ne putem baza nici pe ai noștri, d-apăi cu unii cu care nu te poți înțelege în nicio limbă. Chiar am avut o discuție cu un fermier din Bihor care a lucrat cu telefonul, să traducă. Nu poți conduce stâna cu Google translate. E foarte greu. Au adus de dincolo și spun că nu rezistă la ceea ce avem noi. Noi mai avem o problemă, pentru că nu mai avem de unde da salarii mai mari pentru că efectiv nu ai din ce”, spune Dănulețiu.

Fermierul spune că în Sibiu nu se pot da un salariu mai mare de 3000 de lei, pentru că nu mai e rentabil să ții oi.

”Noi avem 3000 de lei salariu la care se adaugă mâncare și țigări. E foarte greu pentru că ciobani care să știe meserie nu mai sunt. Sunt doar oameni care fac doar dacă stai pe lângă ei. Dacă ai plecat, se pun și se culcă”, explică Gheorghe Dănulețiu.

Ai noștri pleacă în străinătate, aici vin ciobanii din Asia

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică și că unii fermieri preferă să aducă ciobani din străinătate.

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână.

„Eu cred că la ora actuală suferim de 50% lipsă îngrijitori la animale. Cel puţin la staţiunea de cercetare, dacă eu aş avea nevoie în organigramă de 11 îngrijitori, în realitate nu am decât 5! Vă daţi seama cum ne descurcăm...“, adaugă fermierul botoşănean.  

Marii fermieri din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban.

„Un cioban ia 5000 de lei. Şi aici pun masa, ţigările, cazarea. Şi cu 2.500 de lei net în mână“, precizează Nechifor.   Mulţi tineri ciobani aleg străinătatea fiindcă au un program mai lejer, nu trebuie să stea mereu la stână şi pe deasupra ar fi şi mai bine remuneraţi.

În disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia.

„Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, susţine Ionică Nechifor, potrivit Adevărul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1961

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Kukuruku

Acum 1 an

Dar statul isi ia linistit partea. Cum ar fi sa nu se ia impozite si contributii la ocupatiile unde e deficit? Dar nu, sa fie deficit, statul e important.
Raspunde

Ionica

Acum 1 an

Titlu rasist, dar ce sa ceri unui cioban? Limbi straine?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Sper ca iti dai seama de ironia a scrie ce ai scris.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Peste faptul ca am facut din aceasta meserie obiect de jignire,mai este si o munca grea,soare sau ger,in pericol mai tot timpul,de la 4 dimineata la 12 seara,cu 3000 lei nu stiu ce zic,ei 5000 pe santier ca salahor,sa nu mai zic in vest. Totusi trebuie o reorganizare ca am ramas in urma cu sistemele,iar branza buna costa cateva parale,dar fara asociatii si implementare de sisteme si management,mai greu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus