Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
0°C

Fit for 55: Votul de ieri din plen a fost decisiv pentru combaterea schimbărilor climatice. Nicu Ștefănuță: „Sunt mândru că am reușit, alături de grupul Renew Europe, să las o planetă curată generațiilor viitoare”

Fit for 55: Votul de ieri din plen a fost decisiv pentru combaterea schimbărilor climatice. Nicu Ștefănuță: „Sunt mândru că am reușit, alături de grupul Renew Europe, să las o planetă curată generațiilor viitoare”

Parlamentul European a votat ieri setul de propuneri legislative „Fit for 55” sau „Pregătiți pentru 55”, o piatră de temelie în ceea ce privește reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră – cu cel puțin 55% până în anul 2030.

Eurodeputatul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a fost la cârma negocierilor unuia dintre cele mai sensibile, dar și cele mai percutante dosare care formează acest mega pachet, și anume CBAM sau Mecanismul UE de Ajustare la Frontieră a Emisiilor de Dioxid de Carbon. Prin propunerea acestui mecanism, se va stabili un preț pentru emisiile de carbon, care se va aplica la importul unei game specifice de produse (ciment, fier, oțel, aluminiu, îngrășăminte, energie electrică).

„Situația nu este deloc una roz atunci când aflăm de la experți că au trecut mai bine de 4 milioane de ani de când nu s-au mai înregistrat cantități atât de mari de dioxid de carbon. Într-adevăr, a pune preț pe carbon nu este o sarcină deloc ușoară, însă prin acest mecanism, CBAM, schimbarea are loc cu adevărat. Practic, adoptăm o măsură climatică care să prevină riscul relocării producției de produse din industrii intens poluatoare și a emisiilor de dioxid de carbon, asigurând totodată compatibilitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului” a declarat Nicu Ștefănuță.

În calitatea de raportor al grupului Renew Europe pentru acest dosar, Nicu Ștefănuță a propus o serie de amendamente, printre cele mai importante numărându-se:

1.         Implementarea până în anul 2032 a mecanismului CBAM cu un ritm gradual care permite producătorilor să își adapteze investițiile;

2.         Crearea unei „frâne de urgență”, respectiv posibilitatea de a ajusta calendarul sau ritmul de implementare, dacă acest lucru se dovedește necesar;

3.         Măsuri care îmbunătățesc transparența și oferă predictibilitate pentru producători;

4.         Extinderea scopului mecanismului și către produse mai complexe, ci nu doar materii prime;

5.         Crearea unei singure autorități centralizate pentru gestionarea mecanismului CBAM.

„Deoarece schimbările climatice se resimt la nivel global, iar nivelul ridicat al emisiilor nu se oprește la granițe, Uniunea Europeană și-a asumat rolul de lider în lupta pentru climă, fapt care a fost încă o dată demonstrat ieri, în plenul Parlamentului European” a adăugat europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță.

Acest mecanism poate fi considerat un instrument de diplomație climatică și își propune să se asigure că reducerea emisiilor la nivel european contribuie la scăderea emisiilor globale, în loc să mute producția cu emisii ridicate de dioxid de carbon în afara Europei. Prin această propunere, Uniunea Europeană își dorește și să încurajeze adoptarea unor măsuri similare în sectoarele industriale din țările din afara UE deoarece cu cât există mai multe voci care vorbesc la unison și au obiective comune, cu atât șansele de reușită în această luptă cresc.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 1 an

Ma uit la acest individ si ma crucesc. E paralel cu realitatea. El traieste undeva intr-o sfera cufundata intr-un lichid obscur si nu isi da seama ca este doar o clapeta pe care apasa Ursula cand si cum vrea ea...bineinteles la comanda lui Schwab. Fit for 55 nu e sustenabila din start. Apoi tot individul a votat pentru prelungirea cu inca un an a certificatului verde. Probabil e mandru si de acest lucru. Ironia e ca el crezind ca salveaza planeta defapt distruge vieti omenesti.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Trebuie sa rectific: nu a votat prelungirea Certificatului. Insa restul ramane valabil.

Raspunde

L

Acum 1 an

Elzorab - gandire de bolsevic care face pe desteptul :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus