Miercuri,
06.07.2022
Innorat
Acum
19°C

Plătim mai mult din 2023. Tarifele pentru deșeuri majorate a treia oară anul acesta, tocmai când Sibiul este premiat pentru colectarea selectivă

Plătim mai mult din 2023. Tarifele pentru deșeuri majorate a treia oară anul acesta, tocmai când Sibiul este premiat pentru colectarea selectivă

După ce în urmă cu o lună au aprobat majorarea tarifelor pentru colectare și transport, iar în aprilie – pentru depozitare, aleșii Sibiului au încuviințat și majorarea tarifelor pentru sortarea și ”compostarea” deșeurilor. Autoritățile locale estimează că, de anul viitor, aceste tarife majorate se vor regăsi și în taxa specială de salubrizare pe care o plătesc sibienii.

Cu 45% la sută cresc tarifele de sortare a deșeurilor în stațiile de la Șura Mică și Cisnădie (de la 127,55 la 186,23 de lei pe tonă, la care se adaugă TVA). Cu 61% cresc tarifele pentru activitatea de compostare în stația de la Șura Mică (de la 135,90 de lei la 219,88 lei pe tonă, la care se adaugă TVA). Majorarea acestor tarife a fost aprobată în unanimitate, joi, de consilierii locali ai Sibiului.

Trebuie menționat că, drept următor pas, această majorare va trebui aprobată și de Adunarea generală a ADI Eco Sibiu (asociație din care fac parte primăriile județului), iar tarifele indexate vor fi plătite, mai întâi, de către administrațiile locale. Acestea vor decide, mai apoi, dacă această indexare impune și creșterea taxelor de salubrizare percepute populației.

Citește și Se scumpește gunoiul în zonele Sibiu, Agnita și Săliște: de la colectare, la transport și sortare

Pentru populație încă nu se știe

În cazul municipiului Sibiu, autoritățile estimează că taxele de salubrizare vor fi majorate de anul viitor. Asta și ca urmare a faptului că nu mai departe de luna trecută, aleșii sibienilor au aprobat majorarea tarifelor pentru colectarea și transportul deșeurilor cu procente cuprinse între 12% și 39%, iar în aprilie a fost aprobată creșterea tarifului de depozitare a deșeurilor la Cristian cu 13%.

”Raportat la modificarea tuturor tarifelor operatorului, anul acesta am previzionat că nu este necesar creșterea taxelor cetățenilor, dar pentru anul 2023 va trebui să facem o analiză și vom prezenta care este impactul creșterilor de tarif. Această creștere depinde de mai mulți factori, precum gradul de colectare, dorința de a realiza investiții în modernizarea sistemelor de colectare”, a arătat Marian Popa, șeful serviciului de resort din cadrul Primăriei Sibiu.

Citește și Cresc tarifele de depozitare a gunoaielor la Cristian cu 13%. ”În acest moment, taxele pentru cetățeni nu vor crește”

Justificarea indexării: sibienii nu prea sortează corect

La ședința în care a fost aprobată majorarea de tarife, consilierul local Adrian Bibu a invitat-o și pe Claudia Iordănescu, directoarea ADI Eco Sibiu, să explice legalitatea și oportunitatea unor astfel de majorări. ”Această modificare de tarif vizează practic actualizarea cu salariul minim pe economie, modificat din ianuarie 2022, contribuția la ANRSC care s-a modificat de anul trecut, creșterea de prețuri la combustibili și o cotă foarte mică drept urmare a creșterii tarifului depozitării deșeurilor la Cristian. Am apreciat această modificare fiind formulată conform legii, sens în care ne-am adresat Consiliului local Sibiu”, a arătat Claudia Iordănescu.

Marian Popa a mai arătat și faptul că indexarea prețurilor este necesară și pentru că, prin contractul semnat la finele anului 2020 cu cei de la Soma, se preconizau cantități de deșeuri reciclabile și biodegradabile mult mai mari decât cele pe care, în cele din urmă, le presortează sibienii. ”La încheierea contractului au fost prevăzute 19.000 de tone de deșeuri pe an. În realitate, în 2021 s-au tratat doar 9.000 de tone la ambele stații”, a mai spus Marian Popa.

Tocmai când Sibiul a fost premiat

Majorarea de tarife a fost aprobată la o zi după ce municipiul Sibiu a fost distins cu premiul I pentru gestionarea deșeurilor de către asociația Act for Tomorrow (detalii aici: Municipiul Sibiu, pe primul loc la gestionarea deșeurilor, pe locul 2 la categoria educație și pe 4 la transport public. Raport al asociației Act for Tomorrow)

Și chiar în ziua în care Primăria Sibiu emitea un comunicat de presă pe acest subiect. ”Este o validare importantă pe care Sibiul și administrația locală din Sibiu o primesc din partea specialiștilor pentru eforturile depuse în gestionarea deșeurilor, infrastructura pentru educație și modernizarea transportului local. Datele au fost colectate la nivelul lui aprilie 2021 și este îmbucurător că de atunci Sibiul a avansat și mai mult în aceste domenii, prin noi proiecte. În urma analizei, experții au transmis fiecărui oraș și un set de recomandări pe care le apreciez și asupra cărora ne vom apleca pentru a îmbunătăți serviciile publice, în folosul sibienilor”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, conform comunicatului respectiv, remis cititorilor Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1871

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Cel mai toxic primar din 1191 incoace !

Acum 1 săptămână

astia isi bat joc de noi la modul continuu. doar la ultima scumpire au majorat unele tarife cu pana la 300% - o ridicare suplimentara s-a scumpit de la 3 lei la 10 lei. Si au scumpit doar pentru populatie - la firma au majorat doar cu inflatia. Si vedeti de ce au scumpit, pentru ca sunt incompetenti: "indexarea prețurilor este necesară și pentru că, prin contractul semnat la finele anului 2020 cu cei de la Soma, se preconizau cantități de deșeuri reciclabile și biodegradabile mult mai mari decât cele pe care, în cele din urmă, le presortează sibieni" Si pentru ca suntem cei mai corecti din tara la colectare suntem taxati !
Raspunde

Un sibian

Acum 1 săptămână

Adevarul DOARE: prețul e direct proporțional cu NEcolectarea selectivă a gunoiului (doar 10-15%). Cei care NU selecteaza NU sunt taxați suplimentar și NU sunt sancționați contravențional, iar cei care selectează corect sunt tarifați identic cu ceilalți. Taxarea se face in linii mari PAUȘAL, nu în raport cu gunoiul produs/selectat. E incalificabil să fie premiată o colectare aselectivă atât de deficitară. Vinovații sunt in primul rând cetățenii care transmit autorităților locale responsabile dezinteresul și chiar reaua lor voință în privința colectării selective, iar autoritățile se conformează majorității electoratului. SOLUȚII sunt, dar costă CAPITAL ELECTORAL. Din această cauză NU E VOINȚĂ POLITICĂ.
Raspunde

Justificarea indexării???

Acum 1 săptămână

Noi? Noi, sibienii nu prea sortam corect??? Rusine sa ii fie cui a facut afirmatia asta! Azi dimineata, aproape de ora 11, in Turnisor, in fata ochilor nostri, lucratorii de la Soma puneau intr-o singura masina continutul din containerele negre, maro si din cel micut, in care, se pare, erau doar cateva borcane! Noi ne straduim sa aruncam selectiv si platim pentru asta, ei pun totul la gramada si tot noi suntem de vina??? Multi oameni fac mari eforturi sa sorteze, iti trebuie recipiente, spatiu, nu poti sa tot cobori la containere de mai multe ori pe zi si sa mai si suporti, vara mai ales, "aromele" care se degaja din ele... de cat de bine sunt "curatate" de catre cei de la Soma!
Raspunde

Justin

Acum 1 săptămână

Dupa cate am vb cu cei care au locuit in tarile civilizate ,avem cea mai scumpa taxa de salubritate din lume ,cea mai scumpa taxa pe apa tot din lume si impozite pe masini la fel .veniturile tot asa sunt cele mai mici din lume .ce o fi aici nu stiu ,cred ca astia considera ca s,a rasturnat carul cu prosti aici .si da am vazut si eu cum rastoarna containerele la un loc cei de la soma .
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Si a cui este vine ca s-au preconizat cantitati mai mari de gunoi? Cine a facut studiul, cine a facut caietul de sarcini in care au fost trecute cerintele pentru masini? Sibienii?Nu, ei doar trebuie sa plateasca prostia si lucrul facut de mantuiala de toti pretiosii de la Consiliul Judetean. Sa plateasca cei care au gresit! Nu ar trebui sa faca studii asupra nivelui de viata al oamenilor, care tot trebuie sa plateasca taxe marite ? Din ce? Poate in primul rand cu asta ar trebui sa inceapa stimabilii de la Adi Eco. In plus , sibienii nu colecteaza corect. Nu zau, dar ei au facut ceva pentru ai invata pe sibieni cum sa colecteze corect in afara de imaginile acelea lipite pe containere, afise platite tot din banii cetatenilor. Au demarat programe in scoli sa-i invete pe copii sa colecteze corect, ei putand duce mai departe informatia in familiile lor? Nu! Doar ne dam ochii peste cap si spunem ca sibienii nu stiu sa colecteze corect si noi, adica cei care suntem platiti ( si inca bine ) nu avem nicio vina si solutia este sa marim taxele. Pai gasiti solutii pentru a creste gradul corect de colectare sau reduceti-va salariile. Iar in ceea ce priveste Soma, ghinion, nu aveti decat sa va indreptati impotriva celor care v-au impus conditiile pentru licitatie si sa le cereti despagubiri, nu sa fie afectati cetatenii pentru ca unii sunt incompetenti. Si sa fim seriosi, nu cred ca iesiti in pierdere. Daca este atat de pagubos sa ridicati gunoiul in Sibiu, renuntati! Lasati pe altii sa faca lucrul asta!
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 săptămână

Din 2023 ar trebui Soma sa plece la Bacau impreuna cu sefa lor.
Raspunde

Marioara

Acum 1 săptămână

Măgari!
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Stim cine detine firma de salubrizare si mai stim ca pentru unii nu o sa fie nicio criza, o suportam noi astialalti.
Raspunde

Claus

Acum 1 săptămână

Nu spun ca cetatenii ar trebui platiti,nici sa li se ridice gunoiul gratuit,insa de exemplu colectarea de materiale plastice lemnoase biodegradabil fieros,sticla,duce la alta afacere,de exemplu din biodegradabil se fac ingrasamanti deloc ieftini,si deseori masina vine de 4 ori in Selimbar pe perioada verii,constatat personal,sa nu mai zic ca,tot ce e selectiv e cumparat de societati straine,de la Soma,pe bani...deci nu gratuit nu platit cetateanul,dar e rusine sa scumpesti din pix totul,doar salariul ramane la fel. Eu unul nu mai inchei contract,iau gunoiul la punga si il las pe la tomberoane,neselectat,deoarece nemultumitului ii ia Dumnezeu darul.
Raspunde

Dfghdfh

Acum 1 săptămână

dar primaria cand va face ce a promis de ani de zile in privinta platformelor de gunoi de la blocuri? degeaba cei de acolo selecteaza ca vin unii si arunca ce vor si cum vor si au stricat tot ce altii au incercat sa faca... Primaria ar trebui in primul rand sa isi faca ea treaba si apoi sa ceara cetatenilor sa respectie si sa isi faca treaba...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus