Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu alegeri foarte dificile, previne ministrul economiei

Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu alegeri foarte dificile, previne ministrul economiei

Germania riscă penuria de gaz şi va fi nevoită să facă 'alegeri de societate foarte dificile' pentru familii şi firme dacă livrările din Rusia se reduc şi mai mult, a avertizat vineri ministrul economiei, Robert Habeck, informează AFP, citat de Agerpres.

'Ar trebui închise anumite sectoare industriale (...) Toate procesele economiei de piaţă ar fi atunci suspendate. Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal. Nu vorbim despre două zile sau două săptămâni, ci de o lungă perioadă. Vorbim aici despre persoane care ar fi în şomaj, de regiuni care ar pierde complexuri industriale întregi', a explicat Habeck într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel.

Riscul unei penurii de gaz în această iarnă se profilează de când gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările prin gazoductul Nord Stream de care Germania este în mod special dependentă.

Berlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă complet această rută de aprovizionare.

'Suntem deja într-o situaţie în Germania nu s-a mai aflat niciodată. Pur şi simplu, dacă livrările de gaz rusesc vor rămâne la fel de slabe cum sunt acum, ne îndreptăm spre penuria de gaz', a prevenit ministrul Habeck, care este şi vicecancelar din partea Verzilor. 'Oricum, va fi doar în această iarnă', a adăugat el în interviu.

Germania încearcă să compenseze această scădere prin achiziţii de la alţi producători şi dezvoltarea accelerată de infrastructuri pentru importul de gaz natural lichefiat.

De asemenea, va creşte temporar utilizarea cărbunelui, iar guvernul a îndemnat cele 41 milioane de gospodării să economisească energie.

Dacă toate acestea nu vor fi suficiente, 'va trebui să facem alegeri de societate foarte dificile', a explicat Habeck.

În caz de raţionalizare a gazului, reglementările europene dau prioritate gospodăriilor în faţa companiilor, dar 'această reglementare a fost concepută pentru întreruperi de livrări pe termen scurt, nu pe termen lung', a subliniat el.

Germania, prima economie europeană, al cărei consum, mai ales industrial, depinde în proporţie de 35% de importul de gaz din Rusia, acuză Moscova că duce o strategie deliberată de reducere a fluxurilor spre Europa pentru a destabiliza piaţa energetică.

De săptămâna trecută, livrările prin Nord Stream sunt în scădere cu 60%, Gazprom invocând o problemă tehnică.

Germania se teme cu atât mai mult de mentenanţa regulată la care trebuie să fie supus Nord Stream începând din 11 iulie, care va opri întreg fluxul timp de zece zile.

Conform scenariilor Agenţiei federale a reţelelor, penuria de gaz ar interveni de la 'mijlocul lui decembrie' în caz de încetare totală a livrărilor din Rusia.

Kremlinul a afirmat joi că fluxurile vor creşte din nou de îndată ce vor fi livrate turbinele lipsă pentru gazoduct.

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

ValKer

Acum 1 lună

Stati linistiti..... vor veni sa fure gazul romanesc, la fel cum facea si hitler in 1942. Doar ca vor folosi "acte de proprietate" si legi UE, de solidaritate, nu tancuri. Inventeaza ei orice ca sa fure gazul, nu va faceti probleme.
Raspunde

@

Acum 1 lună

Daca fura unul e sigur romanul
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

N-au ce mai fura, baietii destepti l-au vandut la altii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus