Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Domnilor viceprimari liberali, aveați o singură treabă...

Dacă veți avea curiozitatea să verificați care sunt responsabilitățile celor care conduc Primăria Sibiu veți vedea că în cazul viceprimarului liberal Alexandru Dumbravă ”cam bate vântul”. Primarul Astrid Fodor nu i-a încredințat nicio direcție în subordine. Este responsabil, în schimb de strunirea treburilor de la Spitalul de pediatrie, salubrizare, administrarea școlilor, Direcția socială, gestionarea câinilor fără stăpân și Zoo. Cu alte cuvinte, nu vorbim de direcții grele din Primăria Sibiu, precum cea Tehnică ori Investițiile.

Nu e nimic nou, la fel a procedat Astrid Fodor cu împărțirea responsabilităților și când viceprimar a fost Răzvan Pop, dar și cu Tiberiu Drăgan, care l-a urmat pe Răzvan Pop în biroul cu vedere la strada Samuel Brukenthal. Prin parteneriatul în care Astrid Fodor și Raluca Turcan au pus FDGR-ul și PNL-ul, liberalii n-au primit foarte mult control în Primăria Sibiu.

Cu toate acestea, dintre proiectele derulate de cele șase servicii publice mai sus enumerate, se distinge unul care, la un moment dat, reprezenta cea mai mare investiție a orașului: Liceul de Artă. Estimat la peste 6,5 milioane de euro la momentul prezentării conceptului, acum mai bine de cinci ani, noul Liceu de Artă al Sibiului a devenit între timp un eșec: de mai bine de doi ani, în curtea Colegiului Economic unde ar fi trebuit ridicat noul liceu sunt câteva fundații și fiare. Șantierul – deși are un nou constructor angajat, Con-A – ruginește în continuare, pentru că procesele cu vechiul constructor nu s-au terminat. Sunt ceva bani la mijloc, nu se înțeleg câți.

Speța nu este simplă. Dar face parte din dificultățile singurului mare proiect pe care Răzvan Pop, Tiberiu Drăgan și, mai nou, Alexandru Dumbravă, l-au avut de implementat din postura de viceprimari.

Răzvan Pop era viceprimar când proiectul a fost scos la licitație. N-a stat să se aplece prea mult asupra procesului care a precedat atribuirea contractului (un proces prin care Primăria a fost obligată să reia licitația anulată inițial ca urmare a unor neclarități din caietul de sarcini). Dar, mai ales, Răzvan Pop nu a stat să verifice dacă suma cu care lucrarea a fost câștigată de către Construcții SA nu era ”prea mult” subevaluată și cum ar fi putut acționa în acest scenariu. Și asta pentru că de atunci, din faza de licitație, a apărut evidența subevaluării nu cu unul – două procente, ci cu mai bine de zece la sută. O subevaluare pe care a tratat-o drept un lucru asupra căruia nu poate interveni – motivele el le va ști – și care, după cum a dovedit-o timpul, a dus la dezastrul de azi.

Răzvan Pop a demisionat în vara lui 2019, la puțin timp după ce ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe șantierul Liceului de Artă. Tiberiu Drăgan, viceprimarul care a preluat proiectul noului Liceu, n-a reușit altceva decât să semneze notificări către Construcții SA că sunt prea puțini muncitori pe șantier. Nu s-a agitat foarte mult că lucrările au început fără un grafic de execuție, n-a stat să-și bată capul nici el cum poate fi finalizat un Liceu la care prețul contractului era mult subevaluat, a ridicat din umeri în fața pustiului de pe șantier.

Din biroul său permanent conectat la Facebook, Tiberiu Drăgan a așteptat să se împlinească termenul de finalizare a contractului (aprilie 2020), pentru a-i da afară pe cei de la Construcții SA de pe șantier. Și i-a dat și prost afară, pentru că cei de la Construcții SA au dat Primăria în judecată, iar argumentele din procese au fost suficient de valide încât și acum țin șantierul în loc.

Și a plecat Tiberiu Drăgan de la Primărie tot într-un călduț post la stat, iar biroul de viceprimar liberal din Primărie conectat în permanență la Facebook a fost preluat de Alexandru Dumbravă.  Fost inspector școlar general, deci sensibil la problemele din Educație, Alexandru Dumbravă a reușit să fie la fel de ineficient în gestionarea situației de la Liceul de Artă.

Nu s-a aplecat prea mult asupra procesului. N-a stat să înțeleagă că, deși cei de la Construcții SA au tras mâța de coadă pe șantier, de data aceasta în proces aveau ceva argumente valide. Argumente atât de bune încât – după ce anul trecut au început să apară expertizele care dădeau dreptate constructorilor – Primăria ”a cerut apă”. Adică a propus oprirea procesului pentru a se înțelege precum niște oameni mari. Nici acum, după mai bine de jumătate de an, n-au bătut încă palma. Și, oricum, înțeleg că acum toată această poveste a Liceului de Artă a fost preluată de Astrid Fodor. 

Dacă cei trei viceprimari liberali care s-au perindat până acum prin biroul conectat la Facebook (să nu cumva să rateze ”share-uirea” mesajelor de la mai-marii din partid) au acționat aşa doar pentru a o faulta electoral pe Astrid Fodor, au gândit prost, evident. Lipsa de implicare în proiectul Liceului de Artă și, prin urmare, eșecul de până acum al acestuia, nu i-au scăzut din popularitate primarului cât, mai ales, au afectat viețile înghesuite ale elevilor Liceului de Artă (a cărui actuală clădire are tot mai multă igrasie) și Colegiului ”Samuel von Brukenthal” (care ar fi urmat să se extindă în actuala clădire a Liceului de Artă după mutarea acestuia în noul spațiu).

Dar nu cred că au gândit atât de meschin cei trei viceprimari liberali. Pur și simplu cred că atât a fost interesul și capacitatea pe care au alocat-o Liceului de Artă, într-o vreme în care acest proiect era cea mai mare investiție a municipiului Sibiu. În biroul mereu conectat la Facebook, cei trei s-au simțit protejați de orice critică - oalele în capul primarului se sparg, nu al viceprimarilor. 

Dezastrul noului Liceu de Artă și lipsa de implicare a celor trei viceprimari – deși era treaba lor – se derulează sub ochii noștri în timp ce liberalii se pregătesc să preia controlul asupra administrației Sibiului de la alegerile viitoare. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 1 an

Romanii degeaba au schimbat forma politica ca raul (omul) a ramas, nu dispare niciodată.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

De fapt ce scrii delene, că există procese din cauza cărora șantierul nu poate (încă) continua. dacă erau viceprimari de la partidul care te "sponsorizează" era altfel? băteau din palme și se ridica? de ce nu pui semnul de publicitate electorală?
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

O imensa spălare de bani a fedegereului, la care viceprimarii penelisti au închis larg ochii. Tipic pentru coaliția germano-pedelistă sibiana. Felicitări celor care îi votează.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Nici nu-s foarte mari pagubele descrise mai sus facute de cartelul fdgr+pnl (tinand cont de suma tuturor matrapazlacurilor facute in atatea mandate). Dar la cat sunt sibienii de ingusti la minte (dpdv electoral) incompetentii de teapa celor de mai sus au sa obtina majoritatea la urmatoarele alegeri.
Raspunde

Lupeneanul

Acum 1 an

Din pacate in romania politicienii nu platesc nici macar electoral pentru greselile lor. Timp de 4 ani toata lumea ii nemultumita de Fodor, de FDGR, de PNL si cand vin alegerile parca ii loveste amnezia pe toti si tot cu Fodor voteaza
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Asta cu liceul de arta e o simpla gargara vad ca despre fostul liceu pedagogic de pe Magheru nu mai scoate nimeni nici un cuvant. Sta ditamai cladirea din centru orasului in paragina si nimeni nu scoate un cuvant.Putem intelege ca biresicile nu platesc impozite pe proprietati dar sa ti ditamai cladirea in stare oribila cred ca exista legi care sa oblige ca o cladire din centru orasului sa nu ramana in paragina. Dar institutile statului pline de infiltrati a partidelor politice dorm in papuci in timp ce aceasta cladire care adapostea scoala nr.1 si liceul pedagogic sta sa cada. Somn usor institutii care distrug ce a mai ramas din statul roman devenit colonia altora.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus