Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Ioana Ștefan, câștigătoarea concursului „Lucreția Ciobanu”: „Fac lucruri care mă reprezintă cu adevărat, cânt din tot sufletul”

Ioana Ștefan, câștigătoarea concursului „Lucreția Ciobanu”: „Fac lucruri care mă reprezintă cu adevărat, cânt din tot sufletul”

Ioana Ștefan are 28 de ani, locuiește în momentul de față în Sibiu alături de soțul și fetița lor și a câștigat cea de-a opta ediție a concursului „Vedeta Populară”. Totodată este și marea câștigătoare a festivalului concurs „Lucreția Ciobanu” unde sibienii au putut-o vedea și asculta. Ioana este îndrăgostită de muzica populară și spune că pentru ea este cel mai bun mod de a transmite ceea ce simte. Cel mai mare vis în momentul de față este acela de a cânta pe aceeași scenă cu sora sa și de a ști că și-a făcut părinții mândri.

Ioana a copilărit în satul Găinești, din județul Suceava, până la vârsta de 16 ani alături de fratele, sora și părinții ei. S-a mutat apoi în Suceava unde a studiat filologia la Liceul „Alexandru Ioan Cuza”. După aceea a urmat cursurile unei postliceale și s-a specializat ca asistent medical generalist, dar nu a profesat niciodată. Dragostea pentru muzică i-a ocupat tot timpul. La 17 ani a început să cânte la evenimente private. Ioana spune că a avut întotdeauna o pasiune pentru muzica populară, moștenită oarecum de la tatăl ei care iubea acest gen muzical.

Ioana stefan

„Noi am crescut cu muzică, cu folclor, mai ales din zona Banatului, pentru că tatei îi plăcea mult acea zonă. Am mai cântat pe la școală, pe la grădiniță și în cadrul activităților extrașcolare”, povestește Ioana.

Încurajată de reacțiile celor din jur Ioana și-a făcut singură curaj și a decis că este momentul să facă ceva în această privință. Așa a început totul. A urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Suceava și, împinsă de la spate de profesorul ei, a început să participe la concursuri care să-i valorifice talentul.   

La 18 ani a participat la primul ei concurs, pe care l-a și câștigat. A fost undeva în Ucraina, își amintește Ioana. Spune că nu a participat la multe concursuri de-a lungul timpului, dar s-a bucurat de muzică cât de mult a putut.

Și-a întemeiat o familie la Sibiu

La Sibiu a ajuns în urmă cu doi ani, după ce l-a cunoscut pe Cristi, actualul ei soț, care este sibian. L-a cunoscut prin intermediul surorii ei, ce era deja mutată în Sibiu. Deși s-a temut de schimbare, a avut curaj să-l urmeze pe bărbatul de care s-a îndrăgostit și pe care a ajuns să-l iubească chiar dacă spune că nu a fost ușor. Și-a lăsat în urmă trupa, prietenii, locurile natale și a venit în Sibiu.

Ioana Stefan in Sibiu

Nu regretă, însă, pentru că alături de el a dat un sens nou vieții și și-a întemeiat o familie frumoasă și împlinită de momentul venirii pe lume a Anei, fetiței lor de un an și patru luni. De asemenea, foarte important pentru Ioana a fost și faptul că sora ei, cu care spune că are o relație foarte apropiată, se află la Sibiu. Sânziana Ștefan este și ea interpretă de muzică populară. Apoi, din spusele Ioanei, socrii ei sunt oameni minunați, foarte calzi, care au primit-o cu brațele deschise și au făcut-o să se simtă acasă. În primul an la Sibiu s-a dedicat micuței ei, iar când timpul i-a permis s-a alăturat unei trupe de la noi și a reluat obiceiul de a cânta la evenimente private.

Câștigătoarea unei competiții televizate

După doi ani de pandemie în care activitatea Ioanei a avut de suferit, tânăra a înflorit. În urmă cu mai bine de o lună a decis să se înscrie la concursul de muzică „Vedeta populară” de la TVR 1. Competiția este jurizată de nume mari din muzica populară precum Niculina Stoican, Cornelia Rednic sau Grigore Leșe. Ioana i-a încântat și pe ei și pe românii de acasă și a câștigat cea de-a opta ediție a acestui concurs alături de o altă tânără, Maria Chivu, din Teleorman. Dincolo de marele premiu în valoare de 100.000 de lei pe care l-a împărțit cu Maria, tânăra a câștigat și o recunoaștere a talentului, dar și a dedicării sale. Despre experiență spune că a fost pe cât de grea pe atât de interesantă.

„A fost prima dată când am trăit o experiență de televiziune de anvergura concursului de la TVR. A fost foarte bine organizat și structurat și mi-a plăcut foarte mult acolo. A fost și foarte mult de muncă. Am făcut naveta de la Sibiu la București. Au fost probe care au implicat și alte genuri muzicale și a trebuit să ies din zona mea de confort, dar mi-am dat seama că am mai mult potențial decât credeam. Acum nu știu dacă muzică ușoară aș putea să cânt bine, dar ce înseamnă lăutărie sau muzică țigănească, acolo m-am descurcat. A fost o experiență foarte frumoasă, din care am învățat multe și în timpul căreia am cunoscut multe persoane”, povestește Ioana.

Ioana si marele premiu la TVR

Maria Chivu (foto stânga) și Ioana Ștefan (foto dreapta) pe platourile TVR

Spune că a păstrat legătura cu Maria, fata cu care a împărțit premiul. A fost o chimie foarte frumoasă între ele și au rămas bune prietene. S-a bucurat foarte mult când a auzit că vor împărți premiul pentru că o consideră pe Maria o fată foarte talentată, care merita din plin să câștige.

Laureată a festivalului concurs „Lucreția Ciobanu”

Ioana nu s-a oprit la concursul de la București și a participat și la ediția din acest an a festivalului concurs „Lucreția Ciobanu”, organizat la Sibiu. A obținut marele trofeu.

Ioana Stefan pe scena la Lucretia Ciobanu

„Sincer nu știu exact să spun cum mă simt. Nu am avut timp să conștientizez ce mi se întâmplă. Mă bucur de toate aceste momente. Poate nu știu ce să le răspund oamenilor, pentru că sunt mulți care mă felicită. Chiar și vecinii de pe scara unde locuiesc s-au strâns să mă felicite și mă copleșesc toate acestea, pentru că nu sunt obișnuită. Mă simt stingheră, dar știu că fac ceea ce-mi place și ceea ce știu să fac și faptul că ceea ce cânt ajunge la sufletul oamenilor este extraordinar”. Ioana spune că este fericită că reușește să se exprime așa cum știe ea cel mai bine, prin cântec.

Îi plac melodiile din toate zonele țării, dar spune că are la suflet muzica din Ardeal, care i se pare mai melodică. Consideră că este o muzică ce transmite mult mai mult și care ajută la evidențierea calităților vocale. Are și un repertoriu al ei și câteva melodii la care a lucrat, printre care și o jiană de la Sibiu.

Îi vrea pe părinți alături

Povestea de viață a Ioanei nu este una ușoară. Tânăra spune că ea, sora și fratele ei au fost crescuți doar de tată, părinții ei divorțând când Ioana avea doi ani, mama plecând din viața lor. A cunoscut-o pe cea care i-a dat viață când avea 20 de ani, dar spune că nu au reușit să aibă o legătură foarte strânsă. De la plecarea mamei, sora i-a fost cel mai apropiat suflet.

„Toată viața am cântat și mi-am dorit ca prin asta să ajung la părinții mei. Nu știu ce altceva să fac să mă vadă. Mi-aș dori ca prin cântec să-i apropii de mine, dacă altfel nu reușesc. Îmi doresc să fie mai prezenți în viața mea, mai ales că acum o am și pe Ana și înțeleg altfel ce înseamnă o familie. Aș vrea să se bucure de nepoțica lor, alături de noi. Cred că aș da orice să aud o dată de la ei că sunt mândri de mine”, spune Ioana.

Ioana Stefan la TVR

Cele mai frumoase clipe, pe care le strânge cu drag în inimă, sunt cele în care îi cântă Anei și o aude și pe ea cântând, iar cele mai frumoase amintiri sunt legate de frații ei.

„Fratele meu a făcut teologia, deci are și el înclinații către muzică. Acum este plecat în Danemarca alături de soție. Întotdeauna când ne întâlneam cântam toți trei. Fiecare cânta câte o piesă pe care nu o mai știa nimeni. Erau momente calde, pe care mi le amintesc cu drag. În prezent la fel se întâmplă. Dacă ne vedem, nu mai poate sta nimeni pe lângă noi. Da, cele mai frumoase momente sunt legate de frații mei.”

Își dorește să fie pe scenă alături de sora ei

Pe viitor, Ioana spune că va continua să cânte la evenimente private, dar și că are câteva proiecte cu sora ei, Sânziana. Chiar dacă și sora ei cântă, nu au avut niciun proiect împreună.

„Noi suntem amândouă și prietene și apropiate, dar n-am cântat împreună niciodată. Ea fiind mai mare decât mine, cântă muzică populară de mai mult timp. Sunt foarte încântată de această idee și sper să o putem pune în aplicare. Încerc s-o iau cu pași mici”, spune Ioana.

Ioana si Sanziana Stefan

Cele două surori Ioana (foto stânga) și Sânziana (foto dreapta) Ștefan

În ceea ce privește muzica ei, va continua să cânte din suflet pentru suflete.

„Eu mă consider un om sensibil care are multe de oferit și de cele mai multe ori o fac prin cântec. Trăiesc foarte mult ceea ce cânt și faptul că asta ajunge la oameni mi se pare incredibil. Pe viitor vreau, în continuare, să fac lucruri care să mă reprezinte cu adevărat. Vreau să cânt din tot sufletul”, încheie tânăra interpretă de muzică populară.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus