Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Regulament ”enduro” în Rășinari. 8 lei pe zi pentru motocicliștii care vor să folosească traseele din pădurile comunei

Regulament ”enduro” în Rășinari. 8 lei pe zi pentru motocicliștii care vor să folosească traseele din pădurile comunei

Comuna Rășinari are din această vară un regulament prin care încearcă să oprească deteriorarea potecilor din pădurile localității de cei care practică motociclismul enduro.

Administrația a aprobat mai multe trasee de aproximativ 50 de kilometri și percepe o taxă care începe de la 8 lei pe zi.

”Sunt trei (n.r. track-uri) cu 50 de kilometri de traseu pentru motoare enduro. De mult timp am tot discutat despre asta, dar nu am aprobat un regulament clar pentru că nu știam cum să gestionăm partea de control. Am realizat un parteneriat cu poliția, jandarmii și asociațiile celor care practică acest sport, iar așa putem identifica și sancționa persoanele care intră ilegal cu motocicletele”, explică primarul Bucur Bogdan.

Administrația nu și-a propus să dea amenzi cu orice preț. ”Nu mergem direct pe ideea de a aplica amenzi”, spune el. De altfel, tot primarul a fost cel care a descoperit și primii sportivi care voiau să intre ilegal pe potecile din Rășinari cu motoarele.

”Eram pe stradă, în comună, și a trecut un grup de motociclete. M-am uitat pe camerele de luat vederi ale primăriei, am arătat imaginile asociațiilor, ei i-au identificat după echipament, iar apoi am luat legătura. I-am chemat la noi, am discutat, am prezentat regulamentul nostru, traseele, tot ce are legătură cu asta. A doua oară dacă va face la fel va fi amendat”, spune Bucur Bogdan.

Ce spune regulamentul

Grupurile de turiști de aventură organizate (moto, ATV, masini off-road, etc.) pot parcurge traseele prevăzute doar însoțite de persoane înscrise în ”Registrul îndrumătorilor de turism de aventură”, deschis de Asociația ProAdventure Transilvania, care trebuie să cunoască topografia împrejurimilor, să aibă cunoștințe despre flora și fauna zonei, de prim-ajutor în caz de accidentare și de mecanică, se arată în regulament.

Conducătorii de ATV, motociclete și mașini off-road trebuie să aibă ”un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private”.

”La intâlnirea cu alți participanți la trafic (bicicliști, turiști ce se deplasează pedestru și alții asemenea) conducătorii de vehicule sunt obligați și reducă viteza și zgomotul. De asemenea se vor evita manevrele care să conducă la panicarea celorlalți participanți la trafic. Aceste prevederi sunt aplicabile și în cazul întâlnirii cu autovehicule și atelaje.”

Tariful cerut de administrația locală este de 8 lei pe zi, însă se mai pot alege alte două variante: un abonament lunar de 120 de lei pe lună sau 800 de lei pe an.

Rășinariul, lăudat de Daniela Cîmpean în fața ministrului Turismului

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat în urmă cu două săptămâni, în timpul unei conferinţe la Sibiu, că este împotriva celor care practică enduro în zonele turistice deoarece motocicletele şi ATV-urile deranjează restul turiştilor cu gălăgia produsă de motoare.

"Este un fenomen şi eu zic că are un efect negativ asupra activităţii turistice şi am exemplul de la mine de acasă: este o nenorocire, tot ce înseamnă motoare în doi timpi care sunt zgomotoase şi care oferă posibilitatea de regulă tinerilor, dar nu numai, în ideea de a se distra într-un grup restrâns şi a deranja tot ce înseamnă activitate turistică într-o zonă întreagă. E un lucru care ţine în primul rând de autoritatea locală, că depinde ce reglementări locale are şi dacă permit sau nu aşa ceva. Nu mai zic dacă încurajezi, şi pui la dispoziţii spaţii, închiriezi terenuri pentru cei care vor să facă investiţii în aşa ceva. E un punct de vedere strict personal, nu vreau să angajez ministerul, din punctul meu de vedere este un dezastru, un dezastru", a spus Constantin Daniel Cadariu, citat de Agerpres.

Prezentă la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a dat drept exemplu regulamentul privind enduro realizat de Primăria Comunei Răşinari, situat în vecinătatea municipiului Sibiu, privind enduro.

"Eu vă recomand chiar să preluaţi acest ghid şi să daţi spre analiză colegilor din minister. (...) Deci este un regulament care din punctul meu de vedere este aproape în formă finală. Singura chestiune este cum îi prindem pe cei care circulă cu aceste motoare, dar care nu sunt obligaţi să-şi pună plăcuţe de înmatriculare, deci avem inclusiv propuneri pe modificare legislativă", a spus Daniela Cîmpean.

Citește și: VIDEO Enduro cu cele sfinte. Preotul care merge la biserică cu motocicleta

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Jean de la Selimbar

Acum 1 lună

Deci la Selimbar sau la Rasinari domnule?
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

romania, tara in care iti poti bate joc de natura in orice fel ..pentru ca in primul rand nu avem respect fata de noi insine. un popor fara pic de empatie .. nu conteaza decat ce fac EU, ACUM .. mie sa-mi fie bine .. restu .. nu exista... de-asta ne si merge atat de bine
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anti Alex

Acum 1 lună

Daca nici asa organizat nu este bine apai mutate in munti tata in natura sa ebucuri numa tu de ea singurel asa...
Raspunde

Pro Alex

Acum 1 lună

Dar de ce nu te urci tu in cocotierul de unde ai coborat? A! Nu mai poti! Pentru ca s-a uscat din cauza poluarii produsa de motociclete urlatoare conduse de urangutani. Sa te bucuri de natura nu inseamna sa mergi ca nebunul pe carari de munte, lasand in urma ta santuri adanci, nu inseamna sa iti turezi jucaria si sa sperii animalele, sa lasi in urma ta dare de ulei si gaz poluant. Cand ai privit ultima data o floare sau ai privit o pasare ? Ma tem ca niciodata, in viteza toate aceste lucruri care inseamna natura dispar si la fel si respectul pentru nevoile si dorintele celor care nu sunt si nu gandesc ca tine.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

8lei pe zi ?? adica 1,6 euro ?? Pai cum sa ia in serios pana si un turist strain niste autoritati si regulament local cand taxa e 1,6 euro sa o arzi aiurea pe unde vor muschii tai? Iar amenzi intr-adevar nu ar trebui date, ar trebui confiscate direct motoarele producatoare de zgomot infernal de 120dB !
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

o adinatura de GOLANI!!!
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

8 lei pe zi? Pai doar invart odata rotile si produc naturii pagube de sute de ori mai mari. Din punctul meu de vedere astel de activitati nu au ce cauta in padure doar pentru ca unii care se plictisesc cauta mai multa adrenalina Am vazut drumuri prin padure distruse din cauza unor astfel de persoane. Noi ceilalti nu avem dreptul sa ne bucuram de natura, asa in felul nostru, in liniste si fara a distruge doar de dragul distractiei.
Raspunde

Adrnalienatul

Acum 1 lună

Pentru doar 8 lei pe zi vom distruge potecile, vom polua cu ulei si benzina apele, vom speria animalele salbatice, aducand ''civilizatia'' acolo unde nu e nevoie de ea. Atat pret pune Rasinariul pe natura sa.
Raspunde

Dd

Acum 1 lună

800lei pe zi mai bine!! Cu 8 lei pe zi practic sunteti cu ei, nu cu cei care iubesc natura...
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

8 Ron pe zi. În sfârșit, atât am asteptat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus