Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Fotografie virală realizată în județul Sibiu: Întâlnire între o ursoaică și puiul ei cu o turmă de ciute

Fotografie virală realizată în județul Sibiu: Întâlnire între o ursoaică și puiul ei cu o turmă de ciute

O fotografie în care apare o ursoaică ridicată în două labe alături de puiul ei și în apropiere câteva ciute a devenit virală pe internet. Imaginea este rară și a strâns doar pe pagina oficială pe care a fost publicată peste 1.600 de reacții și peste 100 de distribuiri. A fost realizată în Munții Făgăraș, în județul Sibiu, de un medic veterinar sibian. Sunt însă și internauți care contestă veridicitatea fotografiei.

Citește și: „Două vipere aflate în ritual de împerechere, fotografiate pe o cărare turistică din Păltiniș. Specialiștii: „Nu dați locația exactă”

Alexandru Stelian Tomuță este un medic veterinar sibian pasionat de fotografia în sălbăticie. Alături de un prieten a avut norocul să surprindă o imagine deosebit de rară. Chiar dacă fotografia nu are o calitate extraordinară, impresionează prin compoziție. Aceasta surprinde o ursoaică ridicată în două labe alături de puiuțul ei și care privește câteva ciute aflate în apropiere.

„Undeva, într-un colt de rai, unde am putut surprinde relația armonioasă între minunile pământului. Ursoaica grijulie, evaluând situația atunci când puiul ei s-a speriat de ciute”, este explicația dată pe facebook fotografiei.

Momentul a fost cu atât mai impresionant pentru fotograf care povestește că a privit spectacolul din fața lui cu gura căscată.

„Am rămas pur și simplu cu gura căscată. Mă simțeam ca un copil care privește la o jucărie prin vitrină și stă acolo și se tot uită la ea. A fost incredibil. Am ajuns destul de devreme, era cald, puiul de urs stătea pe o piatră și dormea de mama focului, iar ursoaica păștea iarbă. Ciutele au venit din partea opusă. Noi am sperat să ajungă mai aproape de noi să le putem fotografia, dar s-au îndreptat încet, încet, către locul unde era ursoaica cu puiul ei. Cel mic s-a trezit și s-a apropiat foarte mult de ciute care stăteau jos. Când una dintre ele s-a ridicat puiul a luat-o la fugă de mama focului. Atunci ursoaica a luat o poziție de alertă și s-a ridicat în două picioare să vadă ce a speriat puiul. Am surprins acel moment”, povestește medicul sibian pentru Turnul Sfatului.

Fotografia este reală

La fotografie sunt și oameni care comentează că nu ar fi reală.

„Poza asta e reală sau făcătură?!? Nu e imposibilă conlocuirea unei ursoaice laolaltă cu ciutele, dar e prima dată când văd ciute pe tărâmul caprei negre. Asta spune un om care cutreieră activ munții, cu atenție sporită asupra faunei sălbatice. Mai mult, o privire atentă îți arată că animalele sunt ”inserate” acolo”, este unul dintre comentarii.

„Niciodată, nimeni nu va vedea ciute și urs admirându-se de la așa apropiere. Fake. Și ciutele s-au hotărât să treacă munții?”, este un alt comentariu.

Medicul spune că este cât se poate de reală doar că a fost făcută de la distanță și nu într-un moment propice pentru fotografii.

„Fotografia a fost făcută de la distanță, cu un obiectiv de 1.200 de mm. Nu a fost făcută la cea mai bună oră, din punct de vedere fotografic. Soarele încă era sus pe cer și atunci poate de asta a ieșit interpretabilă, dar există fișierul RAW, iar fotografia este cât se poate de reală”, spune medicul.

Se asemenea, momentul întâlnirii ursoacei cu ciutele a fost și filmat. 

Fotografia a fost publicată și în „Fauna României - Conservare prin educaţie”, grupul creat de naturalistul Doru Panaitescu în care sunt înscriși mulți experți în fauna României.

Imaginea a fost surprinsă în Munții Făgăraș, în partea Sibiului. Pentru că experții sfătuiesc pe oricine publică imagini cu animale sălbatice să nu dezvăluie locația exactă a acestora nu o vom face nici noi. Momentul a fost surprins luni, 27 iunie, în a doua parte a zilei.

Sursa foto: Alexandru Stelian Tomuță

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sdfg

Acum 1 lună

se vede de la o posta ca este FAKE poza. a se vedea lumina din jurul ursului ce priveste caprioarele in contrast cu lumina ambientala. toata fotografia pare realizata pe o vreme usor noroasa cu o lumina fada, filtrata iar ursul are lumina de "Contre jour" iar al doilea urs si caprele nu o au... Daca chiar are fisierul RAW atunci a facut o editare ireala a pozei si proasta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Puii de ciuta n-au nicio șansă.
Raspunde

Viorel

Acum 1 lună

Cand ai si o filmare atunci nu poti afirma ca e fake fotografia. Asa, sa ne dam cu parerea, e simplu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus