Întreg județul Sibiu se află sub cod galben de caniculă de 24 de ore, iar perioada va mai dura cel puțin încă o zi. Turnul Sfatului a făcut un test pentru a vedea ce diferențe de temperatură există între un cartier recunoscut pentru numeroasele spații verzi și unul în care nu găsești un copac să stai la umbră.
Codul galben de caniculă este valabil până sâmbătă, cu posibilitate de prelungire. Efectele temperaturilor ridicate sunt vizibile în tot orașul: La orele prânzului oamenii caută umbra, răcoarea, spații verzi sau locuri unde să se hidrateze.
În Vasile Aaron, spre exemplu, cel mai aglomerat cartier al Sibiului, singura ”fântână” publică este cea din fața pieței agroalimentare. Iar umbră face doar standul cu biciclete de închiriat pentru că zonele verzi lipsesc. Termometrul pus de noi pe asfalt, înainte de ora prânzului, a urcat până la maximul posibil și s-a blocat la aproximativ 50 de grade Celsius.
La polul opus în ceea ce privește spațiile verzi în Sibiu este cartierul Valea Aurie, unde locatarii au mult mai multe zone umbrite și văd copaci mai ușor și mai des. Într-o zonă semiumbrită dintre blocurile din Valea Aurie temperatura nu a trecut de 28 de grade Celsius, iar la soare, la nivelul solului, mercurul s-a oprit la 39 de grade Celsius.
VIDEO-Răspunsul primăriei pentru sibienii supărați din cauza copacilor tăiați în Parcul din Terezian
Un studiu realizat în 2021 de Institutul de Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona pe 858 de orașe din Europa a arătat că zeci de vieți ar fi fost salvate anual dacă municipiul Sibiu ar respecta normele recomandate în 2021, legate de poluare, trafic și spațiu verde.
”Pentru Sibiu, specialiştii au stabilit că 79,91% dintre sibieni nu au suficiente spaţii verzi în apropierea locuinţelor. Conform algoritmilor utilizați de studiu, 31 de sibieni care mor anual ar fi putut să trăiască mai mult, dacă aveau în vecinătate mai multe spații verzi”, se arată în sursa citată.
Angela Bănăduc, șef al Catedrei de Ecologie şi Protecţia Mediului din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu crede că diferențele între unele cartiere ale Sibiului, din punct de vedere al confortului oferit de zonele înverzite, sunt evidente.
”Evident că percepția populației este diferită pentru că macroclimatul diferă. Pentru asta și există standardele de spații verzi în orașe. Oamenii care locuiesc în zonele în care nu sunt spații verzi vor resimți efectele caniculei accentuat, impactul negativ este mai puternic decât în alte zone, unde întâlnim parcuri, zone răcoroase, cu aer curat”, a declarat pentru Turnul Sfatului Angela Bănăduc. Ea a mai precizat că, în trecut, colegii specialiști în climatologie și amenajare urbanistică au scris pe această temă, arătând nevoia de redistribuire a spațiilor verzi în Sibiu, conform standardelor europene.
Revenind la termometru, puțin după ora 12, el indica 32 de grade Celsius la nivelul solului în parcul Sub Arini.
Diferențe mari de temperatură se înregistrează inclusiv în zona centrală a Sibiului. Piața Mare are o suprafață foarte mare lipsită de copaci, în vreme ce Piața Huet este umbrită pe durata aproape a întregii zile. Exact ca în parcul Sub Arini, termometrul a indicat 32 de grade Celsius. Cu șapte grade Celsius mai puțin decât temperatura indicată în Piața Mare, câteva minute mai târziu.
O amplă discuție despre câți metri pătrați de spații verzi are în realitate Sibiul puteți găsi aici.
Cât privește canicula, meteorologii spun că ea va mai dura până sâmbătă, cel puțin.
”Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, spun meteorologii.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 6213
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Eu
Acum 11 ore
Adina
Acum 11 ore
Miki maus
Acum 11 ore
Reli Aciubotaritei
Acum 12 ore
Dragos