Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

VIDEO – Sibiul sub caniculă. Diferențe mari de temperatură între cartiere din cauza lipsei spațiilor verzi

VIDEO – Sibiul sub caniculă. Diferențe mari de temperatură între cartiere din cauza lipsei spațiilor verzi

Întreg județul Sibiu se află sub cod galben de caniculă de 24 de ore, iar perioada va mai dura cel puțin încă o zi. Turnul Sfatului a făcut un test pentru a vedea ce diferențe de temperatură există între un cartier recunoscut pentru numeroasele spații verzi și unul în care nu găsești un copac să stai la umbră.

Codul galben de caniculă este valabil până sâmbătă, cu posibilitate de prelungire. Efectele temperaturilor ridicate sunt vizibile în tot orașul: La orele prânzului oamenii caută umbra, răcoarea, spații verzi sau locuri unde să se hidrateze.

În Vasile Aaron, spre exemplu, cel mai aglomerat cartier al Sibiului, singura ”fântână” publică este cea din fața pieței agroalimentare. Iar umbră face doar standul cu biciclete de închiriat pentru că zonele verzi lipsesc. Termometrul pus de noi pe asfalt, înainte de ora prânzului, a urcat până la maximul posibil și s-a blocat la aproximativ 50 de grade Celsius.

La polul opus în ceea ce privește spațiile verzi în Sibiu este cartierul Valea Aurie, unde locatarii au mult mai multe zone umbrite și văd copaci mai ușor și mai des. Într-o zonă semiumbrită dintre blocurile din Valea Aurie temperatura nu a trecut de 28 de grade Celsius, iar la soare, la nivelul solului, mercurul s-a oprit la 39 de grade Celsius.

VIDEO-Răspunsul primăriei pentru sibienii supărați din cauza copacilor tăiați în Parcul din Terezian

Un studiu realizat în 2021 de Institutul de Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona pe 858 de orașe din Europa a arătat că zeci de vieți ar fi fost salvate anual dacă municipiul Sibiu ar respecta normele recomandate în 2021, legate de poluare, trafic și spațiu verde.

”Pentru Sibiu, specialiştii au stabilit că 79,91% dintre sibieni nu au suficiente spaţii verzi în apropierea locuinţelor. Conform algoritmilor utilizați de studiu, 31 de sibieni care mor anual ar fi putut să trăiască mai mult, dacă aveau în vecinătate mai multe spații verzi”, se arată în sursa citată.

Angela Bănăduc, șef al Catedrei de Ecologie şi Protecţia Mediului din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu crede că diferențele între unele cartiere ale Sibiului, din punct de vedere al confortului oferit de zonele înverzite, sunt evidente.

Cod roșu de caniculă în Transilvania, portocaliu la Sibiu. Temperaturile urcă până spre 40 grade Celsius

”Evident că percepția populației este diferită pentru că macroclimatul diferă. Pentru asta și există standardele de spații verzi în orașe. Oamenii care locuiesc în zonele în care nu sunt spații verzi vor resimți efectele caniculei accentuat, impactul negativ este mai puternic decât în alte zone, unde întâlnim parcuri, zone răcoroase, cu aer curat”, a declarat pentru Turnul Sfatului Angela Bănăduc. Ea a mai precizat că, în trecut, colegii specialiști în climatologie și amenajare urbanistică au scris pe această temă, arătând nevoia de redistribuire a spațiilor verzi în Sibiu, conform standardelor europene.

Revenind la termometru, puțin după ora 12, el indica 32 de grade Celsius la nivelul solului în parcul Sub Arini.

Diferențe mari de temperatură se înregistrează inclusiv în zona centrală a Sibiului. Piața Mare are o suprafață foarte mare lipsită de copaci, în vreme ce Piața Huet este umbrită pe durata aproape a întregii zile. Exact ca în parcul Sub Arini, termometrul a indicat 32 de grade Celsius. Cu șapte grade Celsius mai puțin decât temperatura indicată în Piața Mare, câteva minute mai târziu.

O amplă discuție despre câți metri pătrați de spații verzi are în realitate Sibiul puteți găsi aici.

Cât privește canicula, meteorologii spun că ea va mai dura până sâmbătă, cel puțin.

”Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, spun meteorologii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

Birtu

Acum 1 lună

Multumim administratiei fodor si a celorlati consilieri de toate culorile politice pentru ca taiati arbori ,doar asa se mentine caldura mai scazuta! Vrem cit mai mute betoane in oras si dale de toate tipurile,daca e posibil sa betonati totul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

R

Acum 1 lună

Au taiat pomii preventiv ca rusii taie gazul :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 lună

partidu tău cum ar fi făcut? ar fi blocat dezvoltarea orașului pentru câțiva pomi strâmbi.?

Raspunde

Javert

Acum 1 lună

@Bambolero.În mintea ta dezvoltare este sinonim cu defrișare!
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Nu javert, e sinonim cu replantare și amenajare peisagistică. Dacă mintea ta poate pricepe
Raspunde

Javert

Acum 1 lună

@Bambolero.Mă bucur că ai început să gândești decent.Poate că nu este totul pierdut pentru Sibiu.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

Influenta pozitiva a parcului sub arini este doar asupra unui infim procent din populatia Sibiului, cei cu care se invecineaza direct. In rest spatiile verzi, parcurile existente sunt doar niste petice in oceanul de asfalt, cladiri si betoane (uitati-va numai pe google maps). Suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor este jenanta la Sibiu, si nimic nu se face in sensul creearii unui nou parc cu impact major – tot Campsorul sta degeaba si asteapta sa fie expropiat in interes public local pentru un parc nou comparabil cu Sub arini. Dar pentru asa ceva e nevoie de un primar, ceea ce noi nu avem.
Raspunde

K

Acum 1 lună

Dacă vecinul de la parterul blocului a hotărât că vrea el un corcodus în față și trei crini - iar nu cinci brazi, cum se recomanda- atât le-ar trebui să se apropie de el!
Raspunde

US

Acum 1 lună

Cei revoltați că a betonat primăria, de ce nu v-ați revoltat când niște unii tupeiști au închis spațiile de pe lângă bloc și-și depozitează mobile și mizerii, iar voi ori copiii voștri nu aveți voie nici să vă apropiați?!
Raspunde

Claus

Acum 1 lună

Betonul radiaza caldura pe timpul noptii,deseori pana in zori,cand o ia de la capat,iar ruperi termice nu mai exista,de unde si lipsa averselor,iar spatiile verzi,gazoane si floricele or fi ele frumoase dar pt gradele dintr un oras sunt egale cu 0,deoarece nu "fac umbra pamantului",de asta vedem ploi pe paduri(alea cateva sute de ha ramase)des,acolo sunt ruperi termice si se produc precipitatii,tu-i stiintele naturii de clasa a 5 a. La noi nu doar in Sibiu se carpește nu se gandeste strategic pe termen lung.
Raspunde

Raluca

Acum 1 lună

Cladirile militare de pe Milea- Revolutiei- Moldoveanu, Aman- Avrig si Plugarilor- Cisnadie, baza hipica din Vasile Aaron, parti din zonele industriale adiacente Cibinului scoase din oras, terenurile lor transformate in parcuri.
Raspunde

S

Acum 1 lună

baza militara dintre Calea Cisnadiei si Plugarilor are multe cladiri in paragina si e plin de balarii. Macar niste copaci sa planteze.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lola

Acum 1 lună

Ce treaba au cladirile militare, baza hipica si parti din zonele industriale adiacente Cibinului cu canicula?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

nici ea nu știe, dar așa i-a dictat partidul

Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 1 lună

Votăm săsălăi pârliți și aroganți până murim!!!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

că zdoară n-om vota venetici roșii sau haurii

Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Aci Dutu-le, te-ai activat?Ai lipsit ceva vreme,îti duceam dorul?Te-or fi lovit vaccinurile în moalele capului, nebunaticule!
Raspunde

C. Tățean

Acum 1 lună

Cândva, în Piața Mare era un peisaj frumos, cu mult spațiu verde și puțin beton. Acolo s-ar putea reface spațiul verde, de care ar beneficia multă lume, inclusiv turiștii.

Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Nu este nici o caniculă. Dacă ieși în afara Sibiului și te pui undeva la umbra bei observa ca temperaturile sunt ok. Ceea ce simțim este efectul betoanelor și a strategiei imbecile de defrișare a primăriei și de adaptare a orașului pentru mașini.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus