Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

O altă față a turismului sibian. Ce să nu faci pe munte

O altă față a turismului sibian. Ce să nu faci pe munte

Graffiti pe stânci, plante protejate de lege rupte pentru a fi luate acasă sau poteci de munte străbătute în trombă cu ATV-ului ori cu motocicleta. Acestea sunt doar câteva exemple negative legate de turismul sibian în miez de vară.

În imaginea de mai jos se observă doi turiști care aflați pe Transfăgărășan s-au gândit să lase o amintire prietenului lor rămas acasă: I-au scris numele pe stânci cu spray-ul, însoțit de cuvinte obscene.

Persoana care ne-a trimis imaginile pe adresa redacției a precizat că ulterior cei doi turiști și-au dat seama de stupiditatea gestului și au luat decizia să se întoarcă pentru a șterge mâzgălelile.

Un alt gest reprobabil des întâlnit îl reprezintă ruperea bujorului de munte. Chiar în acest sfârșit de săptămână se desfășoară la Gura Râului festivalul ”Bujorul de munte”, eveniment dedicat celebrării frumoaselor flori (Rhododendron myrtifolium) care înfloresc pentru o scurtă perioadă de timp la final de iunie și început de iulie. Din păcate, unii dintre turiștii care urcă pe munte, în special în zona Iezerelor din Cindrel, aleg să plece acasă cu o amintire.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu au explicat pentru Turnul Sfatului că amenzile pornesc de șa 7.000 de lei și pot ajunge până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice.

lege bujorul de munte

Precizările Gărzii de Mediu Sibiu despre Bujorul de munte

”Recoltarea inflorescențelor fără a afecta rădăcina este permisă doar cu avizul administratorului ariei protejate și cu deținerea unei autorizații emisă de autoritatea locală de mediu în baza Ord. 410/2008 (actualizat)”, au transmis oficialii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu.

Cât privește mersul cu ATV-urile pe munte, în zone neamenajate special pentru acest tip de autovehicul și fără aprobarea proprietarului terenului, Jandarmeria Sibiu a aplicat recent două avertismente unor persoane surprinse în zona comunei Rășinari.

Regulament ”enduro” în Rășinari. 8 lei pe zi pentru motocicliștii care vor să folosească traseele din pădurile comunei

”Jandarmii sibieni au aplicat două avertismente scrise pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 407/2006 – vânătorii și a protecției fondului cinegetic, respectiv două persoane au fost surprinse în timp ce circulau cu ATV-urile în fondul cinegetic Rășinari, fără a face dovada acordului gestionarului”, a transmis, la solicitarea Turnul Sfatului, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu.

Jandarmeria montană - Foto Arhivă

În plus, jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu sunt prezenți atât pe Transfăgărășan cât și în zona Păltinișului, inclusiv pe traseele adiacente, ”având misiunea de a interveni în ajutorul turiștilor aflați în situații dificile, dar și pentru a preveni și combate fapte contrare prevederilor legislației în vigoare”.

”Încurajăm cetățenii, atunci când sunt martorii acțiunilor antisociale, să sesizeze forțele de ordine prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112”, concluzionează Jandarmeria sibiană.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5949

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 1 an

Obstea si ciobanii defriseaza si incendiaza mii de hectare de jnepenis cu bujor cu tot pentru a crea gol alpin si pasune.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

Haideti sa nu ne mintim.Si sibienii rup bujorii,in special satenii din Marginime...e bun ceaiul si tinctura pt inima si 'de toate'..Aproape nimeni nu stie ca e si hepato-toxic..sau ca luat cu radacina nu se 'va prinde' in veci in gradina..Protejati-i fratilor sa mai prinda si nepotii nepotiilor ceva...
Raspunde

Haha

Acum 1 an

Sibienii sunt primii la cules de bujor! Nu mai dati vina pe altii!
Raspunde

Rostogan

Acum 1 an

Pe cand amenzi consistente pentru faptele antisociale de cate se vorbeste in articol. domnilor jandarmi montani sa gardieni de mediu?
Raspunde

Adi

Acum 1 an

Jandarmii au dat doua avertismente unora care au mers cu ATV-urile incalcând legislatia. Precis i-au băgat în sperieți pe contravenienți si n-o sa-i mai vezi cu ATV-urile in zone interzise. Asta e acivitatea jandarmeriei față de sutele de ATV-iști și motocicliști care năvălesc în spațiul natural protejat. Țara infractorilor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus