Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sondaj: sibienii sunt mulțumiți de evenimente, centru și istorie. Se plâng de parcări, creșe și medicii de la Județean

Sondaj: sibienii sunt mulțumiți de evenimente, centru și istorie. Se plâng de parcări, creșe și medicii de la Județean

Mai bine de 2.200 de sibieni și 91 de oameni de afaceri au participat la sondajul întocmit pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a Sibiului în următorii cinci ani. Sondaj care a urmărit gradul de mulțumire al localnicilor referitor la calitatea vieții pentru a ordona proiectele în care administrațiile să investească în perioada următoare.

Nouă sunt aspectele pozitive ale municipiului Sibiu, așa cum rezultă din sondajul întocmit de bucureștenii de la Civitta Strategy & Consulting SA, angajați în martie anul trecut să ajute la întocmirea Strategiei integrată de dezvoltare urbană (SIDU) a Sibiului. Astfel, sibienii apreciază oferta culturală a orașului în care locuiesc, centrul istoric, istoria, siguranța, curățenia, liniștea, dezvoltarea economică, turismul și poziționarea geografică.

”În cea mai mare măsură, locuitorii municipiului Sibiu sunt mulțumiți de muzee, evenimentele culturale și artistice, respectiv de teatre”, SIDU Sibiu

De cealaltă parte, sondajul aplicat pentru uzul autorităților relevă șase principale probleme ale orașului: parcările insuficiente, locurile insuficiente în cadrul grădinițelor și creșelor, infrastructura de sănătate, traficul aglomerat, spațiile verzi insuficiente și faptul că nu au unde să își scoată copiii la joacă.

Profesorii sunt apreciați

Chestiunea parcărilor vine în contextul în care, de la precedenta aprobată Strategie de dezvoltare a Sibiului, administrațiile locale au continuat să încurajeze deplasarea cu mașina personală, transportul metropolitan este suplinit doar de rarele curse de pe rutele județene, iar dintre parcările propuse în jurul zonei centrale (cea de la Gară și piața Cibin fiind cele mai promise) niciuna nu a ajuns în vreun stadiu care să permită estimarea timpului necesar până la implementare. 

”Locurile de parcare generează în rândul cetățenilor cel mai scăzut nivel de mulțumire din perspectiva infrastructurii de transport. Elementele componente ale infrastructurii de transport față de care se manifestă cel mai mare grad de satisfacție sunt iluminatul public, elementele de siguranță rutieră și oferta de transport public”, se arată în descrierea rezultatelor sondajului.

În ceea ce privește creșele, la Sibiu este estimată deschiderea a trei creșe cu aproximativ 200 de locuri, din toamna acestui an.

Sistemul de educație din Sibiu primește aprecieri doar pentru dascăli, restul detaliilor sistemului generând nemulțumiri. ”În ceea ce privește sistemul de învățământ, cel mai sporit nivel de mulțumire este înregistrat în cazul calității actului didactic și al numărului de școli/locuri în școli și licee/locuri în licee. Numărul de grădinițe/locuri în grădinițe și de creșe/locuri în creșe este considerat de cei mai mulți cetățeni nemulțumiți ca fiind insuficiente, dar există și nivel scăzut de satisfacție referitor la infrastructura și dotările din cadrul școlilor și a grădinițelor”, explică cei care au realizat sondajul.

Spitalul județean – ”cel mai scăzut nivel de mulțumire”

Sibienii consideră că au noroc cu rețeaua privată de sănătate din Sibiu, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Locuitorii orașului sunt nemulțumiți atât de modul în care își fac treaba cadrele medicale de la Pediatrie și Spitalul Județean, cât și de dotările instituțiilor medicale. Sibienii apreciază că ”la privat” sunt tratați de cadre medicale specializate.

Cea mai mare unitate medicală din Sibiu adună și cele mai multe nemulțumiri. ”Calitatea serviciilor și dotărilor publice de sănătate oferite de Spitalul Județean reprezintă palierul cu cel mai scăzut nivel de mulțumire”, se mai arată în draftul de Strategie de dezvoltare a municipiului Sibiu.

Un nou Spital județean la Sibiu este un proiect aflat în lucru de mai bine de cinci ani, în următorul cel mult un an fiind așteptată și lansarea procedurii pentru angajarea constructorilor.

Citește și Noul Spital județean Sibiu: CJ lansează anunțul de intenție a execuției. Care sunt primele termene?

Apa bună de la Sibiu

Serviciile de care sibienii se declară cel mai mulțumiți sunt cele de telecomunicații, iar apa furnizată localnicilor primește de asemenea laude. ”Serviciile/dotările de care locuitorii sunt cel mai mulțumiți în municipiul Sibiu sunt serviciile de telecomunicații, serviciile de alimentare cu energie electrică, iluminatul public și managementul apei (tratarea și furnizarea apei/canalizare). Nivelul de mulțumire din perspectiva infrastructurii de transport este în general mediu”, se mai arată în urma aplicării chestionarului printre sibieni.

Cu toate acestea, sibienii nu consideră că au tot ceea ce le trebuie pentru petrecerea timpului liber. ”Cele mai mari nemulțumiri în ceea ce privește oferta de petrecere a timpului liber sunt referitoare la parcuri și grădini publice, la sălile și terenurile de sport, respectiv la locurile de joacă pentru copii”.

În plus, sondajul indică faptul că locuitorii Sibiului așteaptă mai multe servicii pentru persoanele cu dizabilități, cele vârstnice și minorii care provin din medii defavorizate.

”În scopul dezvoltării durabile, cele mai importante măsuri sunt considerate a fi modernizarea infrastructurii de sănătate, reabilitarea și modernizarea spațiilor verzi, îmbunătățirea planificării și controlului asupra noilor dezvoltări imobiliare, construcția de noi unități de învățământ și modernizarea celor existente, construcția de noi trasee de piste pentru bicicliști și alei pietonale, precum și modernizarea celor existente, respectiv modernizarea infrastructurii de servicii sociale”, SIDU Sibiu

Noroc cu internetul

În ceea ce privește răspunsurile obținute din zona mediului de afaceri de la Sibiu, acestea pornesc de la nemulțumirile general valabile la nivel de țară: birocrație excesivă și calitatea vieții. Angajați se găsesc mai ales în ceea ce privește absolvenții de învățământ superior, mai puțin cei calificați în diferite meserii, mai atrag atenția oamenii de afaceri. Care nu consideră că Sibiul are o administrație deschisă către mediul de afaceri și funcționari care să știe să discute la un nivel satisfăcător cu reprezentanții mediului privat.

”Cele mai importante avantaje pe care mediul de afaceri le are în urma desfășurării activităților economice în municipiul Sibiu sunt acoperirea broadband adecvată, atractivitatea generală a zonei, accesul către legăturile de transport și accesul la forța de muncă calificată superior. Se manifestă un nivel mediu de mulțumire în raport cu interacțiunea cu personalul primăriei în mediul fizic și online, iar principalele nemulțumiri menționate au fost referitoare la nivelul de birocrație, transparența deciziilor și deschiderea către mediul de afaceri și interacțiunea cu personalul instituției în mediul fizic”.

De altfel, oamenii de afaceri se plâng de timpii lungi necesari obținerii unor documente, de faptul că încă se poartă ”dosarul cu șină” în locul serviciilor digitalizate, de faptul că sunt purtați pe la tot felul de birouri în loc să aibă la dispoziție un ”ghișeu unic”.

IT-ul este considerată o industrie care poate aduce dezvoltare Sibiului, alături de turism, cercetare-dezvoltare, dar și industria constructoare de mașini. ”Investițiile în infrastructură și servicii publice de calitate, în educație și formarea forței de muncă, respectiv în reglementări fiscale care să favorizeze dezvoltarea de afaceri reprezintă principalele măsuri necesare pentru a crește gradul de atractivitate al municipiului din perspectiva mediului de afaceri”, sunt generalitățile extrase din sondajele aplicate în rândul oamenilor de afaceri din Sibiu.

Pentru fondurile nerambursabile

Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU) a Sibiului este un document aflat în consultare publică. Are aproape 800 de pagini, iar principala lui menire este aceea de a pune în ordinea importanței proiectele pe care Sibiul să le implementeze din fondurile europene nerambursabile care îi sunt puse la dispoziție în perioada 2021 – 2027.

Peste 323 de proiecte sunt enumerate în sutele de pagini ale Strategiei, cele relevante fiind demult discutate și promise de autoritățile locale: zona metropolitană, transport metropolitan, noul spital județean și de pediatrie, o centură ocolitoare sud etc.

Consultă, în format integral, SIDU Sibiu 2021 – 2027 aici

Sibienii care au comentarii sau sugestii referitoare la SIDU sunt invitați să le transmită în scris pe adresa [email protected], până cel mai târziu în 12 iulie 2022, inclusiv.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Marioara

Acum 1 an

Adevarul e ca avem putini medici buni la Sibiu - asta ca sa ma exprim eufemistic , sa nu spun de-a dreptul ce ced...
Raspunde

Ada

Acum 1 an

Au "modernizat" anumite cartiere din Sibiu, lucrările fiind de cea mai proasta calitate, pentru a crea noi locuri de parcare. Au stricat garajele pentru a crea "mai mult spatiu" pentru parcări. Culmea e că acum sunt mai puține locuri de parcare și de abia găsești loc de parcare. Au tăiat zeci de copaci, pentru a "curata zona de bălării" conform inginerei Biță de la primărie, culmea e că acum sunt mai multe bălării și unde ar trebui sa fie gazon sunt buruieni și iarbă de cel puțin 1 m înalțime. S-au făcut zeci de sesizări dar nu le-a pasat. Oamenii ăștia de cine sunt aleși? Interesele cui reprezintă??
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

:) Stai cu buruienile de un metru în fața blocului și te plângi pe internet că nu vine primăria să le taie? Unde a ajuns lumea asta!!!:))) În casă cum este, vine tot primăria și îți face curat? Au stricat garajele? Care, alea amplasate ilegal pe domeniul public? Ai puțină dreptate cu faptul că au tăiat copaci. În rest:))))
Raspunde

Alina

Acum 1 an

Calitatea serviciilor medicale poate fi imbunatatita doar daca se lucreaza la atitudinea personalului .Mergi la Spitalul Militar si esti tratat omeneste ,mergi la Spitalul de Pneumo si la fel simti ca esti om,intri la Judetean si in momentul in care ai pasit pe poarta treci intr-un univers paralel in care automat te transforma in ultimul gunoi prin modul in care se comporta .Partea cea mai faina e ca exista medici care pot fi intalniti atat in Judetean cat si in clinicile private iar comportamentul lor este extrem de diferit ,de ce la privat pot fi umani ,de ce la privat pot acorda atentie pacientului fara acel aer desconsiderativ de superioritate ? Intelegem ca au niste studii si ca au muncit sa ajunga unde sunt insa ar trebui sa isi aminteasca faptul ca noi cetatenii platitori de taxe si impozite le platim salariile .Noi astia ce muncim la privat uneori si cate 18 ore pe zi si cadem rapusi de bourn-out pentru ca cerintele sunt mari , noi care avem studii la fel de superioare dar in alte domenii si care odata ajunsi in urgente suntem tratati ca niste ovine doar pentru ca se poate . Cam despre asta e vorba ,de atitudine in prima instanta pentru ca de pregatirea lor profesionala nu avem competentele necesare sa ne legam ...ar fi si aici de spus destul de multe dar ii lasam pe cei in masura sa se exprime .
Raspunde

Beta

Acum 1 an

Alina, vorbesti doar de medici. In realitate, de multe ori, asistentele manifesta mai multa aroganta si superioritate decat ei.
Raspunde

ALINA

Acum 1 an

Vorbesc de medici pentru ca ei conduc prin puterea exemplului si au autoritatea necesara sa corecteze comportamentele deviante ale personalului suport atunci cand le sesizeaza . In momentul in care ei isi vor schimba abordarea si atitudinea ,automat nu vor mai permite derapaje nici personalului adiacent fie ca este vorba de asistente ,infirmiere ,brancardieri sau chiar portari .
Raspunde

Unu

Acum 1 an

Parcări, parcări și iar parcări. Sunt destule, multe sunt mașinile personale. Puțini sibieni își doresc să circule cu transportul în comun, cu bicicleta și pe jos. Să nu ne mai întrebăm de ce autoritățile locale dezvoltă transportul individual: pentru că așa le cer alegătorii. Mulți se plâng de valoarea aleșilor locali, când de fapt ei sunt rezultatul alegerii conștiente de la urne a majorității.
Raspunde

Ronin47

Acum 1 an

Apropo, sibienii incantati de istorie? Care Istorie Cea inventata de autorități pentru a îl prea- mari și prea slavi pe asasinul țăranilor români ,adică ,cel care a dat ordinul să fie prinși și executați Horia, Cloșca și Crișan,și la și semnat acel document!!! De asta de ce nu spuneți NIMIC??? Sau faptul că i am ridicat statuie și am numit o mare școala de prestigiu cu numele lui ,iar o aberație! El a lăsat moștenire toate bunurile sale, conduceri și celor care conduceau atunci ,la vremea respectivă, nicidecum românilor!!! Pentru că atunci Transilvania aparținea de Imperiul Habsburgic condus de Maria Tereza și după de fiul său ,iar el a devenit guvernatorul acestei regiuni! Deci întrebare de 30.000 puncte: " De ce nu facem statuie și construim o școală după numele lui Soliman Pasa,Magnificul sau Suleyman Cuceritorul ,că e la fel,nu??? Trebuie să vorbim de români adevărați,de un Avram Iancu, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Carol I, Ferdinand I,și mulți alții care au însemnat ceva pentru această țară și regiune( Transilvania)
Raspunde

Emil

Acum 1 an

De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.
Raspunde

MITRACHE VICTOR

Acum 1 an

Referitor gradinite si crese: Cand Primaria Sibiu a aprobat construirea a 23 de blocuri cu 18 ap. in Partenie Cosma de ce nu a prevazut si aceste gradinite si crese.Sunt 400 de ap. la care se adauga si cele de la catrier Boema cu foarte multi copii. Se fac investitii de milioane de euro pentru piste de biciclete dar,pentru pentru accesul copiilor la educatie care sunt investitiile onorata primarie. As dori un raspuns scris din partea primariei in care sa precizeze si nr.de copii din cele doua cartiere.
Raspunde

ValKer

Acum 1 an

Spitalul judetean e in regula... reuseste sa vindece oameni, la o fractiune din costurile la privat. Este o relicva a sistemului comunist si se vrea prabusit.... de aia nici investitiile in noul spital, nu se fac. Doar ne arata poze ale proiectului...... o mare minciuna. Ne arata alea sa facem liniste si sa visam frumos, in timp ce ei construiesc un sistem paralel, "privat", prin care sclavii sa fie jecmaniti..... Bun venit in Romania capitalista, dupa modelul american, unde daca nu ai bani, mori cu zile. Felicitari.... globalism fericit ! Dormiti in continuare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus