Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Vid în administrația locală. Cine îl va ocupa?

Vid în administrația locală. Cine îl va ocupa?

Nu acuz de rea intenție persoanele din administrația locală. Nu cred că și-au propus un plan prin care să distrugă orașul, fie că vorbim de planurile urbanistice, raderea spațiilor verzi ori noile proiecte de sistematizare a circulației rutiere. Chiar nu cred.

Prieteni arhitecți care povestesc despre haosul care domnește în Sibiu în ultimii ani nu sunt de părere nici ei că oamenii din administrație sunt de rea credință. Dar vorbim de habarnism, da. De lipsă de încredere în terți profesioniști. De lipsa unor oameni calificați în administrație, angajați cu experiență în domeniile în care activează. Deja vorbim de multe proiecte care s-au blocat prin licitații, iar profesioniștii din domeniu spun că poate e mai bine așa, pentru că se distrugea și mai mult decât s-a făcut deja.

Citește și: Studiu: 79,91% din populația Sibiului trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat.

Vedem în alte orașe probleme imobiliare grave, multe transformate în dosare penale, spații verzi transformate ilegal în blocuri pentru șpăgi, licitații trucate. Nu cred că e cazul în Sibiu. La noi e doar neputință. Românescul ”atât s-a putut”.

Am avut scandaluri în fiecare cartier în care s-au desfășurat ample lucrări de reabilitare. În general, oamenii au fost nemulțumiți de zecile de arbori care au fost puși la pământ, de miile de metri pătrați de asfalt care au luat locul spațiilor verzi. Așa a fost în Ștrand, prima bătălie locală disputată între administrație și unii oameni din societatea civilă, luptă câștigată de aleși, pentru că în afara unui cvartal de blocuri pe nimeni altcineva nu a interesat problema. Iar din păcate, tăvălugul buldozerelor a ajuns și la ei. Tot așa a fost în Terezian, dar și în alte locuri din oraș. O astfel de dispută continuă în parcul Sub Arini și va urma apoi în zona Frații Buzești și Oștirii, după ce vor începe lucrările pe Mihai Viteazu.

Sunt multe lupte mici, cu interese locale ce par mărunte, de câteva străzi, însă impactul asupra orașului, per total, va fi mare. Și asta pentru că Sibiul nu are un om, nu mai mult, care să lupte pentru protejarea spațiilor verzi în general. Dar să o facă profesionist, argumentat, vocal și cu soluții. Nu are.

Citește și: VIDEO-Răspunsul primăriei pentru sibienii supărați din cauza copacilor tăiați în Parcul din Terezian

Vina o poartă fiecare sibian, după părerea mea, pentru că toate aceste discuții, chiar dacă sunt legate de locuri din oraș, dacă sunt mai departe de 100 de metri de locuința lor nu sunt interesante. Problema ecologiei devine interesantă de abia atunci când dispare strict copacul preferat de lângă intrarea în bloc. Ori răsadul de trandafiri de lângă trecerea de pietoni pe care o traversează în fiecare zi. În rest, Dumnezeu cu mila, nu ne interesează, e problema administrației.

În Sibiu există, dacă e să vorbim de politică, două organizații ecologiste, Partidul Verde și Partidul Ecologist Român care nu văd să aibă vreo treabă cu realitatea ce se reflectă din denumirea lor. S-au vopsit în verde doar pentru că le-au fost blocate alte culori, atât. Dar nu există un interes concret, clar, legat de cum se transformă orașul într-un deșert de betoane, de exemplu.

Citește și: Reabilitarea parcului Sub Arini, desființată aproape total. Astrid Fodor: ”Acum, ce decizie să luăm?”

Vom avea din nou alegeri locale și discuțiile se vor relua de unde au fost lăsate în urmă cu patru ani, însă concret nu cred că se vor schimba foarte multe în Sibiul următorilor 10 ani. Și asta, pentru că cei interesați de conducerea administrației locale nu văd dezvoltarea verde a orașului ca pe o prioritate cu adevărat.

Citește și: FOTO – Înainte și după defrișare. Primăria către sibienii care plâng după copacii din spatele blocului: Pentru fiecare arbore recoltat se vor planta trei

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Ariciu

Acum 1 lună

Salutare, nu ii interesează pe cetățeni, aceștia sunt mulțumiți, cu "atât se poate". Este foarte posibil sa fim orașul "atât se poate", relativ la subiectul din articol. Este extrem de important pentru cetățeni, cum sunt organizate evenimentele culturale, calitatea acestora, etc. Despre mediul în care trăim, mai mult beton, "e beton :)"
Raspunde

Baronul

Acum 1 lună

Cine a scris articolul habar nu are ce se intampla la PMS. Opinia mea este ca raspunsul la intreabarea de ce se asfalteaza si betoneaza in dusmanie raspunsul trebuie cautat la cine sint patronii firmelor de casa ale Primarului Fodor care cotizeaza, si care beneficiaza de contractele cu administratia locala. Se creeaza inutil betonari peste betonari ca sa li se dea lucrari.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

primaria Sibiu este plina de IGNORANTI si INCOMPETENTI care chiar numa asteapta weekend-ul!!! in plus este de notorietate cum se acorda contractele in Sibiu...sunt "abonati" la partea electrica, "abonati" la curatenie si gunoi, etc etc!!! de ce nu scrie TS-ului si despre asta??? frica, interese???
Raspunde

EU

Acum 1 lună

Despre Cartierul Arhitectilor ce va pot spune “prietenii arhitecti”?.Cine a proiectat blocuri intre locuinte individuale, cu nerespectarea PUZ si PUG? Cartierul Arhitectilor este oglinda incompetentei arhitectilor sefi din primarie si a celor care tolereaza nerespectarea legii.
Raspunde

Cata

Acum 1 lună

Toate lucrarile, absolut toate vizeaza bunul trai al celor care merg toata ziua cu masina. Fluidizare trafic, parcari, etc. Nici macar o lucrare care sa incurajeze transportul alternativ, autobuz, bicicleta, etc. Care-i problema daca stam in trafic cu masinile personale? In toate orasele se sta la ore de varf. Daca vrei sa nu stai in trafic, in orice tara civilizata, fie mergi cu transportul public, fie cu bicicleta. La noi nu conteaza deloc, la noi sa fie cat mai multe masini in trafic si sa stea cat mai putin la coada, iar in autobuz stai cu orele. Idioti, asta e cuvantul potrivit pentru cei ce iau deciziile.
Raspunde

Un biciclist

Acum 1 lună

Foarte bine spus. Din păcate cei care iau deciziile se conformează cererii unei majorități absolute a celor care își doresc să se deplaseze cu mașina personală. Evident că și aleșii au aceleași mentalități!
Raspunde

Ileana

Acum 1 lună

La nivelul primariei functioneaza, Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism(CTATU) constituita conform Legii 350/2001.La Sibiu,comisia are ca membri cu drept de vot primarul,care este si presedintele comisiei,viceprimarul care este si consilier local, arhitecta sefa, functionari publici si doar 4 membri arhitecti specialisti in urbanism.Nominalizarea membrilor a fost facuta de catre primar,in conformitate cu Legea 350/2001. In aceste conditii, despre ce vorbim?Cine nu tine cont de specialisti? Prima este arhitecta sefa care trimite in derizoriu importanta si atributiile CTATU conferite de lege,considerand avizul CTATU, fie el si consultativ,ca o simpla “optiune” din partea specialistilor.Sa intelegem ca si in cazul “Dr.Urdea Ioana”(asa cum apare in inscrisurile oficiale)putem vorbi de “habarnism” si nu de “rea credinta”?
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Cartierul Arhitectilor nu apartine de Sibiu. Informeaza-te.
Raspunde

Mircea

Acum 1 lună

In Terezian, intr-o arie pe care am observat-o cu atenție încă de la începutul lucrărilor, s-au tăiat aproximativ 30 de arbori și au fost plantați 58, dintre care 6-7 nu s-au prins.
Raspunde

Sorin

Acum 1 lună

Primaria Sibiu nu lucreaza pentru cetatenii Sibiului ci impotriva lor, ea functioneaza doar pentru prietenii, rudele si pilele angajatilor ei. Cand sibienii vor avea o problema de competenta primariei vor vedea cu ochii lor si poate se vor trezi la urmatoarele alegeri.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Glasul cetățenilor e tot mai slab, căci defapt nu este luat în seama și acest lucru ii descurajează. Dar ma întreb unde sunt ong-urile cu activitate pe mediu, care în Sibiu tac, tac și asta nu de azi de ieri. Atacul la copacii minunati - castani, tei (adică la aer curat) a fost început de fostul primar cu Calea Dumbrăvii. Dar perseverenta germana si_a spus cuvantul și primarul din 2001 nu a dat înapoi. Bdu Bălcescu avea arbori seculari de o parte și de alta, Bdu Victoriei la fel.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus