Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
18°C

451 de profesori acordă meditații ”fiscalizate” în Sibiu. 8% din cadrele didactice din județ plătesc impozit suplimentar

451 de profesori acordă meditații ”fiscalizate” în Sibiu. 8% din cadrele didactice din județ plătesc impozit suplimentar

Din 5.407 de cadre didactice, câte figurau în statisticile Institutului Național de Statistică (INS) în 2020, 451 sunt înregistrate ca persoane fizice autorizate pe codul CAEN 8559 "alte forme de învăţământ", informează Administraţia Judeţană a Finanţelor Publice Sibiu (AJFPS)

Norma de venit aferentă anului 2022 pentru codul CAEN 8559 este de 27.600lei, iar impozitul anual datorat se determină de contribuabili prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit ajustate, după caz, prin aplicarea coeficienţilor de corecţie.

Pentru persoanele impuse la norma de venit, care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munca cu norma întreagă, conform Codului Muncii, coeficientul de corecţie/diminuare a venitului este de 50%, informează AJFPS.

”Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, opţiunea exercitându-se prin depunerea Declaraţiei Unice (până la 25 mai a anului în curs pentru cei care au desfăşurat activitate anul anterior/în 30 de zile de la începerea activităţii pentru cei care încep activitatea în cursul anului fiscal).-

Totodată, dacă venitul net realizat în cursul unui an calendaristic - norma de venit sau venit determinat în sistem real, depăşeşte salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare, înmulțit cu 12 (luni), contribuabilii au obligaţia de a plăti pe lângă impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, se arată în răspuns.

Contribuţia de asigurări sociale se calculează în procent de 25% din salariul de bază minim brut, iar contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează în procent de 10% din salariul de bază minim brut.

Exemplu:

Norma de venit pentru anul 2022 este de 27.600 lei

Salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2022 este de 2.550lei * 12 = 30.600lei

Norma de venit este mai mică decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în concluzie contribuabilul datorează numai impozit pe venit prin aplicarea cotei de 10% asupra normei

27600 lei * 10% = 2.760 lei impozit pe venit datorat

În cazul în care contribuabilul este şi salariat cu normă întreagă conform Codului muncii, avem un coeficient de corecţie de 50% aplicat la norma de venit

27.600 * 50% = 13.800 lei

Şi în acest caz se datorează numai impozit pe venit prin aplicarea cotei de 10% asupra normei diminuate conform coeficientului de 50%

13.800 lei * 10% = 1.380 lei

Doar 116 profesori declarau meditațiile în 2008

În urmă cu 13 ani, în județul Sibiu plăteau impozit pentru meditații doar 133 de persoane. Conform datelor din 2009, atunci erau înregistrați 133 de meditatori, numărul lor fiind într-o uşoară creştere faţă de anul precedent.

„Impozitul aferent calculat pentru cei 133 de profesori care şi-au declarat veniturile câştigate în urma meditaţiilor în 2009 este de 42.258 de lei. În 2008 au fost înregistraţi doar 116 meditatori, care au plătit un impozit aferent de 40.197 de lei“, informa atunci DGFP Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 855

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 1 lună

La romani doar biciul face minuni.
Raspunde

Gica contra

Acum 1 lună

Ăștia probabil fac ore la aftersvhool.
Raspunde

Un pedagog de ... scoala noua

Acum 1 lună

Va stau in gat meditatiile profesorilor. Vreti sa le impozitati banii castigati din meditati. Profesorii pagubesc cel mai tare bugetul. De ce nu impozitati vreo gurista care canta la diferite evenimente si pt. o ora de cantat ia 3000 de euro. Un profesor castiga banii astia din meditatii intr-un an! Si mai vreti si sa-i impozitati! impozitati manelistii si guristele, apoi puteti impozita si profesorii care dau meditatii.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Nu înțeleg de ce profesorii care meditează elevi nu ar trebui să plătească impozit pentru venitul suplimentar, că și guriștii de altfel.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus