Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Fostul șef al Comandamentului NATO de la Sibiu: Să nu vă închipuiți că Armata română ar sta să se uite cum cad rachete rusești Kalibr în România

Fostul șef al Comandamentului NATO de la Sibiu: Să nu vă închipuiți că Armata română ar sta să se uite cum cad rachete rusești Kalibr în România

Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a analizat scenariul ipotetic al unui conflict militar între Federația Rusă și NATO și a atras atenția asupra unor informații false care circulă în spațiul public, informează Defence Romania.

Generalul a explicat procedural ce ar implica un ipotetic atac rus asupra Flancului Estic al NATO și spune că Armata română, aflată pe linia întâi în fața amenințării ruse, nu ar sta cu mâinile în sân într-un asemenea caz.

„Sunt peste 3.000 de kilometri graniță de est cu Federația Rusă. (...) NATO are în 10 corpuri regionale. La nord e Corpul Național Nord-Est al polonezilor care are două divizii iar la noi există corpul regional de la Sibiu pe care am avut onoarea să îl operaționalizez până la faza inițială și avem de asemenea Divizia Multinațională de Sud-Est, cea din București”, amintește generalul român.

Generalul (r.) Tomescu s-a arătat surprins de faptul că multă lume afirmă că durează 48 de ore până când NATO ar interveni în cazul unui atac asupra Flancului, dând asigurări că „NATO acționează la secundă”.

„NATO reacționează într-o secundă de când s-a votat Articolul 5 iar secretarul general transmite hârtia prin care i se vor delega competențele pentru conducerea operației militare de apărare comandantului suprem al NATO. (...) Noi suntem în linia întâi și nu vă închipuiți că Armata română dacă o să înceapă să cadă rachete Kalibr peste noi s-ar uita la ele și le-ar număra”, a precizat fostul comandant al Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO, în momentul în care descria mecanismele și procedurile într-un astfel de caz.

„Nu vă gândiți cumva că Rusia poate să-și permită să atace NATO fără ca NATO să nu știe. Păi AWACS-urile ce credeți că fac? (n.r. - avioanele de supraveghere, avertizare timpurie și control). Nu apucă generalii ruși să se gândească să mute trupele și AWACS-ul i-a văzut imediat. În plus ca să ataci NATO trebuie să declari mobilizare generală. Cum poți ascunde mobilizarea la o armată de 2 milioane cât au rușii? Ei nu au putut să ascundă un vapor cu grâu, cu atât mai mult mobilizarea.

Ce vreau să spun e că NATO e o structură militară pregătită. Sistemul militar condus de vârful politic și baza mecanismului militar sunt pregătite”, a conchis generalul (r.) Tomescu.

Acesta a adăugat că numărul mare de forțe de reacție rapidă a NATO, care a fost mărit de la 40.000 la peste 300.000 de militari, reprezintă „o concluzie a războiului din Ucraina” iar „noi generalii le-am spus transmis politicienilor că cei 30.000 din forța de reacție rapidă ar fi insuficienți”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Hai sa nu ne mai mințim unii pe alții. Pentru romani, raul cel mai mare si distrugerile le fac romanii, nu rachetele Kalibr.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

V-ati predat fara foc de arma!

Acum 1 lună

Tomita, dar matale nu erai la pensie ? Dupa ce ne-ati tradat, mai ai si tupeu sa iesi la ziar ? Cine a chemat mercenarii NATO in romania ? Cine i-a chemat aia sa-i si plateasca! 20.000 de euro per cap de vita per luna, atat decontam, noi romanii (nu tu Tomita, tu toata viata ai fost la popota si abonat la bani publici)! Ne-au invadat fara sa opunem rezistenta, Tomita ! Dar tu nu poti realiza lucrul asta, iti mai trebe vreo 2-3 stele in plus, sa constientizezi ! Hai marsh de-aci !
Raspunde

Numai minti mujicule ca nu tine

Acum 1 lună

fiecare tara NATO e responsabila cu cheltuielile aferente trupelor sale, indiferent unde sunt relocati. noi nu platim nimic pentru soldatii din alte tari care fac parte din trupele NATO stationate in Romania. iar tu oricum nu esti roman asa ca idi na hui ! dar na, un mujic trebuie sa minta cum respira ca nu-i convin decat gloata de nazisti criminali hoti si violatori numita generos armata rusa. pentru el in rusia e democratie si libertate si in UE si SUA dictatura !!! de asta stau rusii la coada sa emigreze in SUA si UE nu ? doar din februarie v-au plecat 500.000 de tineri cu studii superioare in tari cu apa calda si fara dictatura. cica Romania e invadata de 10.000 de soldati, pe care noi i-am chemat sa ne apere de rusii care traiesc doar din jafuri si razboi, insa Ucraina e "eliberata si denazificata" de 300.000 de nazisti din evul mediu. mercenari ? dar cecenii in frunte cu kadirov sau grupul wagner care angajeaza acum in inchisorile rusesti fraieri sa moara in Ucraina ce sunt ? drept e ca pentru niste teroristi musulmani trei saci de cartofi, unul de ceapa si o capra, cat primesc familiile dupe ce ei mor, e culmea bogatiei ! ramane faptul ca putin si kiril se dau mari crestini in timp ce binecuvanteaza niste musulmani sa omoare si sa violeze un popor crestin frate la el acasa !!! asta in timp ce averi de sute de miliarde, vile si yachturi sunt la adapost - impreuna cu amantele, sotiile si copiii lui putin, lavrov, soloviev, peskov, patrushev si ale oligarhilor - chiar in occidentul "decadent" in timp ce rusii de rand mor in Ucraina sau fac foamea acasa.
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

N-ar sta sa se uite ca ar fugi mancand pamantu .. armata si politia, doua structuri absolut inutile in aceasta tara.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

90% din armata ar fugi primii, nu ne mai aburiti cu tampenii!! ei stiu sa plagieze si sa toace temeinic banul public!!!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

La revolutie, Ceausescu tremura de spaima cand a vazut poporul roman ca a coalizat cu ''turistii rusi'' impotriva lui si criminalilor din politie si armata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus