Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Sibiul este codaș la fonduri europene. Explicația: sibienii aduc suficienți bani la bugetul local

Sibiul este codaș la fonduri europene. Explicația: sibienii aduc suficienți bani la bugetul local

Atât în exercițiul bugetar european trecut, cât și în cel actual, municipiul Sibiu se situează la coada clasamentului în ceea ce privește atragerea de fonduri europene nerambursabile, în rândul municipiilor relevante din această țară. Explicația acestei situații: Primăria a avut suficienți bani de cheltuit din veniturile proprii. Adică cele generate de companiile din Sibiu și locuitorii orașului.

Iași, Craiova, Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara au primării care, în perioada 2007 – 2016, au atras de mai bine de cinci ori mai multe fonduri europene nerambursabile decât Primăria Sibiu. 

Bacău, Brașov, Brăila, Alba Iulia au atras de cel puțin trei ori mai multe fonduri nerambursabile din care au fost făcute investiții.

Iar Târgu Mureș, Arad, Galați, Constanța, Pitești ori Piatra Neamț sunt municipii în ale căror conturi au fost virate de două ori mai multe fonduri europene decât în cele din Sibiu, singurul oraș din țara noastră care a găzduit un summit al Uniunii Europene (vezi foto principală).

sibiul codas fonduri europene

Primăria Sibiu înregistrează printre cele mai slabe performanțe în atragerea de fonduri europene nerambursabile. Sursa graficului: SIDU

Din datele centralizate în Strategia integrată de dezvoltare urbană, administrația Sibiului este la nivelul celei din Alexandria în ceea ce privește succesul în atragerea de fonduri europene nerambursabile: echivalentul a sub 100 de milioane de lei în perioada 2007 – 2016.

Citește și Sondaj: sibienii sunt mulțumiți de evenimente, centru și istorie. Se plâng de parcări, creșe și medicii de la Județean

Pentru că are locuitori bogați

Explicațiile pentru performanțele modeste în materie de atragere de fonduri nerambursabile sunt date în draftul Strategiei integrate de dezvoltare urbană, adică tocmai în documentul elaborat în vederea atragerii de noi fonduri europene nerambursabile, alocate în perioada 2021 – 2027.

După cum arată reprezentanții Civitta Strategy & Consulting SA, compania de consultanță angajată să întocmească strategia revizuită mai apoi de funcționarii Primăriei Sibiu, lipsa unui volum substanțial de fonduri europene nerambursabile (FEN) a fost compensată de impozitele și taxele plătite de sibieni și firmele acestora.

”Primăria Municipiului Sibiu are una dintre cele mai ridicate cote de investiții alocate (atât per locuitor, cât și la nivelul sumei absolute) la nivelul municipiilor reședința de județ. Cât privește cheltuielile raportate cu proiectele FEN, acestea sunt modeste, atât în ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual 2007-2013, cât și Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că municipiul are o capacitate ridicată de investiții din surse proprii, ceea ce se traduce prin posibilitatea de a susține numeroase proiecte multianuale”, se arată în strategia dată publicității de Primăria Sibiu în vederea consultării publice.

sibiul codas fonduri europene

În 2017 Primăria Sibiu a reușit performanța de a investi zero euro din fonduri europene nerambursabile. În anul următor a ”crescut” la vreo 50.000 de euro. Sursa graficului: SIDU

Pentru a ilustra cantitatea de bani pe care administrația a primit-o de la sibieni pentru susținerea investițiilor, trebuie arătat că volumul total al acestora în perioada de referință este de aproximativ 600 de milioane de lei, adică în rând cu Iași, Craiova, Cluj-Napoca ori Arad și depășind Oradea, Pitești ori Alba-Iulia. Dar în urma Brașovului, Galațiului, Constanței ori Aradului, care depășesc Sibiul la atragerea de fonduri.

O altă justificare a performanțelor reduse în atragerea de fonduri europene este aceea că sunt alții care atrag fonduri în locul Primăriei. ”Alții”, adică Apă-Canal SA. ”De exemplu, ca parte a cadrului financiar 2007-2013, societatea de apă și canalizare la care Primăria Municipiului Sibiu deține peste 90% din acțiuni a implementat proiecte europene în valoare totală de 127 milioane lei”.

De anul trecut, Primăria și-a propus să recupeze

Conform datelor din SIDU, administrația locală și-a propus să schimbe această situație începând cu anul trecut, an când a început implementarea unor mari proiecte care au fost ”trecute” pe fonduri europene nerambursabile. Este vorba în special de proiectele de mobilitate urbană, de la achiziția de autobuze, la refacerea Căii Dumbrăvii ori pista de biciclete de pe malurile Cibinului ori cea ”sigură” dintre cartierul Ștrand și parcul Sub Arini.

”Pentru perioada 2021-2023 municipiul are o țintă ambițioasă pentru investiții de capital finanțate din fonduri europene nerambursabile. Actualul plan de proiecte contractate sau aflate în implementare depășește 378 milioane RON, cele mai importante programe contractate de municipalitate având ca obiectiv modernizarea transportului public, promovarea transportului velo și crearea unei infrastructuri dedicate sau investiții în sectorul educațional și de sănătate”, se mai arată în SIDU.

Se duce și excedentul

Fără fonduri europene atrase într-un mod care să stârnească laude, dar și fără investiții majore, bugetul municipiului Sibiu a început să înregistreze excedent bugetar care a atins vârful în 2018: 367 de milioane de lei (față de, spre exemplu, excedentul din 2015, în sumă totală de 181 de milioane de lei).

Din 2019, însă, Primăria a început derularea unor investiții finanțate exclusiv din bugetul local, investiții care au început să diminueze serios excedentul: parcarea din Hipodrom, amenajarea Lacului lui Binder sau reabilitarea Băii Populare sunt câteva din acestea. Însă cea mai mare investiție care consumă din excedent este noul stadion municipal, pentru care – spre diferență de majoritatea administrațiilor din țară – Primăria Sibiu nu a cerut sprijin de la Compania Națională de Investiții, ci a ales să folosească fondurile proprii.

Așa se face că, la începutul acestui an, Sibiul mai avea un excedent de 162,6 milioane de lei. Sumă contractată în totalitate.

Citește și 33.000.000 de euro. Primăria Sibiu: întreg excedentul bugetar al orașului a fost contractat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Radu

Acum 1 an

Chair nu exista controale la aceste instituții? Cum naiba sa facă cine ce vrea pe bani publici? Angajați fără număr, salar fara performanta și nu răspunde nimeni?

Raspunde

Der Konig

Acum 1 an

Astrid Fodor si administrația sa incompetenta sunt cea mai mare pata de rușine pe istoria acestui oraș! In statisticile orașului, în dreptul mandatelor ei, trebuie trecută mulțimea vida, exact ce reprezintă ea pentru dezvoltarea adevărată a Sibiului!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Astrid e depășită, dar consilieri locali ce fac? Bibu de ce nu zice nimic? Aceiași incompetenti
Raspunde

Alzara 1928

Acum 1 an

In realitate Consiliul Local nu a existat niciodată ( cu excepția primelor luni din mandatul 2000-2004 vând PSD s-a opus lui KWI ) ; niciun proiect al consilierilor ; doar constituirea unei majoritați politice de aprobatori fără crâcnire . Unde sunt creșele și grădinițele ? Tinerii părinți nu pot suporta prețurile din privat !
Raspunde

S

Acum 1 an

Cand a deschis gura Bibu ai vazut ce a iesit`? (taxa pe locurile de parcare)
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Prea mândri pentru a accesa ( cerși ?! ) fonduri europene pentru cetățenii alegători sau prea leneși / nepricepuți / neinteresați de obiectul muncii până la alte alegeri ? De comparat cu restul municipiilor !
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Interesul este sa consume excedentul bugetar ,sa il imparta cu afaceristii margineni abonati la contracte cu primaria , de aceea betoneaza astia in nestire ! De acolo ies comisioane mari si babuska poate iesi linistita la pensie.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Wow , nu stiam ca suntem atat de bogati! Deci dupa logica asta , locuitorii din Timisoara , Cluj , Oradea , Iasi sunt niste saraci care nu aduc bani la primarii si astfel sunt nevoiti sa atraga fonduri europene! Pe bune??? D-le ziarist , motivul pentru care Sibiul nu atrage fonduri europene este INCOMPETENTA FUNCTIONARILOR DIN PRIMARIE , IN FRUNTE CU TANTI FODOR! Ei nu sunt in stare sa cheltuie banii stransi din impozite si taxe , ce sa mai vorbim de fonduri europene. Si nu sunt in stare sa cheltuie banii pentru ca nu sunt in stare sa scrie proiecte de incompetenti si habarnisti ce sunt . Sibiul nu are aqua park , nu are un teatru decent , are o sala "polivalenta " de doar 1800 locuri , nu are suficiente parcuri si spatii verzi , etc , etc, dar primaria sta cu banii necheltuiti si cu cei europeni neatrasi din cauza pilelor si amantelor angajate peste tot in primarie. Asta e motivul , d-le ziarist!
Raspunde

VP

Acum 1 an

Capacitatea intelectuala a lui Astrid Fodor lasa de dorit. Aceasta duduie e depasita totalmente de caciula Primariei. Tupeul sasoaicei insa e strigator la cer...
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

suspiciunea ca "d-na Fodor" poate avea ceva cu partea "intelectuala" este una profund gresita!
Raspunde

Bender

Acum 1 an

That's the dumbest thing I've ever heard.

Raspunde

Emil

Acum 1 an

E o tactica, hoțul nu fura niciodată de lângă casa lui.
Raspunde

Arondgimeil

Acum 1 an

Cât de impertinent să fii sa susții ca locuitorii sunt înstăriți? Cel puțin o cincime au plecat din zone sărace ale tarii venind cu speranțe în acest oraș, tot ei reprezinta mana de lucru prea prost plătită pt acest oraș și tot ei sunt supti prin taxe dar și facturi, preturi etc "de Sibiu". Asta pt ca niște incompetenți de o rara nesimțire nu știu și nici nu au intenționat vreodată sa întocmească un dosar pt fonduri europene. Completez cu amatorismul dar și indiferenta marilor responsabili de proiecte. Urbanistic orașul se duce naibii. Infrastructura rutiera este o gluma și partea amuzanta e ca e abia la j matatea drumului către fundul gropii. Dar na, bogați și prăfuit. Înstăriți dar gratuiți. Liberalismul reinterpretat se potrivește pt neosas.
Raspunde

Petre

Acum 1 an

Profesionistii au plecat din Primarie de cand cu instalarea doamnei Fodor, a carui stil de lucru cu oamenii lasa mult de dorit, ca sa o spun elegant. Mai mult decat atat, doamna Fodor s-a inconjurat cu oameni asemeni ei, slab manageri dar cu o parere buna despre ei, care isi fac de cap dar si plinul pana la urmatoarele alegeri. Sa mai avem putina rabdare, daca nu avem suficienta minte!
Raspunde

Heinz Joachim Flockenwald

Acum 1 an

Este evident faptul ca, timp de 30 de ani, cei de la FDGR si PNL, prin munca asidua si sacrificiu de sine, au creat bogatia si bunastarea Sibiului! Sa nu ne fie rusine sa recunoastem: DA, Sibiul este cu ani lumina superior Clujului, Iasiului, Brasovului, Oradiei, Timisoarei, la absolut orice capitol! Bugetul Sibiului rivalizeaza cu cel al Vienei si Munchenului. Nu avem nevoie de fonduri europene, pentru ca acestea sunt destinate oraselor mai sarace, unde nivelul de trai este extrem de scazut! Suntem sibieni si acesta este un dar al divinitatii!
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Cred ca ai fost prea subtil pt. unii de ti-ai luat atatea minusuri!
Raspunde

Dan

Acum 1 an

cel mai toxic, impostor, incompetent, arogant, nesimtit, nerusinat primar din 1191 pana azi !
Raspunde

Biroul de PR al primariei

Acum 1 an

Sper ca toate comentariile articolelor legate de activitatea mirificii primarii sa fie prezentate de catre cei de la departamentul specializat doamnei Fodor pentru a fi citite la cafelutsa!
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 an

Asa edili asa oras. Daca sunt asa multi bani in ce buzunar se gasesc. Sibiul cel din urma oras din ardeal .Traiasca primaria. Ne vedem in 2024 LA VOT
Raspunde

John doe

Acum 1 an

"Sibienii aduc suficienti bani" vs din fonduri europene nu se poate fura ;)
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Ce exemplu este Apa-Canal , când în momentul în care măresc tarifele ,zic că le trebuie bani pt. Investiții. Primăria Sibiu este mai bogata decât cea din Cluj !? Nu, primăria Sibiu este populată in majoritatea de incompetenți ( pile) și puturoși. De ce să lucreze ceva domnii din primărie, când pot foarte bine sa frece mangalul ?
Raspunde

Ina

Acum 1 an

Oare nu pentru ca fondurile europene se fura mai greu? S-au facut chiar investitii din imprumuturi in loc sa se acceseze fonduri europene...
Raspunde

Adi

Acum 1 an

Din fondurile europene nu se poate fura,decat ff greu. Ce e asa greu de oriceput?
Raspunde

TheHermit

Acum 1 an

Pai bineinteles ca sibienii aduc suficienti bani la bugetul local, doar conform unor cetateni din acest oras Sibiul intretine si capitala din banii dati la stat, daca nu chiar toata tara. Aici este centrul intregii creatii umane, Taramul Fagaduintei, Roma zilelor noastre

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus