Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

4,6 milioane de euro a primit FITS de la Ministerul Culturii, în ultimii 10 ani. Cei mai mulți bani au venit de la miniștrii PSD

4,6 milioane de euro a primit FITS de la Ministerul Culturii, în ultimii 10 ani. Cei mai mulți bani au venit de la miniștrii PSD

23,9 milioane de lei este finanțarea primită de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), de la Ministerul Culturii, în ultimii 10 ani. Din acești bani, sub miniștrii PSD au venit cei mai mulți bani: 12,7 milioane de lei. Liberalii au trimis la Sibiu 5,89 de milioane de lei, iar miniștrii UDMR – 2,6 milioane de lei.

Într-un singur an a fost ocupat portofoliul culturii de către independenți, iar suma acordată FITS atunci a fost de 2 milioane de lei.

Social-democrații au avut în această perioadă miniștri în 4 ani, liberalii au avut miniștri în alți 4 ani, UDMR în doi ani, iar într-un alt an, Ministerul Culturii a avut șef un independent.

Ministrul Romașcanu: ”Anul trecut Ministerul Culturii a dat pe salarii aproape 70 % din banii pe care i-a avut. Ca să ai 30 % pentru proiecte și pentru altceva este greu de imaginat

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a plâns la Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la FITS, că bugetul instituției nu permite finanțarea de programe culturale, deoarece 70% din acesta este consumat exclusiv de salarii.

”Dacă nu reușești să te bați cu succes pentru bugetul ministerului tău, pentru cele de zi cu zi, pe parcursul anului, alături de colegii tăi din guvern, ești statuie la un minister nefuncțional. Am avut aceste situații și o repet: anul trecut Ministerul Culturii a dat pe salarii aproape 70% din banii pe care i-a avut. Ca să ai 30% pentru proiecte și pentru altceva este greu de imaginat”, a declarat ministrul.

El a cerut administrațiilor locale să se implice mai mult, din punct de vedere financiar, în privința susținerii financiare ale instituțiilor de cultură, chiar și în cazul teatrelor naționale.

„Cred că fiecare instituție națională care este acum în subordinea Ministerului Culturii și-ar regăsi mai bine locul în subordinea autorităților locale, pentru că ele sunt cele care beneficiază primele de pe urma lor. Sau măcar o dublă administrare, pentru că de cele mai multe ori Ministerul Culturii nu are bani să repare ce are de reparat. Sigur, primăriile au mai mulți bani. Trebuie găsită aici o variantă pentru a împărți responsabilitățile cu cei care beneficiază cu adevărat, pentru că Teatrul Național din Craiova e al Ministerului Culturii, dar e al craiovenilor, până la urmă. La fel se întâmplă la Iași sau la Târgu-Mureș… Patrimoniul este cel mai important lucru de care trebuie să se ocupe Ministerul Culturii și finanțarea proiectelor culturale”, a transmis Romașcanu.

El a explicat că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) sau Transilvania International Film Festival (TIFF) nu pot primi mai mulți bani de la minister pentru că nu sunt suficiente fonduri.

”Dacă nu reușești să te bați cu succes pentru bugetul ministerului tău, pentru cele de zi cu zi, pe parcursul anului, alături de colegii tăi din guvern, ești statuie la un minister nefuncțional. Am avut aceste situații și o repet: anul trecut Ministerul Culturii a dat pe salarii aproape 70% din banii pe care i-a avut. Ca să ai 30% pentru proiecte și pentru altceva este greu de imaginat”.

Ministrul a mai precizat că Ministerul Culturii are 95 de instituții în subordine, aproape 6000 de angajați și tot atâția colaboratori.

Constantin Chiriac: Prima mea întrebare pentru fiecare primar era: Cât e bugetul pentru Cultură

FITS primește finanțare din partea Primăriei Sibiu în fiecare an, însă banii sunt alocați prin intermediul Teatrului Național Radu Stanca.

Directorul festivalului, Constantin Chiriac, susține că banii acordați culturii se întorc, în orice comunitate, în folosul locuitorilor.

”Sibiul este un oraș care nu a fost cucerit niciodată și care și-a deschis porțile pentru artiști. Este cel mai bun exemplu de felul cum o comunitate a fost schimbată integral prin actul cultural. Am fost timp de patru ani membrul juriului Comisiei Europene pentru Capitale Culturale și în foarte multe orașe pe care le-am și jurizat am fost ales de colegii mei președinte de juriu.

Prima mea întrebare pentru fiecare primar era: Cât e bugetul pentru Cultură? De obicei era un răspuns între un 0 virgulă ceva și maxim 1 virgulă ceva. Cel mai mare buget a fost la Wroclaw cu 4,9% – un buget impresionant.

Știți cât are Sibiul? 14%. Este cel mai mare buget din lume. Grație acestui buget aducem înapoi bugetului consolidat al orașului 18%. Este cel mai bun exemplu cum cultura este un motor de dezvoltare nu numai economică, ci și de punere pe harta lumii a ceea ce înseamnă Sibiul.

Îmi amintesc, când am fost în fața juriului Comisiei Europene, una dintre întrebări a fost „Câte hoteluri de 4 stele aveți?” – Niciunul! „De 5?” – Niciunul! „De 3?” – 8!

Acum sunt cinci de 5 stele, 29 de 4 stele, cu zecile de 3 stele. Nu mai vorbesc de pensiuni. Dar ce s-a schimbat cel mai mult este publicul. Faptul că avem cam 68% din publicul spectator sub 25 de ani este cel mai mare câștig. O investiție în viitor”, spunea Chiriac într-un interviu acordat publicației România Liberă.

Miniștrii Culturii din ultimii 10 ani:

21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2013 - Daniel Constantin Barbu (PNL)

17 decembrie 2013 – 26 februarie 2014 - Gigel Știrbu (PNL)

5 martie - 9 octombrie 2014 - Hunor Kelemen (UDMR)

24 noiembrie - 17 decembrie 2014 - Csilla Hegedüs (UDMR)

17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015 - Ionuț Vulpescu (PSD)

17 noiembrie 2015 – 3 mai 2016 - Vlad Alexandrescu (Independent)

3 mai 2016 - 4 ianuarie 2017 - Corina Șuteu (Independent)

4 ianuarie 2017 - 29 iunie 2017 - Ionuț Vulpescu (PSD)

29 iunie 2017 - 29 ianuarie 2018 - Lucian Romașcanu (PSD)

29 ianuarie 2018 - 20 noiembrie 2018 George Ivașcu (PSD)

20 noiembrie 2018 - 4 noiembrie 2019 - Valer-Daniel Breaz (PSD)

4 noiembrie 2019 – 24 noiembrie 2021 — Bogdan Gheorghiu (PNL)

24 noiembrie 2021 – prezent  — Lucian Romașcanu (PSD)

Finanțarea primită de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în perioada 2012 - 2022

2012 – 1.000.000 lei (PNL)

2013 – 800.000 lei (PNL)

2014 – 1.000.000 lei (UDMR)

2015 – 1.600.000 lei (UDMR)

2016 – 2.000.000 lei (independent)

2017 – 2.500.000 lei (PSD)

2018 – 3.000.000 lei (PSD)

2019 – 2.700.000 lei (PSD)

2020 – 700.000 lei (PNL)

2021 – 3.399.892 lei (PNL)

2022 – 4.500.000 lei (PSD)

Total: 23,19 milioane de lei (4,63 milioane euro)

Alocările pentru festival în funcție de culoarea politică a miniștrilor:

PSD – 12,7 milioane lei

PNL – 5,89 milioane lei

UDMR – 2,6 milioane lei

Independenți – 2 milioane lei

Citește și: Spectacole anulate și final de festival fără Constantin Chiriac, din cauza unui posibil focar de COVID

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Uiliam Șeicspir von Hermanndorf

Acum 1 lună

Doamne, dacă ar fi știut comunitatea rezistentă sibiană din Agora democrației și valorilor europene, ar fi refuzat existența acestui festival și l-ar fi catalogat drept circ public! Să ne dea PSD-ul nouă bani, sibienilor??? Avaaaaaaiiiiii, ce profanare a valorilor noastre milenare de dreapta, sasofile și liberale! Păi noi nu votăm PSD nici dacă vom fi deportați la socrii la Vâlcea! Oricum, măcar bine că au venit în burgul nostru 80 miliarde de turiști/ediție!
Raspunde

Pleku

Acum 1 lună

Păi pe principiul ăsta dă PSD mici și bere înainte de alegeri. Sau ce, ți se pare că mâna aia de bani care, oricum vin prin ministerul culturii, vin gratis, din buzunarul fizic al psd-ului?
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Sunt scoli cu WC in curte, fara incalzire in sali de clasa, sunt spitale cu tencuiala cazuta in salon, sunt oameni, bah, oameni care NU AU CE MANCA!!!! Dar e bine ca pentru festivaluri de gasesc bani. Ii bun.
Raspunde

Pintilie

Acum 1 lună

CIRCOTECA numită FITS fentează cu bani publici de ani buni fără să dea socoteală la nimeni. Circul pe care-l păstorește Chiriac este o sursă de furtișaguri mascate de "cultură". Școlile arată deplorabil fiindcă n-avem bani; probabil că în accepțiunea Primăriei, unitățile de învațământ nu au legătură cu cultura
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Si cu ce ne-am ales? Unii cu malaiul, altii cu ... Noi, cetatenii simpli, platitori de impozite , cu ce ne-am ales din toata tarasenia asta?!
Raspunde

Catalin v

Acum 1 lună

Genul asta de articol de Buda, cand incerci sa capitalizezi pe seama unui eveniment cultural important, te prostituezi ca sa ajuti capitalul politic local al unui partid imi provoaca scarba. Sa va fie rusine, daca aveti asa ceva si voua si la fosilele politice. Daca oferi bani pentru un eveniment cultural mi se pare ceva firesc, sa va vedem cum va descurcati cu infrastructura local, realizarea spitalului nou judetean, infrastructura nationala de autostrazi....si ajutorarea tinerilor.... Sper sa nu Mai vad mizerii de genul asta prea curand.
Raspunde

Cocosila

Acum 1 lună

Si o sala de sport pentru copiii cu adevarat talentati si dedicati sportului, n-ar face astia! Insa pentru circ se gasesc bani...
Raspunde

Rodica

Acum 1 lună

In antetul acestui articol ar fi trebuit sa scrie "Advertorial" sau "publicitate de partid", ceva in genul asta. Se pare ca banii pentru presa a guvernului au ajuns deja si in teritoriu!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus