La finalul lunii iunie fost încheiată situația înscrierii în creșele din municipiul Sibiu. Șase pe loc, asta arată tabelele făcute de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Pentru întreg orașul sunt doar nouă creșe de stat cu 220 de locuri în total și au fost depuse peste 1.000 de cereri și tot pete 1.000 au fost respinse.
Trei milioane de euro: CNI licitează cea mai mare creșă din Sibiu, pe strada Viitorului
În luna iunie, s-au finalizat înscrierile în învățământul preșcolar pentru anul 2022-2023. În Sibiu situația părinților care doresc să-și înscrie copiii în creșă este, în continuare, dramatică. Potrivit datelor transmise de reprezentanții ISJ, municipiul Sibiu are numai nouă creșe, care au avut 220 de locuri disponibile pentru anul școlar viitor. Pentru acest număr de locuri au fost depuse 1.362 de cereri și au fost respinse 1.142. Au fost aproximativ șase copii pe un loc la creșă, în medie.
Cele mai multe cereri au fost depuse pentru creșa Grădiniței „Frații Grimm” acolo unde au fost depuse, pe 30 disponibile, 215 cereri (aproximatic șapte copii pe un loc). Și pentru creșa Grădiniței Nr. 29 au fost depuse 201 cereri în condițiile în care au fost doar 26 de locuri disponibile (aproape opt copii pe un loc). 197 de cereri au fost și pentru Grădinița „Elefănțelul curios”. Aici au fost disponibile 18 locuri, așa că, 179 de cereri au fost respinse. Nici la restul creșelor situația nu a fost alta, existând doar o singură creșă unde numărul de copii respinși a fost sub 100. Este vorba despre creșa Grădiniței Nr. 28 unde au fost depuse 118 cereri și respinse 89.
„A fost refuzat pe motiv că nu sunt locuri sufieciente”
Toate aceste cereri înseamnă copii rămași fără un loc în unitățile de învățământ de stat spre disperarea părinților care trebuie să găsească alte variante pentru copiii lor. Cei care își permit să plătească până la 1.600 de lei pe lună aleg creșele private, pentru ceilalți însă, este mult mai greu.
Ruxandra, o mămică, își povestește experiența pe care a avut-o cu înscrierea copilului la o creșă din Sibiu.
„Anul trecut am încercat să îmi înscriu băiețelul care urma să împlinească doi ani în noiembrie la creșă în zona Terezian. Aveam buletinul în acel cartier și a fost refuzat pe motivul că nu sunt locuri suficiente. Nu-mi permit să-l dau la o creșă privată, pentru că indemnizația mea este foarte mică, iar soțul meu lucrează și are un salariu modest, iar grădinițele sau creșele private sunt foarte scumpe. Nu toată lumea își permite să dea 1.500 RON pe lună plus mâncare”, spune Ruxandra.
Femeia spune că a fost atât de dezamăgită de experiența de anul trecut, încât anul acesta, inițial, nu a mai vrut să-și înscrie copilul la grădiniță de teamă să nu pățească la fel. În cele din urmă a depus dosarul, dar copilul nu a fost primit pe motiv că nu are trei ani împliniți în septembrie, când ar trebui să înceapă grădinița.
„Dacă el ar fi fost înscris anul trecut la creșă ar fi intrat anul acesta la grădiniță, lucru care nu mi se pare normal și logic dar nu am cu cine să mă cert. Acestea sunt legile lor. N-am avut ce să fac așa că urmează ca băiatul meu în noiembrie să împlinească vârsta de trei ani și să stea încă un an acasă pentru că nu îmi permit să-l dau la privat. Mi se pare absurd că încetinesc dezvoltarea copilului. Băiatul meu nu socializează cu alți copii, nu comunică pentru că eu, din păcate, nu îmi permit să stau toată ziua în parc ca el să se joace cu alți copii și să vorbească cu ei. Are un vocabular limitat pentru vârsta pe care o are. Mai în glumă, mai în serios, spun că o ajung să-i țin acasă până în clasa 0”, spune Ruxandra.
Femeia s-a văzut nevoită să țină băiatul acasă și o poate face doar pentru că mai are o fetiță de șapte luni și se află în concediu de maternitate. Spune că acesta este și motivul pentru care nu poate sta mult în parc să-și ajute băiatul să socializeze.
„Cu o creșă nu se va face primăvară”
Din păcate, în situația Ruxandrei se află sute de alți părinți. Camelia povestește și ea experiența pe care a avut-o în acest an.
„La creșe nici nu contează circumscripția pentru că sunt puține locuri, iar în cartiere sunt mulți copii. La ce să speri? Am încercat să-mi înscriu fata la creșă, dar am fost respinși pentru că nu sunt locuri. Chiar dacă ești din cartier ai toate șansele să rămâi pe lângă dacă nu ești divorțat și singurul tău criteriu este că locuiești în cartier. Am ajuns să așteptăm afișarea listelor cu emoțiile pe care le aveam la marile examene”, spune femeia.
Nu-și permite o creșă privată așa că se va baza pe ajutorul celor apropiați pentru a se putea întoarce la serviciu.
„Creșele private apar de la an la an tot mai multe, primăria însă, se confruntă cu problema asta de ani de zile și devine tot mai sufocantă, dar nu se mișcă nimic în acest sens. A ajuns ca înscrierea copiilor la creșe sau grădinițe să fie o loterie. Cum le e norocul”, mai spune Camelia.
Număr mai mic de locuri față de anul trecut
Primăria Sibiu a anunțat în nenumărate rânduri dublarea locurilor la creșă în Sibiu, cu toate acestea, pentru anul școlar 2022 – 2023 sunt alocate mai puține locuri față de anul trecut. Astfel în 2021 erau 319 locuri disponibile în creșe, iar anul acesta au fost anunțate doar 220.
Rămân în continuare proiectele primăriei pentru construirea de creșe. Cea mai mare dintre ele va fi ridicată pe strada Viitorului. Aceasta va avea 110 locuri disponibile, iar la începutul lunii iunie proiectarea ei a fost scoasă la licitație.
Citește și: „Grădinița din Cartierul Arhitecților se va deschide în septembrie. Încep înscrierile”
Sursa foto principală: Depositphotos.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 6893
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Vivi Dragan
Acum 6 ore
Emil
Acum 8 ore
Claudiu
Acum 8 ore
HuniLateral = dictatură
Acum 8 ore
Ziaristul din tufis