Faptul că au avut un șantier în fața geamurilor, șantier blocat mai apoi un an, reluat acum prin demolarea a ceea ce s-a construit generează un amplu disconfort, se plâng o parte din locuitorii din zona străzii Nicolae Iorga. Constructorii angajați acum să demoleze ceea ce s-a construit greșit și să refacă extinderea Școlii gimnaziale ”Nicolae Iorga” spun că au încercat să reducă la minim disconfortul generat de șantier.
De la începutul săptămânii trecute au început să sune pickhammerele între blocurile de pe strada Nicolae Iorga: constructorii de la Geiger Proiecte Construcții au început lucrările de demolare a structurilor ridicate pentru noul corp de clădire al școlii, a fundațiilor, dar și a fundațiilor deja turnate pentru o nouă sală de sport. Toate greșit proiectate.
Pentru locuitorii ale căror geamuri de la dormitoare sunt la câțiva metri de șantier disconfortul este real. ”Acum aproape trei ani a început construcția pentru ceea ce pare a fi o sală de sport la Școala gimnazială «Nicolae Iorga». Firma respectivă a lucrat fără a face o fundație solidă structurii, la vremea aceea râdeam cu nevasta mea, spunându-i că nu o să reziste mult construcția. După ce au construit aproape jumătate, cineva și-a dat seama că nu este în regulă, luând decizia de a demola construcția. Acum se lucrează în mod haotic, fără a ține cont de oamenii care locuiesc în zonă”, rezumă experiența de vecin al șantierului un cititor al Turnul Sfatului, prin intermediul aplicației TS.
Înconjurat de blocuri, șantierul de demolare a lucrărilor prost executate produce disconfort locuitorilor din zonă
Problemele principale sunt legate de orarul de lucru în care se produce mult zgomot, de praful generat în procesul de demolare, de faptul că muncitorii nu respectă normele de securitate a muncii. ”Se lucrează de dimineața fără a respecta un fel de bun simț. Cineva din conducere să se sesizeze pentru a lua măsuri în privința nivelului ridicat de zgomot, praf și, în primul rând, niște norme de siguranță”, transmite sibianul prin intermediul aplicației TS.
Reprezentanții Geiger Proiecte Construcții SRL, antreprenorul angajat pentru demolarea și refacerea extinderii școlii, spun că, din punctul lor de vedere, au făcut tot ce se poate pentru reducerea disconfortului locuitorilor din zonă. ”Noi realizăm lucrările de demolare conform proiectului elaborat de beneficiar. Și noi am primit reclamații referitoare la disconfort, dar, totuși, vorbim de o demolare. Pentru a atenua cât mai mult efectele neplăcute, am decis să nu lucrăm în weekend. Este singurul șantier unde nu lucrăm în zilele de sâmbătă și duminică. Piconatul (acțiunea de spargere a betoanelor cu pickhammerul) îl începem după ora opt și îl încheiem la ora 17:00, tocmai pentru a limita impactul zgomotului asupra vecinilor care se întorc de la muncă. Totodată, dup ce ai mei colegi au observat că se produce praf în exces am decis să folosim apă la demolare pentru a reduce cât mai mult nivelul prafului. Din păcate, să îl reducem de tot este imposibil”, explică Alexandru Radu, directorul general al Geiger Proiecte Construcții.
Au redus programul de lucru
Planurile inițiale aveau în vedere finalizarea demolărilor în decurs de o săptămână. Modificările au prelungit acest termen, iar constructorii spun că în câteva zile lucrările de demolare se vor încheia. ”Este un disconfort clar. Avem în vedere ca în prima parte a săptămânii viitoare să fim gata cu lucrările de demolare. Oricum, ne-a luat mai mult decât ne-am propus, tocmai pentru că am luat aceste măsuri de reducere a disconfortului prin reducerea programului de lucru și a numărului de utilaje, pentru mai puțin zgomot. Dar este vorba de o demolare, făcută conform unui proiect elaborat de autorități, mai mult nu avem cum controla praful ori zgomotul. Dacă au apărut situații de nerespectare a protecției muncii, acestea au fost generate de prestatori angajați de noi și am luat deja măsuri pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situații”, adaugă Radu Alexandru.
Experiența lui Manole, la al doilea șantier
La fel cum o parte din stadionul municipal a fost modernizată, pentru ca mai apoi să fie demolat după cinci meciuri, și proiectul de extindere cu un nou corp de clădire și o sală de sport la Școala generală ”Nicolae Iorga” a fost construit parțial, pentru a fi mai apoi demolat.
Lucrările care ar fi trebuit finalizate de anul trecut vor fi reluate – după demolare – de la zero, în cadrul unui contract care are o valoare cu 74% mai mare decât cea inițială. 16,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea acestui nou contract, al cărui termen de finalizare a lucrărilor este de zece luni (perioadă care va curge după cele două luni alocate reproiectării și recepției proiectului refăcut).
1.500 de elevi ai școlii sunt direct afectați de acest șantier, pentru care Primăria Sibiu a atras fonduri europene nerambursabile în valoare de 6,8 milioane de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: scoala construita gresit e dem , scoala gresit proiectata , lucrari scoala nicolae iorga , scoala nicolae iorga demolata , Geiger Proiecte Construcții
Vizualizari: 10787
Ultimele comentarii
Acum 17 minute
Claudiu
Acum 21 minute
Sorin
Acum 23 minute
Claudiu
Acum 29 minute
Claudiu
Acum 33 minute
Emil