Luni,
17.03.2025
Ninsori Usoare
Acum
1°C

VIDEO Școala construită greșit e demolată. Vecinii se plâng, constructorii au redus programul

VIDEO Școala construită greșit e demolată. Vecinii se plâng, constructorii au redus programul

Faptul că au avut un șantier în fața geamurilor, șantier blocat mai apoi un an, reluat acum prin demolarea a ceea ce s-a construit generează un amplu disconfort, se plâng o parte din locuitorii din zona străzii Nicolae Iorga. Constructorii angajați acum să demoleze ceea ce s-a construit greșit și să refacă extinderea Școlii gimnaziale ”Nicolae Iorga” spun că au încercat să reducă la minim disconfortul generat de șantier.

De la începutul săptămânii trecute au început să sune pickhammerele între blocurile de pe strada Nicolae Iorga: constructorii de la Geiger Proiecte Construcții au început lucrările de demolare a structurilor ridicate pentru noul corp de clădire al școlii, a fundațiilor, dar și a fundațiilor deja turnate pentru o nouă sală de sport. Toate greșit proiectate.

Pentru locuitorii ale căror geamuri de la dormitoare sunt la câțiva metri de șantier disconfortul este real. ”Acum aproape trei ani a început construcția pentru ceea ce pare a fi o sală de sport la Școala gimnazială «Nicolae Iorga». Firma respectivă a lucrat fără a face o fundație solidă structurii, la vremea aceea râdeam cu nevasta mea, spunându-i că nu o să reziste mult construcția. După ce au construit aproape jumătate, cineva și-a dat seama că nu este în regulă, luând decizia de a demola construcția. Acum se lucrează în mod haotic, fără a ține cont de oamenii care locuiesc în zonă”, rezumă experiența de vecin al șantierului un cititor al Turnul Sfatului, prin intermediul aplicației TS.

Înconjurat de blocuri, șantierul de demolare a lucrărilor prost executate produce disconfort locuitorilor din zonă

Problemele principale sunt legate de orarul de lucru în care se produce mult zgomot, de praful generat în procesul de demolare, de faptul că muncitorii nu respectă normele de securitate a muncii. ”Se lucrează de dimineața fără a respecta un fel de bun simț. Cineva din conducere să se sesizeze pentru a lua măsuri în privința nivelului ridicat de zgomot, praf și, în primul rând, niște norme de siguranță”, transmite sibianul prin intermediul aplicației TS.

Reprezentanții Geiger Proiecte Construcții SRL, antreprenorul angajat pentru demolarea și refacerea extinderii școlii, spun că, din punctul lor de vedere, au făcut tot ce se poate pentru reducerea disconfortului locuitorilor din zonă. ”Noi realizăm lucrările de demolare conform proiectului elaborat de beneficiar. Și noi am primit reclamații referitoare la disconfort, dar, totuși, vorbim de o demolare. Pentru a atenua cât mai mult efectele neplăcute, am decis să nu lucrăm în weekend. Este singurul șantier unde nu lucrăm în zilele de sâmbătă și duminică. Piconatul (acțiunea de spargere a betoanelor cu pickhammerul) îl începem după ora opt și îl încheiem la ora 17:00, tocmai pentru a limita impactul zgomotului asupra vecinilor care se întorc de la muncă. Totodată, dup ce ai mei colegi au observat că se produce praf în exces am decis să folosim apă la demolare pentru a reduce cât mai mult nivelul prafului. Din păcate, să îl reducem de tot este imposibil”, explică Alexandru Radu, directorul general al Geiger Proiecte Construcții.

Au redus programul de lucru

Planurile inițiale aveau în vedere finalizarea demolărilor în decurs de o săptămână. Modificările au prelungit acest termen, iar constructorii spun că în câteva zile lucrările de demolare se vor încheia. ”Este un disconfort clar. Avem în vedere ca în prima parte a săptămânii viitoare să fim gata cu lucrările de demolare. Oricum, ne-a luat mai mult decât ne-am propus, tocmai pentru că am luat aceste măsuri de reducere a disconfortului prin reducerea programului de lucru și a numărului de utilaje, pentru mai puțin zgomot. Dar este vorba de o demolare, făcută conform unui proiect elaborat de autorități, mai mult nu avem cum controla praful ori zgomotul. Dacă au apărut situații de nerespectare a protecției muncii, acestea au fost generate de prestatori angajați de noi și am luat deja măsuri pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situații”, adaugă Radu Alexandru.

Experiența lui Manole, la al doilea șantier

La fel cum o parte din stadionul municipal a fost modernizată, pentru ca mai apoi să fie demolat după cinci meciuri, și proiectul de extindere cu un nou corp de clădire și o sală de sport la Școala generală ”Nicolae Iorga” a fost construit parțial, pentru a fi mai apoi demolat.

Lucrările care ar fi trebuit finalizate de anul trecut vor fi reluate – după demolare – de la zero, în cadrul unui contract care are o valoare cu 74% mai mare decât cea inițială. 16,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea acestui nou contract, al cărui termen de finalizare a lucrărilor este de zece luni (perioadă care va curge după cele două luni alocate reproiectării și recepției proiectului refăcut).

1.500 de elevi ai școlii sunt direct afectați de acest șantier, pentru care Primăria Sibiu a atras fonduri europene nerambursabile în valoare de 6,8 milioane de lei.

Citește și Lucrările greșit proiectate la Școala ”N. Iorga”, reluate: noul contract este cu 74% mai scump decât cel inițial

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Muresan

Acum 2 ani

Mesterul Manole redivivus!
Raspunde

DB

Acum 2 ani

S-o zidească pe Tanti poate au mai mult succes
Raspunde

Der Konig

Acum 2 ani

Cetățean sibian: ”Firma respectivă a lucrat fără a face o fundație solidă structurii, la vremea aceea râdeam cu nevasta mea, spunându-i că nu o să reziste mult construcția.” Dar a sesizat pe cineva, a transmis 2 rânduri, a atras atenția? Este absolut adevărat că administrația locală e inteligentă de dă în gropi, dar se potrivește de minune majorității sibienilor care mustăcesc de după perdea, horcăie comentarii cu damf de mici și bere ieftină, dar nu fac absolut nimic concret!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Am ajuns sa ma amuz si nici nu mai am putere sa ma enervez sau sa ma consum pentru astfel de evenimente din urbea noastra. Tare curios sunt ce echipa de incompetenti va veni dupa urmatoarele alegeri locale :) Dar intr-adevar va fi o "performanta" in sine sa depaseasca actuala administratie in ceea ce priveste incompetenta si nepasarea. Mai sunt multe luni pana atunci, sa speram ca mamaia cora nu mai incepe inca un set de santiere ce vor fi intarziate sau neterminate.
Raspunde

DB

Acum 2 ani

inca un caz/o sesizare: pe C Dumbravii intersectie cu Dima, au inceput să scoată bordurile puse acum cateva luni pt ca au proiectat gresit / nu au luat in calcul virajul autobuzelor 14 si 15. Nu e exclus ca aceeasi inginerie sa se repete la toate iesirile in C. Dumbravii unde bordurile obligă la viraje foarte largi.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

un lucru e cert, nu vor veni roșii
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Specifice nației de hoți, urla de ciuda cand se demolează bombele cu ceas , nu cand s-a construit cu avize si proiecte false.
Raspunde

Linderman

Acum 2 ani

Asta-i România educată...noul proiect al legii învățământului românesc!!...,se construiesc școli,după care se dărâmă ..mă gândesc cu groază câte școli vor avea parte de o situație asemănătoare!!..
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

proiectarea clădirilor are treabă cu educația. nu crezi că te bate logica?
Raspunde

Pensionar de pe iorga

Acum 2 ani

Ca sa limiteze disconfortul vecinilor, normal era sa se puna o bomba. Mai apoi toata lumea era fericita. Atat constructorul cat si locatarii aveau un tel comun, sa reconstruiasca ceva. Vecinii care se plang de galagie, sunt aceiasi care in viata lor doar au primit o cutie de chibrituri, nu au renovat-o niciodata, si nici nu au incercat sa-si depaseasca conditia de bloculeni. Dar au pareri, pe care cineva in cautare de senzational ii asculta.
Raspunde

David

Acum 2 ani

In mediul privat, o asemenea greseala pe banii satului ar fi insemnat amenzi si controale din partea tuturor institutiilor posibile si imposibile. La stat (scoli, spitale etc) greselile nu se penalizeaza, institutiile inchid ochii, totul pe banii contribuabilului. Mie imi miroase a spalare.
Raspunde

Vasilikis

Acum 2 ani

Problema importanta nu o constituie zgomotul și praful!!! Cine suporta financiar toate aceste nereguli în proiectare și construcție??? Propun ca în solidar toți reprezentanții primariei:primar, viceprimari, consilieri, referenți, arhitecți și mulți ,, specialiști,, împreună cu constructorul și proiectantul sa suporte costurile construcției și demolării ulterioare!!! Cam asta este normalitatea!!! Despre conducerile orașului și județului Sibiu doar atât :IMPOSTURA ȘI INCOMPETENTA!!!
Raspunde

Robert

Acum 2 ani

Priviți și voi partea bună : ne plângem că nu se fac școli și brusc se fac două școli în același loc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus