Sâmbătă,
05.10.2024
Innorat
Acum
14°C

Sibiu, pe locul 5 în topul celor mai ”smart” orașe din România. E peste Oradea și Timișoara, dar sub Alba Iulia și Iași

Sibiu, pe locul 5 în topul celor mai ”smart” orașe din România. E peste Oradea și Timișoara, dar sub Alba Iulia și Iași

Municipiul Sibiu ocupă locul 5, la egalitate cu Sectorul 4, în clasamentul celor mai “smart” orașe din România, într-o analiză realizată de integratorul de soluții Vegacomp Consulting, care publică cea de-a șasea ediție a Radiografiei proiectelor Smart City din România.

Cluj-Napoca (63 de proiecte), Iași (56) și București/PMB (54) sunt pe primele poziții din acest clasament, relatează Economedia. Alba Iulia, lider în topurile de smart city, anul trecut, a coborât pe locul 4. Cumulat, primăriile de sector și primăria generală a Capitalei ocupă detașat primul loc la nivel național, cu 115 proiecte.

Sibiu – 35 de proiecte

Municipiul Sibiu ocupă locul 5 în clasament cu 35 de proiecte ”smart” depuse. Acestea sunt grupate astfel: 5 pe ”smart economy”, 13 – ”smart mobility”, 3 – ”smart enviroment”, 2 – ”smart living”, 9 – ”smart governance”.

Primăria Sibiu a înființat anul trecut o comisie care urmărește elaborarea unei strategii de digitalizare și de transformare a Sibiului într-un ”smart city”. Asta după ce în urmă cu nouă ani, Primăria condusă de Klaus Iohannis semna un protocol pentru transformarea Sibiului într-un ”oraș smart”.

Cosmin Sideraș, directorul IT al Continental Automotive System Sibiu, Sorin Rotariu, fostul director Visma România Holding, Adrian Florea, profesor universitar al ULBS și doctor în Știința Calculatoarelor, alături de Tudor Popa, președintele Asociației pentru înfrumusețarea orașului Sibiu fac parte din proaspăt înființata ”comisiei mixtă pentru digitalizare și strategie Smart City Sibiu”. Alături de cei patru, din comisie mai fac parte reprezentanți ai fiecărei formațiuni reprezentată în Consiliul local, precum și alți trei funcționari din cadrul Primăriei Sibiu.

Comisia a fost înființată la inițiativa USR PLUS, cu precădere a lui Raul Apostoiu, care din postura de candidat pentru Primăria Sibiu în toamna trecută a promovat ideea de ”oraș smart”.

Citește și: După opt ani, aleșii se apucă iar de construit ”Sibiul Smart”. A fost alcătuită o comisie

250 proiecte noi smart city, dar și 109 abandonate

Datele sunt prezentate de Vegacomp Consulting, sunt acum la a șasea ediție și fac parte din Radiografia proiectelor Smart City din România. 

Raportul lunii iunie include 1001 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 144 de orașe mari, medii și mici din țară, față de 860 de proiecte din 124 de oraşe, la nivelul lunii iunie 2021.

În ciuda creșterii numărului de proiecte, autorii analizei subliniază că România nu a trecut încă la proiecte consistente Smart City, în primul rând din cauza lipsei de personal în administrație, se arată în document.

“Stadiul actual al conceptului Smart City în România a depășit faza proiectelor pilot, merge înainte și înapoi în același timp, fară a avansa la proiecte consistente Smart City, în primul rând din cauza lipsei de personal cu competențe și curaj în administrația publică locală și centrală. Fără oameni în primării alocați special pentru proiecte Smart City și cu City Manageri sufocați de treburi administrative, degeaba sunt tot felul de fonduri bănești disponibile. Este nevoie de alocare de bugete OPEX (exploatare și întreţinere) și resurse pentru gestionarea de proiecte și pentru zona de IT&C. În fapt, România este cu 2-3 ani în urmă faţă de media europeană, pierzând avansul proiectelor pilot, multe dintre ele nefiind utilizate și continuate de administraţiile locale sau centrale”, arată autorii analizei.

Apar acum 250 de proiecte noi smart city, dar și alte 109 abandonate.

“Observăm că, pentru al treilea an consecutiv, verticala Smart Mobility îți păstrează poziția de lider, ceea ce ne întărește convingerea că lipsa infrastructurii, managementul încă defectuos al traficului și parcurile auto învechite sunt probleme acute pentru care autoritățile din România caută soluții. Însă ce ne atrage atenția, în mod deosebit, este scăderea vizibilă a interesului pentru Smart Environment”, notează autorii analizei.

Cele mai Smart Cities din lume, conform Nexus Integra sunt Londra, New York, Paris, Tokyo, Rejkyavik, Copenhaga, Berlin, Amsterdam, Singapore, Dubai

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Chirica

Acum 2 ani

Cred ca aia care fac clasamentul nu sunt prea smart...
Raspunde

Dan

Acum 2 ani

cei ce au facut clasamentul asta habar n-au in ce directie se canalizeaza inteligenta administratiei satului Sibiu. ce-i aia smart economy, smart enviroment, smart living, fonduri europene, administratie transparenta sau bugetare participativa ? In Sibiu sunt favorizati doar doar Soma, W.Keul si firmele prietene abonate la lucrari din bani publici .
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Daca Smart înseamnă ca nici o gura de canal sa nu fie la nivelul asfaltului nici macar cînd soseaua e nou asfaltata cred că Sibiul e pe primul loc!!! E drept că ...anomalia asta e ...reparata prin puzderia de calmatoare de trafic așa că...!!!
Raspunde

Mircea A

Acum 2 ani

ce supararea e smart la Sibiu? Noile biciclete imprastiate prin oras sunt aproape imposibil de folosit. In 50% din cazuri statiile sunt offline si fie nu poti lua sau nu poti lasa o bicicleta la ele. In mod special statia din Piata Mica. Aproape niciodata nu se poate lua bicicleta de acolo.
Raspunde

Astrid Fodor lasă-ne!

Acum 2 ani

Să ne ferească Dumnezeu! Cernobîl va fi mult mai verde și aerisit decât catastrofa noastră de oraș, distrus de *** de la primărie!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus