"Dacă întrebați prin Sibiu o sută de oameni nu știu de ce se numește așa”, spune Horia Trifan cel mai vârstnic angajat al companiei Apă Canal Sibiu, despre cartierul Valea Aurie.
Pensionat la onorabila vârstă de 75 de ani, Horia Trifan s-a angajat la compania de apă a orașului la 18 ani, pe vremea când multe dintre cartierele de astăzi ale Sibiului nici nu existau.
„Toți spun că îi zice așa de la cabana unde mergeau să bea bere. Nici vorbă! Când s-a dat în folosință canalul acesta săpat până la fabrica Dumbrava, fostă fabrică de covoare și tocat zdrențe, primarul de atunci a făcut inaugurarea la fața locului într-o zi minunată de toamnă. Erau copacii galbeni și un soare plăcut. Toată pădurea era galben-aurie. Participanții i-au zis atunci Valea Aurie și așa i-a rămas numele popular.
De aici, pe Trinkbach, prima oprire a fost la grădina Zoologică să aducă apă pentru animale și următoarea a fost Moara Schrare, care vine pe lângă terenul de fotbal de astăzi, cum urci spre cabană. Acolo era o moară și tot acolo, domnul Schrare, când venea apă mai multă și nu-i trebuia la moară lăsa stăvilarul mai jos să treacă apa și spre oraș. Acolo a pus o țeavă și intra apa la el în curte, într-un bazin cam de 1,2 – 1.6 metri adâncime. Mergeau copiii la baie, devenind treptat ștrandul Schrare. Toți sașii mergeau acolo,” se arată în postarea de pe pagina de facebook Apă Canal.
Născut în 1946, Horia Trifan și-a petrecut toată viața în Sibiu.
„Tatăl meu a lucrat la compania de apă a Sibiului înainte de se a se numi Apă Canal. Înainte, unde este acum Casa de Cultură a Sindicatelor era Curtea Orașului. Primăria era puțin mai sus, unde îi ziceam acum Primăria Veche, că de aceea îi spunem așa. Acolo găseai tot ce ține de gospodărirea orașului, de la cruci pentru cimitir până la tomberoane și coșuri de gunoi. Pe urmă, curtea asta s-a transformat în Întreprinderea Comunală Sibiu, după anii 40 primind și denumirea de Raională. Toată activitatea era condusă de un consiliu de conducere, format din cinci oameni, printre care primarul orașului și notarul. Printre ei s-a aflat și taică-miu, ulterior fiind numit șeful uzinelor de apă. Mama a fost printre primele femei din Europa care s-a ocupat de tratarea apei cu ozon, în stația de la Dumbrava”.
Puteți citi un amplu material despre Maistrul Horia Trifan, omul care a adus apa potabilă în casele a un sfert dintre sibieni, aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: de unde vine numele Valea Auri , De unde vine numele cartierulu , horia trifan , Sibiu , Apă Canal , Valea Aurie Sibiu
Vizualizari: 15454
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Bogdan
Acum 9 ore
Sparrow
Acum 9 ore
Mișu mare
Acum 10 ore
Magda Boar
Acum 10 ore
Max rasinareanul