Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Doi tineri s-au mutat din București la Sibiu și și-au urmat pasiunea pentru artă. „Sibiul ne-a primit cu brațele deschise”

Doi tineri s-au mutat din București la Sibiu și și-au urmat pasiunea pentru artă. „Sibiul ne-a primit cu brațele deschise”

Alexandra Coroi și Bogdan Dumitrescu sunt doi tineri pasionați de artă. S-au mutat din București la Sibiu în urmă cu opt ani, iar de atunci și-au găsit locul în orașul nostru. Au schimbat mai multe locuri de muncă, au experimentat situații și trăiri, dar întotdeauna au rămas atrași de artă și de literatură.

Alexandra are 34 de ani, iar Bogdan are 32. S-au întâlnit pentru prima dată la una dintre librăriile Humanitas din București unde au lucrat o bună perioadă de timp împreună. După ce relația lor s-a consolidat, cei doi și-au dat seama că au nevoie de o schimbare și au decis să se mute la Sibiu.

„Suntem de opt ani în Sibiu, iar împreună suntem de aproape zece ani. Ne-am mutat din București în Sibiu. Ne-am dat demisiile de la locurile de muncă pe care le aveam acolo și ne-am gândit că avem nevoie de o schimbare”, povestește Alexandra.

„Am vrut să experimentăm”

Bunica lui Bogdan a copilărit la Sibiu, în satul Fântânele, unde acesta mai venea din când în când, în vacanța de vară. Alexandra și Bogdan au venit și au locuit aproape trei luni la Fântânele pentru a se acomoda cu Sibiul, iar apoi s-au mutat în orașul care în scurt timp le-a devenit casă.

„Am vrut să experimentăm. Am lucrat împreună vreo doi ani la Humanitas, iar apoi am venit pe vară ca să vedem cum e, am stat vreo trei luni în casa de la Fântânele și a fost întradevăr o schimbare. În aceste trei luni mai veneam din când în când la Sibiu pentru că aveam prieteni la Habitus”, povestește Bogdan.

Au schimbat mai multe locuri de muncă și în paralel și-au urmat pasiunile

Bogdan a studiat la SNSPA și la Facultatea de Istoria Artei a Universității din București, iar Alexandra un profil uman, engleză-germană, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

„Am venit la Sibiu și ne-am îndreptat practic spre ce ne-a oferit orașul. Nu aveam așteptări. Eram la vârsta la care puteam face orice. A fost o întâmplare fericită că am lucrat la arhiva de cafea și ceai vreo doi ani, iar apoi am tot schimbat locurile de muncă. Am fost colaborator la Sibiu 100%, la Capital Cultural, am lucrat la Centrul Cultural German doi ani. Mi-am dat seama că totuși vreau să lucrez pentru mine, pe cont propriu, mi-am deschis o firmă și în prezent sunt traducătoare”, explică Alexandra.

Bogdan a lucrat la Habitus, iar apoi i-a fost coleg Alexandrei la arhiva de ceai și cafea. În prezent lucrează la o prăjitorie de cafea. „După ce ne-am mutat aici am lucrat un timp la Habitus la librărie, apoi am lucrat și eu la arhiva de cafea și ceai împreună cu Alexandra. După ce Alexandra s-a dus pe alte cărări eu am rămas la arhivă și după câțiva ani împreună cu Laura, cea care are arhiva, am mai pornit un proiect cu o prăjitorie de cafea și asta fac și în prezent”.

Pe lângă locurile de muncă schimbate, pe cei doi tineri i-a legat arta și literatura. S-au încurajat în fiecare mic proiect la care au lucrat și au îmbinat mereu pasiunile pe care le au. „Încă de la început, de când ne-am cunoscut, ne-am dat seama că amândoi suntem pasionați de literatură și de artă. Am scris texte mai experimentale, am funcționat ca un duo de-a lungul anilor, am făcut tot felul de proiecte mai mult pentru noi deoarece nu le prezentaserăm încă în public”, explică Bogdan.

Și-au prezentat împreună primul lor proiect artistic în ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Alexandra și Bogdan și-au prezentat în fața publicului, în acest an, primul lor proiect la care au lucrat împreună. Au avut ocazia să expună lucrarea „Trupuri imaginate” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, la Filarmonica de Stat Sibiu. Este vorba despre o instalație foto video narativă cu mesaje și trăiri pe care publicul sibian și nu numai le-au putut experimenta la FITS. Este un tip de artă contemporană întâlnită adesea în marile orașe ale lumii.

„De obicei, instalațiile se fac în funcție de locul în care urmează să fie expuse, gândești cum s-ar integra ceea ce vrei să faci acolo. În cazul nostru, ne gândiserăm la un proiect vizual și auditiv. Am avut mai multe spații din care puteam alege, dar ni s-a părut foarte interesantă filarmonica. În chimniță, este un tunel, numit și tunelul cunoașterii, și acolo este practic o zonă ruptă de orice altceva, ești separat de orice, ești în semiîntuneric. Sunetul a fost gândit pe multiple canale, anumite sunete veneau dintr-o direcție, unele din altă direcție și se crea un efect interesant acolo unde erai închis și separat de lume.Era o atmosferă aparte”, detaliază Bogdan.

Instalația a avut la bază două videoclipuri. Unul dintre ele este filmat la grădina zoologică unde există un tigru, iar în spatele tigrului, pe un delușor, se află o persoană care face mișcări de yoga, în acest fel dând impresia publicului că persoana respectivă se află în același loc cu tigrul.

„Ceea ce a apărut nou este ideea de privire algoritmică, adică trupul tău este privit de anumite camere, senzori care te analizează, văd că ești bărbat sau femeie, văd dacă ești fericit sau nu. În al doilea video am explorat acest lucru utilizând o secțiune din partea inteligenței artificiale, o rețea neuronală, rețele adversariale generative. Este o rețea pe care tu o antrenezi să genereze anumite imagini, noi am antrenat-o cu imaginile noastre în posturi de yoga și diferite mișcări de private movements, scopul ei era să genereze de la sine imagini cu noi, ceea ce a ajuns să facă. Sigur că ele sunt foarte abstracte, schematizate, aproape picturale. Ce rezultă este un trup abstract, imaginar, care se metamorfozează, un corp rezultat din noi doi care se metamorfozează în imagini cu posturi de yoga”, mai detaliază tinerii.

La această instalație, pe lângă sunet și video, mai există și o narațiune care se aude în exterior și care vine să completeze acest tablou vizual și auditiv. „Este vorba de o povestire narată care vorbește despre metamorfoză, transformare, devenire, cam acestea sunt ideile”, mai spune Alexandra.

Ar vrea să trăiască și în altă țară

Deși s-au acomodat și le place Sibiul, Alexandra și Bogdan și-ar dori să vadă cum este să trăiască și în altă țară. Se gândesc să meargă undeva la mare deoarece le place căldura și spun că îi încarcă și le oferă inspirație. În ceea ce privește proiectele artistice, cei doi sunt deschiși la idei noi pe care vor vrea să le împărtășească din nou publicului.

„Vrem să încercăm și afară. Sibiul ne-a primit cu brațele deschise. Am cunoscut extrem de multă lume lucrând cu publicul practic. Ne-ar plăcea să vedem cum este și în altă parte. Am cunoscut mulți oameni, am avut posibilități de muncă, de angajare. Dacă nu ne acomodăm, nu este nicio problemă, ne întoarcem înapoi în Sibiu”, concluzionează cei doi tineri.

Sursă foto principală: Gabriela Cuzepan

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Chirica

Acum 3 săptămâni

Fugiti mai copii si nu va mai intoarceti ca nu aveti la ce...
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 săptămâni

Da, fugiti ca pe dincolo cainii umbla cu colacii in coadă.... Oriunde mergi ai plusuri si minusuri, ai de facut compromisuri, indiferent ca esti in Ro in diferite zone sau mergi in afara ei.
Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Destinul tinerilor e pecetluit de bunici si parinti, niciodata de ei insisi. Acomodarea de afara e cel mult frustra cand te nasti si dezvolti din natia spurcatilor, mincinosilor si talharilor din Romania. Sanse mai mari de succes au doar orfanii scapati nealterati.
Raspunde

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 3 săptămâni

Oriunde esti primit " cu bratele deschise" cât timp plātesti traiul de zi cu zi. Ia nu mai plātiti voi " netu'" intretinetea si alelalte dāri vreo 5 luni sā vedeti ce ospitalieri suntem noi aici in minunatul oras de pe malurile Cibinuliuuuui ( ce , n-am zis bine???)
Raspunde

@@@

Acum 2 săptămâni

Bine zis!
Raspunde

1

Acum 2 săptămâni

Din pacate Sibiul (ca toate orasele mari) a devenit casa pt multi alti romani! Dar nu a devenit "acasa" ! Ei vin, se angajeaza, isi cumpara proprietati, isi cresc copiii, ii educa la sibiu, dar pt ei acasa incepe de joi si se termina marti, bineinteles nu in sibiu ! Ci in locul de bastina, oricare ar fi acela! De-asta nu exista interes in oras, pt nimic! Sa vina salariul, joia rupem usa, mai venim marti si tot asa... ce comunitate, ce spirit, ce avioane ! De-asta orasul se degradeaza vizibil, din an in an! Administratia e praf, mai, mapn, servicii, justitie, tot e varza in orasul asta! Toti pusi pe parvenire sociala, avaritie si atat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus