Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

Povestea Vasilicăi, producătoare din Piața Cibin: „De la 15 ani vând în piețe, am crescut printre tarabe”

Povestea Vasilicăi, producătoare din Piața Cibin: „De la 15 ani vând în piețe, am crescut printre tarabe”

La primele ore ale dimineții își așază legumele pe mesele din Piața Cibin. Le pune pe fiecare în rând și, printre privirile trecătorilor, se mai oprește din când în când din treabă pentru a le răspunde cât costă un kilogram de roșii sau de castraveți.

Taraba Vasilicăi Zgubin nu este la fel de bogată ca altele din piața Cibin. Sunt mai puține legume și verdețuri pentru că, spune ea, nu cultivă foarte multe hectare de pământ. Este din comuna Ișalnița din județul Dolj. A pășit prima dată într-o piață la vârsta de 15 ani, iar în piața Cibin vinde de mai bine de 40 de ani.

„Eu am 80 de ani, de la 15 ani vând în piețe, am crescut printre tarabe. În piața Cibin vând de peste 40 de ani, am venit aici pentru că în zona noastră sunt foarte mulți care asta fac. La noi este marfă multă, Sibiul nu are așa multă marfă”, spune Vasilica în timp ce-și așază legumele pe masă.

Vrea să-și ajute copiii

Tanti Vasilica vine în fiecare an în Piața Cibin. Chiar dacă vânzările au scăzut de la un an la altul, spune că vine cu drag aici pentru că asta știe să facă și asta îi aduce satisfacție.

„Mă aduce cineva cu mașina. Noi producem puțin, nu aducem foarte mult. Vin pe sezon, mă mai duc acasă, o săptămână două stau aici, apoi mă mai duc la noi. Să-mi ajut copiii cât trăiesc, asta vreau. Venim, dar merge slab, nu avem ce să zicem, mergem așa înainte, venim și ne vindem marfa, asta facem. Nu e nimic greu, mie îmi place și mi-e drag să vin aici”, mai explică Vasilica.

„Era mai bine înainte”

Nu se ocupă singură de producția pe care o aduce în Piața Cibin. O ajută unul dintre băieții săi și nora sa.

„Mă ajută băiatul și nora. Ei au locuri de muncă, dar se ocupă și de solarii. Pentru ei mai sunt acum în piață, să îi ajut și eu cât mai trăiesc pe lângă ei”.

Tanti Vasilica spune că era mult mai bine la început, toți producătorii se cunoșteau întrei ei și nu existau atât de multe supermarketuri care să le ia clienții. „Era mai bine înainte, nu erau atât de multe supermarketuri, acum oamenii merg acolo și de noi, piețarii, cam uită, uită câtă muncă e în spatele a ceea ce avem noi pe tarabe. Înainte nu erau atât de mulți care să ia marfă dintr-o parte și să o vândă în altă parte, așa cum se întâmplă acum. Veneau numai producători, ne știam foarte bine între noi. Acum lucrurile s-au schimbat. Nu se mai prea face diferența între noi și alții”.

„O să vin cât mă țin picioarele”

Tanti Vasilica nu s-a văzut niciodată făcând altceva. A crescut printre tarabele de fructe și legume și povestește că va veni să vândă în piața Cibin atât timp cât „o vor ține picicioarele”.

„Vin și la anul. Deocamdată nu am nimic, sunt foarte bine, sănătoasă. O să vin în piață cât mă țin picioarele”.

Citește și: Tanti Nuța, producătoarea care vinde în Piața Cibin de 30 de ani: „Să știu că-i dau omului un lucru bun, făcut din mâinile mele, asta mă bucură cel mai mult”

Mamaie Maria, una dintre cele mai vechi producătoare din Piața Cibin: Mai muncesc doar ca să-mi țin nepoatele în facultate

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus