Sâmbătă,
14.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Premierul României: „Trebuie să intervenim rapid pentru a proteja agricultura şi fermierii”

Premierul României: „Trebuie să intervenim rapid pentru a proteja agricultura şi fermierii”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că trebuie să se intervină rapid, cu toate resursele naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura şi fermierii, menţionând că principala prioritate este punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de seceta care afectează deja o mare parte din Europa, transmite Agerpres.

Prim-ministrul a convocat, la Palatul Victoria, prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură în care au fost analizate inclusiv efectele produse de seceta pedologică.

„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români. Vom continua să investim şi să modernizăm agricultura, pentru a micşora dependenţa de situaţia meteorologică. Punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii este principala noastră prioritate. Toată reţeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată şi extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa", a afirmat Ciucă.

Executivul precizează că printre măsurile evaluate de comitetul interministerial se numără asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole şi pentru realizarea obiectivelor de investiţii destinate reducerii consumului de energie.

O altă măsură se referă la alocarea fondurilor necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia. Totodată, a fost propusă şi folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor.

Comitetul interministerial a mai discutat despre soluţiile pentru sprijinirea recoltării, transportului, depozitării şi valorificării produselor agricole, inclusiv prin asigurarea materiei prime şi a condiţiilor de funcţionare în zootehnie şi în unităţile de prelucrare/procesare şi aprovizionare a populaţiei cu produse agro-alimentare. „Ca obiectiv pe termen scurt şi mediu, comitetul îşi propune să implementeze măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de industrializare a producţiei agricole primare şi valorificarea acesteia şi sprijinirea fermierilor în vederea pregătirii şi desfăşurării campaniei agricole din toamnă”, mai arată Guvernul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

L

Acum 2 ani

Incompetentu-le ce mai vrei acum cand culturile sunt deja compromise iar fermierii in faliment....ce ati pazit pana acum cu investitiile in irigatii :(
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Ciuca fa-te ca irigi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus