Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

DSP a amendat medicii pentru neregulile de la Urgențe: fișe fără parafă și nerespectarea igienei mâinilor

DSP a amendat medicii pentru neregulile de la Urgențe: fișe fără parafă și nerespectarea igienei mâinilor

În urma informațiilor apărute în presa locală cu privire la o serie de nereguli semnalate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Sibiu au demarat controale la Secția de Primiri Urgențe a unității medicale. În urma acestora au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.000 de lei unor cadre medicale. Printre neregulile descoperite se numără lipsa parafei medicilor specialiști sau lipsa totală a parafei pe fișele de prezentare a pacienților în urgență, angajați ai secției fără controlul medical periodic sau nerespectarea precauțiunilor standard privind igiena mâinilor.

Citește și: „Acuzații la UPU Sibiu: Medicii nu vin la consult, sunt irascibili și recalcitranți. Numiri făcute pe simpatii, ture plătite de alți angajați. Reacția spitalului”

La sfârșitul lunii iulie, Turnul Sfatului publica un material în care s-au prezentat semnalările făcute de un sibian ce pretindea că este angajat al unității medicale și care punea pe tapet peste 20 de probleme din cadrul Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean. În acest context, reporterul Turnul Sfatului a făcut o solicitare către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu pentru a vedea dacă au fost verificate faptele semnalate și dacă au fost luate măsuri.

Potrivit răspunsului reprezentanților DSP Sibiu, „Serviciul Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Sibiu s-a autosesizat și a demarat o acțiune de control și verificare a situațiilor prezentate, desfășurată la nivelul Unității de Primiri Urgențe din cadrul SCJU Sibiu, în perioada 28 iulie – 1 august 2022.”

Cel puțin trei medici amendați

În urma acestor verificări au fost găsite o serie de nereguli și au fost aplicate amenzi în valoare totală de 13.000 de lei.

Astfel, inspectorii au verificat fișele de prezentare în urgență ale pacienților. În acest caz au fost găsite fișe pe care exista doar parafa medicului rezident de an I sau II, fără a exista și contraparafa medicului specialist de gardă. Doi medici care au fost găsiți responsabili pentru această situație au fost amendați cu câte 3.000 de lei fiecare.

De asemenea, inspectorii au găsit fișe de prezentare în urgență fără niciun fel de parafă, în această situație, medicul Constantin Roșca, șeful Secției UPU fiind amendat cu suma de 3.000 de lei.

Cadre medicale care nu țin cont de igiena mâinilor

Alte nereguli găsite de inspectorii DSP sunt legate de controalele medicale periodice și de nerespectarea standardelor în ceea ce privește igiena mâinilor. În acest sens, pentru ultimul aspect semnalat, două cadre medicale au fost amendate cu 2.000 de lei fiecare.

În ceea ce privește controlul medical periodic a fost dat un avertisment unității sanitare pentru lipsa efectuării acestuia. 22 de persoane, majoritatea personal auxiliar, respectiv infirmieri sau brancardieri au fost identificați fără acest control medical.

În final, inspectorii au prezentat recomandări și s-au stabilit termene pentru remedierea neregulilor găsite.  

 Răspunsul integral al celor de la DSP Sibiu

„Vă aducem la cunoștiință următoarele:

În urma informațiilor apărute în mass-media locală, Serviciul Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Sibiu s-a autosesizat și a demarat o acțiune de control și verificare a situațiilor prezentate, desfășurată la nivelul Unității de Primiri Urgențe din cadrul SCJU Sibiu, în perioada 28.07 – 01.08.2022.

În urma acestei acțiuni au fost identificate următoarele neconformități, la care s-au aplicat sancțiuni contravenționale, după cum urmează:

  • În spital se desfășoară lucrări de modernizare/renovare și dotare a UPU, motive care au generat nerespectarea structurii și circuitelor, prevăzute de Ord. MS 1706/2007;

-Unitatea a solicitat aprobarea MS pentru scoaterea la concurs a postului de medic șef;

  • Au fost verificate fișele de prezentare în urgență ale pacienților și s-a constatat că în unele situații exista doar parafa medicului rezident an I sau II, fără a exista și contraparafa medicului specialist de gardă. Au fost identificați medicii responsabili (2 medici), aplicându-se sancțiuni contravenționale cu amendă, conform HG 857/2011, art. 22, lit. g, în valoare de 3000 lei fiecare;
  • Au fost identificate fișe de prezentare în urgență fără nici un fel de parafă, aplicându-se sancțiune contravențională medicului șef UPU, conformn HG 857/2011, art. 22, lit. c, în valoare de 3000 lei;
  • Au fost aplicate 2 (două) sancțiuni contravenționale cu amendă, pentru 2 (două) cadre medicale care nu respectă precauțiunile standard privind igiena mâinilor, conform HG 857/2011, art. 32, lit. k, în valorae de 2000 lei fiecare;
  • S-a aplicat sancțiune de avertisment unității sanitare pentru lipsa efectuării controlului medical periodic pentru unii angajați din UPU (22 de persoane, majoritatea personal auxiliar, respectiv infirmieri sau brancardieri), precum și pentru lipsa procedurilor privind organizarea controlului medical perodic, conform HG 857/2011, art. 52, lit. a.

Pentru remedierea neconformităților constatate în unitatea sanitară au fost formulte recomandări și s-au stabilit termene de remediere.”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

CA

Acum 1 săptămână

Mergeti in controale pe toate sectiile, luati foile la mana, vedeti pacientii lasati cu zilele fara sonda nazo-gastrica... nesimtirea asistentelor si infirmiere care fura... spitalul acela este groapa iadului!
Raspunde

Veo

Acum 1 săptămână

Conducerea SCJUS nu e în stare să pună la punct medicii! S-a creat o debandadă totală și Cipăian le ține palma la fund acestor colegi medici. Dacă nu sunteți în stare să aplicați proceduri, mergeți/rămâneți în privat!
Raspunde

Dan barbu

Acum 1 săptămână

E razbunarea CJ în povestea cu actorul (unde nu a avut dreptate) , după ce a ieșit cu declarații in presă fără să se informeze. și s-a făcut de râs.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 săptămână

In mass media apar o grāmadā de porcārii. Dacā o institutie a statului se sesizeazā ca urmare a acestora.........bine stām!
Raspunde

Dan Barbu

Acum 1 săptămână

Răzbunare și frustrare. Asta arată cât de mult îi pasă de personalul din UPU greu încercat în pandemia covid. Trimite corpul de control să scormonească, să găsească ceva…și apoi să trâmbițeze în presă
Raspunde

Daniela C

Acum 1 săptămână

Unii jurnaliști scriu articole la comandă, pentru bani sau senzațional. Urâtă meserie!

Raspunde

Monica

Acum 6 zile

Au amendat o doamnă doctor recent căsătorită pentru că purta verighetă. Noaptea minții domnilor/doamnelor de la DSP.....

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus