Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Medic sibian gastroenterolog despre hepatită: este o inflamație a ficatului care poate progresa spre fibroza, ciroză și cancer hepatic

Medic sibian gastroenterolog despre hepatită: este o inflamație a ficatului care poate progresa spre fibroza, ciroză și cancer hepatic
La sfârșitul lunii iulie a fost Ziua Monială de Luptă Împotriva Hepatitei. Cu acestă ocazie reprezentanții Spitalului Militar din Sibiu au postat pe pagina de socializare a unității medicale o serie de informații utile despre această afecțiune. Despre hepatită și implicațiile ei a scris dr. Cristian-Marc Sora, medic specialist gastroenterolog.
 
 
Hepatita reprezintă o inflamație a ficatului, care poate fi autolimitată sau poate progresa spre fibroza, ciroză și cancer hepatic. Virusurile hepatitice reprezintă cea mai frecventă cauză de hepatită la nivel global.

Există mai multe forme de hepatită virală

Hepatita A este mai probabil cea mai cunoscută formă de hepatită. Aceasta este cunoscută drept "boala mâinilor murdare" și se transmite prin mecanism fecal-oral de la un om în condiții de igienă deficitară. Majoritatea pacienților suferă de hepatită acută A în adolescenţă, iar aceasta nu se cronicizează.
 
Hepatitele B şi C se transmit preponderent prin preparate de sânge, pe cale percutană, prin injecţii, tatuare, manopere invazive, inclusiv cele stomatologice, prin contact sexual neprotejat şi la naştere, atunci când mama este purtătoare a virusului. Hepatitele B şi C prezintă un risc semnificativ de cronicizare și trec cel mai adesea neobservate în faza acută. Esențial este faptul că beneficiem de vaccin împotriva hepatitei B, motiv pentru care acesta este prezent în toate schemele de vaccinare, încă de la debutul vieții.
 
 
Hepatita D este provocată de un virus oportunist, care nu poate exista în afara infecţiei cu virusul hepatitic B. Mecanismele de transmitere ale hepatitei D sunt similare cu cele ale hepatitei B.
 
Virusul hepatitic E seamănă cu virusul hepatitic A, fiind transmis tot prin mecanism fecal-oral, are risc de cronicizare şi apare mai frecvent la persoane care călătoresc în zone endemice.

Tratamente

Problema principală o constituie infecţiile cronice (peste 6 luni) cu virusul hepatitic B şi C. În cazul hepatitei cronice virală B, în momentul de faţă nu există un tratament care să ducă la vindecare completă, iar acest aspect rămâne o provocare la nivel mondial. Tratamentele actuale permit controlarea replicării virusului dar nu duc și la eliminarea virusului de la nivelul celulelor hepatice, astfel încât durata tratamentului este una crescută.
Hepatita cronică virală C poate fi tratată, de câțiva ani, cu diferite combinații de antivirale directe, fără Interferon. Cu aceste scheme de tratament se obțin rate de eradicare a virusului de aproape 100% după 8-12 săptămâni, cu răspuns susţinut pe termen lung. Aceste tratamente sunt disponibile și în țara noastră, şi prin acestea s-ar putea obține, pe termen lung eliminarea bolii, atât timp cât sunt identificați în mod corect toţi cei afectaţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus