Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
6°C

Dărăpănatul monument donat de Maria Tereza: după trei ani de ”hârtii”, Primăria cere noi documentații

Dărăpănatul monument donat de Maria Tereza: după trei ani de ”hârtii”, Primăria cere noi documentații

La trei ani de la primele proceduri demarate pentru reabilitarea ansamblului vechiului orfelinat Terezian, noi documentații sunt cerute de către Primăria Sibiu. 

Părăsit de mulți ani, ansamblul istoric al fostului orfelinat Terezian - finalizat în 1767 de împărăteasa Maria Tereza și aflat pe strada Gladiolelor nr. 4 – 6 – s-a dorit a fi reabilitat pentru a fi transformat în spații pentru cultură. Asta se întâmpla acum trei ani, când autoritățile locale aveau în vedere accesarea de fonduri nerambursabile prin intermediul programului Ro – Cultura.

Demersurile din 2018 n-au mai avut nicio finalitate, deoarece reprezentanții Primăriei Sibiu au ajuns la concluzia că fondurile alocate prin programul amintit nu erau suficiente pentru a acoperi reabilitările necesare. Și a căror valoare este estimată la cel puțin cinci milioane de euro (suprafața desfășurată a clădirii este de aproape 6.000 de mp).

Din primăvara acestui an, Primăria a reluat demersurile referitoare la monumentul istoric aflat în paragină și a anunțat că dorește să creeze spații de învățământ, pe care să le amenajeze tot din fonduri nerambursabile accesate pentru termoizolarea și reabilitarea învelitorii, a rețelelor interioare și așa mai departe.  Pentru acest lucru a semnat în iunie 2022 un contract cu o firmă din Deva (Smart Consulting SRL, 289.000 de lei, fără TVA), pentru întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție.

Acum, tot pentru același obiectiv, administrația locală mai cere o serie de documentații: studiu istoric, de parament, biologic și arheologic preliminar. Drept pentru care a încheiat un nou contract, în valoare de 60.000 de lei, cu arhitecții sibieni de la Grafisis SRL.

Între timp, copacul care a început să crească de acum trei ani pe acoperișul vechiului orfelinat devine tot mai viguros.

Citește și După trei ani: dărăpănatul monument istoric donat de Maria Tereza nu va mai fi spațiu cultural, ci de învățământ

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Der Konig

Acum 1 lună

Ca și în cazul Palatului Justiției, ceea ce s-a construit pe vremea imperiului, nu sunt în stare nici măcar să întrețină conducătorii noștri măreți, în frunte cu prăpăditul de președinte-rușinea Sibiului, cu prim-ministru liberal, guvern liberal și primar saso-valah. Ce rușine și ce blestem!
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

"ecologisti " nu gluma..cei din primaria ( cu p mic) Sibiu... Aici lasa sa creasca copaci din acoperis,in timp ce in oras fac macel de spatii verzi la asa zisele "modernizari" de cartiere ,sau creearea de idiotenii gen C.Dumbravii..artera "smart"prin reducerea la un sfert a spatiilor verzi pana spre gradina zoologica...bineanteles in favoarea betoanelor si a asfaltului....smart..nu gluma
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Ce rușine! Impotenții de la primărie nu pot face nimic serios ! Pardon, pot să distrugă vegetația mare-copacii de orice esență și da betoneze tot.
Raspunde

Gfhdfgh

Acum 1 lună

la sumele initiale de 5 milioane de euro rezulta peste 800 euro/mp deci suma cu care in mod normal se construieste de la 0 la gata. Exagerat de mult pentru consolidari si zugraveli si ce mai este nevoie acolo... Uite asa sunt sifonati banii in Sibiu
Raspunde

Justin

Acum 1 lună

Putreziciunile astea chiar nu au nici o valoare arhitectonica .nu ar mai trebui reabilitate ci dărâmate. Oricât lai încerca să le mai salvezi ,tot a mucegai vor mirosi și mereu vor trebui întreținute. Cine a stat o perioada în asemenea clădiri știe ce vb ,miros urat .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus