Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Am fost la cel mai bun restaurant sibian de pe Tripadvisor. Bun, dar nu de top 10

Am fost la cel mai bun restaurant sibian de pe Tripadvisor. Bun, dar nu de top 10

Atunci când ai 224 de review-uri pe Tripadvisor, iar din acestea, 183 îți spun că ești ”excelent”, chiar înseamnă ceva. Restaurantul Local de pe Strada Târgu Vinului 16 sau, altfel spus, zona Butoiul de Aur, Pasajul Scărilor și La Pasaj este la peste 100 de voturi de locul doi în clasamentul Tripadvisor, așa că trebuia încercat, mai ales din această perspectivă.

Primul contact, șocant.

E drept, nu ne-am făcut rezervare înainte, dar vorbim totuși de o zi de joi seară, așa că nu am considerat că e neapărat necesar.

Chelnerița, de altfel singura persoană cu care am intrat în contact, de-a lungul serii, ne-a făcut inițial o impresie extrem de proastă. Ne-a abordat direct, ”nu mai am locuri”, deși pe terasă nu erau ocupate decât două mese. Am cerut detalii și ne-a explicat că are o rezervare. „OK, dar mai sunt foarte multe mese libere”, am răspuns pe un ton nedumerit. S-a schimbat atitudinea când un client s-a oferit să cedeze locul pentru noi, astfel încât să alăturăm două mese, noi fiind cinci persoane.

S-a înduplecat și, chiar și fără ajutorul clientului stânjenit de situație, ne-am așezat, iar apoi femeia ne-a dat indicii asupra motivului pentru care nu mai prea voia clientelă. ”Sunt singură pe tură, colegul n-a venit azi, sunt terminată”.

Din nou: totul punem în paranteza în care discutăm de cel mai bun restaurant din Sibiu, iar pretențiile, evident, cresc. Gazda noastră a mestecat cu gura plină în toată această perioadă. Chiar o pot înțelege că-i este greu, că poate nu a apucat să mănânce nimic până la 7 seara, dar nici vina noastră nu e pentru asta.

A fost o atitudine pe care nu am mai văzut-o în Sibiu. Adică m-am obișnuit cu fețe acre și atitudine de ”sunt mult mai bun decât un chelner, e doar o treabă sezonieră până mă pun pe picioare, nu-mi place ce fac, îmi urăsc viața”, dar să fiu invitat la plimbare că e prea obositor jobul, niciodată, până acum.

Locul e amplasat ideal, într-o zonă idilică a Sibiului. Orice poză faci aici pare ruptă dintr-un decor de film. Însă restaurantul nu are absolut nimic special. Terasa pare o adunătură de piese donate de producătorii de bere și nici ăia foarte darnici. Înăuntru, nimic special, chiar banal aș putea spune.

Sursa foto: Tripadviser / Restaurant Local

Meniul pare făcut cu cap, sunt preparate din care transpiră numele ”local”. Ar fi fost și păcat, pentru că din locul unde ne-am așezat noi, chiar poți întrezări colțul Pieței Cibin. Adică să fii la o aruncătură de băț de raiul producătorilor și tu să iei marfă de la Metro ar fi fost penibil. Deși sunt enorm de multe cazuri în urbe.

Pe de altă parte, nu aici s-a inventat apa caldă: sunt multe alte restaurante din Sibiu care se alimentează direct de la producători.

Revenind la meniu, am fost uimit de prețuri. Ochiuri - 15 lei. Ce avem aici? Două ouă, salată (din Mărginime), usturoi și pită cu maia. 15 lei? Altul: mix de cereale cu fructe, lapte și miere – 20 de lei. Măi oameni buni...

Ne-am uitat, ne-am sfătuit și ne-am oprit apoi asupra unei porții de bruschete vegane, apoi am mai servit păstrăv cu piure de păstârnac, „Fish and Chips” și salată cu Halloumi grill.

Acum, sincer, nu aș fi cerut fish and chips de la cel mai bun restaurant din Sibiu, dar singura carne în afara peștelui lipsea din meniu. Pe bune?

Am fi vrut o porție de cârnați de Mangalița cu urechi de lemn, dar nu mai sunt cârnați, ni s-a spus. Cârnații mai apar în vreo două, trei preparate din meniu, fapt pentru care poftele trebuie reduse din motiv de stoc.

Legat de mâncare, trebuie spus clar că sunt preparate cu cele mai bune ingrediente, se simte asta chiar și numai din miros. Când a trecut pe lângă noi o farfurie cu hribi, am înlemnit. Am regretat toți că am făcut deja comanda, atât de îmbietor mirosea. Păstrăvul de Sadu se topește în gură, are gust, la fel ca toate legumele și mirodeniile folosite. Chiar dacă e preparat simplu, rudimentar. Pe de altă parte, felul în care sunt așezate preparatele în farfurie aduce aminte foarte mult de un revelion prin anii 90. Cam acolo e nivelul, din punctul meu de vedere. Am dat de morcovi, de exemplu, în aproape toate preparatele și peste tot sunt tăiați cu aceeași răzătoare care taie, cel mai probabil, într-un singur fel: lungi și subțiri, în stil Shanghai :).

Pâinea și bruschetele au fost foarte bune, gustoase, dar chiar și fără vreo invenție extraordinară, pot spune că au fost cele mai bune pe care le-am mâncat în Sibiu. Dar fiind un preparat pe care și-l comandă o persoană, de regulă, iar apoi circulă pe la masă, către ceilalți pofticioși, trebuie semnalat că pâinea, tăiată foarte gros și având o consistență foarte dură, fiind și prăjită, nu se poate tăia cu ustensilele din dotare, pentru a putea fi împărțită între comeseni. Și e păcat, pentru că se ratează un moment în care toată lumea gustă un preparat și fiecare poate comenta în funcție de propriile experiențe.

Piureul de păstârnac, în schimb a fost un fail total. Bun pentru o gospodină care se decide să renunțe la clasicul piure de cartofi, dar total pe lângă pentru un restaurant. Putea să fie mai cremos și nu pot să zic că m-a dat pe spate nici la gust. A fost doar un biet piure de cartofi cu păstârnac nu prea bine pasat.

Salata cu păstrăv. Am avut o farfurie probabil cu toate ingrediente locale, foarte gustoase, inclusiv ierburile aromatice erau proaspete, aveau gust de proaspăt, dar din nou, contribuția bucătarului tindea spre zero, iar așezarea în farfurie era groaznică. O angajată de la cantina studențească ar fi făcut-o fix la fel, dacă ar fi anunțat rectorul că vine să mănânce acolo. Totul se mișcă aici în jurul unui pat de legume cu preparatul principal în centru. Aceleași legume, mereu.

Fish and chips cu păstrăv de Sadu și cartofi prăjiți a fost un preparat clasic. Bun, dar nimic de dat pe spate. Ce rețin din această farfurie e în schimb salata de sfeclă roșie. Nu mi-a plăcut niciodată, însă acum i-am mai dat o șansă. Și-mi pare rău că am fost fraier atâția ani. E o legumă ce nu o pot compara cu altceva, are un gust propriu, bun și merită mai multe șanse.

Nici la salata cu Halloumi grill nu e nimic spectaculos. E ca un grătar decent, făcut în curte, cam acolo a fost nivelul întregii seri. Diferența, după mine, a făcut-o aici tot un detaliu. Roșia coaptă a fost delicioasă și a scos farfuria dintr-o banalitate crasă.

La final, ospătărița care ne lăsase o impresie proastă, inițial, a încercat să dreagă busuiocul. A venit cu câte o porție de deserturi din partea casei cu care ne-a înmuiat pe toți. Am apreciat gestul, plus că preparatele au fost bune, chiar, sau mai ales, pentru că erau raw vegan.

Carafele cu apă filtrată au fost și ele venite din partea casei. Dar pe lângă asta a contat foarte mult că nu e doar o sticlă cu apă. Au mai pus acolo o lămâie, un grapefruit, care i-a dat o notă aparte. Și, în plus, au arătat că nu lasă chiar totul la întâmplare.

Am mai băut un gin tonic, foarte bun, două pahare de vin roze, decent, și o limonadă, foarte gustoasă.

Pentru un copil ni s-a adus și un ceai de casă, rece. De apreciat și gustul ceaiului, foarte aromat, iar ideea de a-l servi natural, rece, ni s-a părut de apreciat, mai ales în situația în care cele mai multe restaurante se limitează la produsele Pepsi ori Coca-Cola.

Pentru tot am plătit 367 de lei, în situația în care fiecare preparat se învârte în jurul a 50 de lei. Mult pentru România, dar extrem de ieftin pentru un oraș turistic european. Repet: cel mai bun restaurant din oraș...

Dincolo de rating-ul primit de Tripadvisor, nu știu dacă m-aș mai întoarce aici. Sunt multe alte restaurante în Sibiu care pregătesc mâncarea tot cu produse naturale, iar ambianța e mai plăcută și servirea mai bună.

Ne-a plăcut locul, dar nu neapărat localul. Servirea nu ni s-a părut profesionistă, dar a fost bine intenționată. Am avut lângă noi o persoană fără nicio pregătire în domeniu, cu o atitudine dubioasă, dar și o persoană care ne-a considerat prieteni și s-a destăinuit cât îi e de greu. Iar mâncarea, deși pe alocuri chiar gustoasă, ni s-a părut că are mari lipsuri în aranjare și inventivitate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

24 comentarii

Ionica

Acum 1 lună

Ma bucur ca n-ai injurat-o, atac la persoana in presa Sibiana e tipic!
Raspunde

Gica contra

Acum 1 lună

Poate citește patronul articolul și o da afară pe chelneriță pt. ca a încercat să-i saboteze afacerea din cauza oboselii sau a lipsei de chef de munca.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lol

Acum 1 lună

Nu inteleg de ce vi se pare scump… se încadrează in zona de pret cu celelalte restaurante din centru. Mâncarea fiind mai de calitate din perspectiva mea.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Māi oameni buni, vorba gazetarului, Sibiul are pitorescul lui, de necontestat dar, cu toatā strādania tot un târgusor cu mentalitate ruralā este. Atâta vreme cat pachetul de Amaroy ( din Germania adus!de-ala bun ) inca mai obtine programāri peste rând la finante sau cadastru si inca mai asigura un ITP.... chiar dacā uaitrezidensul cade pe noi cā simbol megalomanic al contemporaneintātii nu trebuie sā avem asteptāri prea mari.....
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Cata lipsa de respect din partea unui asa zis jurnalist. Cum poti gandi asa ceva : ,, Adică m-am obișnuit cu fețe acre și atitudine de ”sunt mult mai bun decât un chelner, e doar o treabă sezonieră până mă pun pe picioare, nu-mi place ce fac, îmi urăsc viața” Stii de ce vezi doar fete acre ? Fiindca tu esti un mare nesimtit. Mult mai acru decat ceea ce vezi tu in fata ta. Cata lipsa de empatie fata de un om care iti face meseria ? Sper sa fii tratat exact cum ii tratezi tu pe ceilalti, pe tot parcursul vietii. Ramai un ghiolban cu acces la internet. Zeu al tastaturii
Raspunde

???

Acum 1 lună

Cum isi facea meseria? Alungand clientii pt. ca era obosita? Sau n-avea chef de munca pt. ca e o slujba sezoniera si oricum e studenta si va face mult mai mult in viata... Fraierii mearga la McDonalds, ea e obosita si plictisita. Da' si cei care ii angajeaza ar trebui sa-i pregateasca nitel... Dar sunt si ei lacomi sa castige bani prin urmare angajeaza pe cine se nimereste si pe cine se multumeste cu salariu minim...
Raspunde

Apa de baut

Acum 1 lună

Prin lege, apa de la robinet, neinbuteliata, se ofera in mod gratuit, la cerere, in orice unitate de alimentatie publica. E adevarat, restaurantele autohtone se fac ca ploua si iti baga pe gat apa imbuteliata sau dupa caz, fac dintr-un gest normal unul de bunavointa. Iar voi ati muscat.
Raspunde

Sibiancă

Acum 1 lună

Domnu Michelinu, nu stiu cine voteaza ca ar fi restaurantul cel mai bun din Sibiu... e ca la filme.... toți proștii zic de un film ca- i bun doar pentru că le- a plăcut lor. Cred ca oriunde ai fi măncat aveai comentarii de masterchef neflămănd si sclifosit ca deh... te- ai obișnuit să mănănci răhățel fine dinning. Ăla " te dă pe spate" ca să citez din articol. Tripadvisor oricum nu e un etalon...
Raspunde

Sibian Mândru

Acum 1 lună

Chelnerițe poate e olteancă (sabotează orașul pe un salariu de mizerie la tură dublă), dar "reporterul" sigur e băștinaș-bombardier (educat la greu, cu limbaj agresiv, sigur pe prostia lui). Și eu cred că patronul o va da afară (voi verifica din curiozitate).
Raspunde

Bojan Avram Viliam

Acum 1 lună

articol tendențios și agresiv la greu. am mâncat același păstrăv cu pure de pastarnac...delicios E clar, avem gusturi și atitudini diferite! Din pmv, sunteți un rău intenționat...afară din Sibiu cu 'profesioniști' de genul!
Raspunde

Gastronomul

Acum 1 lună

Ce pretentii sa avem? Cum sa aranjeaze mancarea pe farfurie: sub forma de cercuri concentrice, triunghiuru sau ikebana? Bine ca macar a fost gustoasa, ca scumpa a fost destul!
Raspunde

Justin

Acum 1 lună

Lăsați dezbinarea la o parte cei cu comentariile despre , ,olteanca,,,.patronul trebuia sa aibă un plan de rezerva în cazul lipsei unui angajat nu sa o împovăreze pe ea cu toate .problema e prețul uriaș pt trei lalele 3 surcele servite.in Valencia la un restaurant pt o masa pe saturate cu 6 platouri mari pt 6 persoane vin la discreție și suc de portocale la discreție și cafele și alte alea s-au plătit 600 de lei ,în euro aproximativ 120..La noi se merge în continuare pe jumulit turistul ghinionist care le calcă pragul
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unde ai mancat Justine?

Acum 1 lună

Eterna problema a sibianului….sa se planga de preturi…Pai nea Justine, dumneata ne spui ca mananci in centrul Valenciei, 6 persoane cu 120 de euro? Una e sa mananci in Centrul Sibiului si alta e sa mannanci in vreun cartier din Valencia.
Raspunde

Gigel

Acum 1 lună

Repetați după mine: chelnerul servește mâncarea, clientul, meseanul nu servește nimic, ci mănâncă. Nu e nimic rușinos sau urât în a spune "am mâncat păstrăv cu piure" în loc de "am servit păstrăv cu piure". În cel mai bun caz clientul "SE servește (singur)", dacă e un platou pe masă sau are parte de un bufet la comun. E păcat de text, că e scris destul de curat, în rest! Citesc oamenii cu mai puțină carte și învață greșit.
Raspunde

@gigele

Acum 1 lună

Nici "se serveste" nu e corect. Nu te poti servi singur... Serveste o persoana diferita de cel servit...
Raspunde

Ada

Acum 1 lună

Nu prea înțeleg meniul acelui local, are si curry și preparate tradiționale, ce specific are restaurantul? Dar cel mai enervant lucru la acest local e că tot timpul nu au jumătate din meniu. Daca vrei sa comanzi ceva ți se spune că nu mai este. In schimb ce mi-a plăcut foarte mult la acest local a fost desertul vegan. Cel mai bun desert pe care l-am mâncat vreodată.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Drept la replica.

Acum 1 lună

Buna ziua, ma numesc Aurelian si sunt fondatorul acestui restaurant(patronul :)). Multumin pentru vizita si articol,ne face mare placere sa citim pareri si pareri. Un proverb stramosesc zice: "cand mergi la pomul laudat sa ai ceva in traista". Iar articolul de mai sus reflecta impartialitate, incompetenta grasa in gastronomie, lipsa de bun simt, atac la persoana , orizonturi foarte limitate legate de viata si foarte multe frustrari profesionale. Cum puteti trai asa? Cum poti merge in casa unui om numai sa-i cauti nod in papura? Cum poti sa mergi la restaurant sa sa stai cu capul in telefon fara sa te bucuri de peisaj si de tot ce-ti ofera viata aceasta? Vezi ceea ce esti, scrii ceea ce esti, atragi ceea ce esti. Proverb stramosesc : "greu e a lucra cu lutul dar mai greu traiesti cu mutul" . Colega care a servit lucreaza cu noi de un an si jumatate(nu este sezoniera). Isi face treaba foarte bine empatizand cu oaspetii de toate felurile. Citatele de mai sus le-ati pus din burta cu confesatul etc. Poza cu terasa este din 2019, suntem 2 restaurante din 7 de pe strada care ne-am cumparat mobilierul de terasa nou. Pretul materiei prime si al utilitatilor sa dublat in unele cazuri iar noi nu am facut nici o modificare de pret in acest an. Suntem un restaurant care pune in valoare producatorii locali si o facem cu mare succes si simplitate. Sa ajungi la simplu este foarte dificil in tot ceea ce faci, tindem sa ne complicam vietiile. Proverb: "nu ai nevoie de o furculita din argint pentru o mancare buna". Oaspetii de pretutindeni sunt incantati de ce le oferim pentu ca facem calitate si avem zeci de ani de experienta internationala in gastronomie(suntem 3 bucatari cu experienta insumata de peste 50 ani). Tu nu ai nici o pregatire in acest domeniu si iti dai cu parerea in necunostinta de cauza. Turistii savureza preparate pregatite ca in tara lor iar tu sibian de soi ii contrazici pe toti. Semnand un articol de acest gen te-ai facut de ras si te-ai pus intr-o lunina proasta demonstrand inca o data incapacitatea de a-ti depasi conditia si limitele vizuale. Am demontat tot ce ati scris in cateva fraze, va dau dreptate in legatura cu piureul de pastarnac ca a fost fad(l-am calibrat si este bun, de retaurant vorba voastra). Concluzia este simpla: multumim pentru vizita, va asteptam cu drag sa ne calcati pragul fara asteptari nefondate. Cum sa mergi la restaurant semi vegetarian si vegan si sa vrei carne? Cum sa mergi la restaurant pentru ca e locul X pe un site, verifica meniul si alege ce este pentru tine. Cadeti in plasa manipularii pe care o teseti zilnic, treziti-va !! Va astetam maine la mic dejun de la 7.:)))) P.S Colega noastra si noi asteptam scuzele voastre oficiale pentru atacul la persoan, hai ca puteti. A plans cand a citit articolul, pe mime ma faceti sa rad:)). Spor in toate tovarasi !
Raspunde

Alt client

Acum 1 lună

Halal replica! Sunteti toti pe-o forma! O fi plans colega... Asta e! Sa nu fi spus ca exista rezervari cand nu erau... Si recalibrati si alte produse si preturile... Nu-mi spuneti, nu-ti place, nu veni! Asta nu e atitudine! Turistii vin o data, se lamuresc, apoi merg la altii care sa-i fenteze! In orasul nostru nu gasesti un restaurant de doamne ajuta!
Raspunde

Amn114

Acum 1 lună

Domnule, dacă te pretinzi profesionist, trimite un drept la replică profesionist, nu comenta împreună cu noi toți, păreriștii... Doar din felul în care a fost redactat și trimis "dreptul la replică" îți poți da seama că ai de-a face cu un diletant. Și nu, nu fac parte din redacția TS, sunt un simplu cititor și un ocazional "dătător cu părerea" pe site-ul ăsta
Raspunde

Silviu

Acum 1 lună

Domnule patron, cu acest drept la replica ti-ai dat cu firma in cap. Dovedesti ca nu-ti pasa de loc de clientii sibieni, cei straini oricum nu mai vin a doua oara. Mentalitate de restaurant cu preturi si atitudine "turistica", tragi cat poti de pe turisti in cele doua sezoane de la Sibiu, vara si iarna.
Raspunde

CA

Acum 1 lună

De ce ar minti reporterul despre o straina? Cam specifica aceasta minciuna, sa se fi straduit sa inventeze un intreg dialog doar ca sa-i faca rau unei necunoscute? Chelnerii din centru sunt in marea majoritate extrem de neprofesionalisti! ''incomeptenta crasa'' e corect, nu ''grasa'' sper ca a fost o greseala de tastatura sau incercare de gluma, ca daca nu, denota o incultura severa :)))
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Asa e! In restaurantele sibiene, parca le faci o favoare chelnerilor, asteapta ei ploconeli, parca tu trebuie sa-i servesti pe ei si nu invers. Toti sunt fara calificare, lucreaza vara ca sa impuste francu'!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Burlacu

Acum 1 lună

Stimate ziarist eu de eram in locul celor de la" Local" direct la Tribunal ne vedeam ai tupe si sincer se vede ca scrisul despre multe locati din oras e doar de dravu concurentei care va platesc articole ca sa va faceti meseria ...daca citesti atent sunt doar atacuri directe ...ma abtin de la mai multe iar despre acest articol ****

Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Nu-i tarziu, pot sa-l actioneze in judecata, dar oare vor avea castig de cauza sau isi atrag alte daraveli: controale, OPC, garda etc...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus