Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Sibiu și Ministerul Sportului au dat în judecată Primăria Sibiu pentru construcția noului stadion

Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Sibiu și Ministerul Sportului au dat în judecată Primăria Sibiu pentru construcția noului stadion

Primăria Sibiu și Consiliul Local au fost date în judecată de Inspectoratul de Stat în Construcții, Instituția Prefectului Sibiu și Ministerul Tineretului și Sportului pentru că în faza premergătoare construirii noului stadion municipal din Sibiu au fost demolate imobile sau bunuri care aparțineau unor alte entități. Deși în primă fază Primăria are câștig de cauză în instanță, iubitorii fotbalului se tem că procedurile judiciare ar putea întârzia acum omologarea și darea în folosință a stadionului.

Cine a trecut recent prin zona șantierului deschis de compania CON-A poate observa progrese clare, Sibiul fiind la doar câteva luni de la a avea un stadion nou, modern. Tot ce ținea de vechea construcție a fost demolat. În partea de est a noului stadion se poate observa însă clădirea Hotelului Sport, al cărui aspect general contrastează cu designul și strălucirea noii construcții.

Hotelul Sport aparține Ministerului Sportului și se află în administrarea Direcției Județene pentru Tineret Sibiu. Contactată de reporterul Turnul Sfatului, Nicoleta Sonia David, directorul executiv, a explicat faptul hotelul este în prezent una dintre locațiile desemnate de lnstitutia Prefectului pentru cazarea persoanelor refugiate din Ucraina.

”Pe lângă aceștia, beneficiază de servicii de cazare și masă grupuri de sportivi aflați la competiții sau în pregătire în orașul nostru și în apropierea municipiului Sibiu, la prețuri modice, aceste servicii fiind un real sprijin pentru grupurile de sportivi, în special tineri și juniori din rețeaua Ministerului Sportului, cele din subordinea Ministerului Educației Naționale, dar și a altor cluburi și asociații sportive de drept public sau privat”, a explicat Nicoleta Sonia David.

Cât privește modernizarea hotelului, DJT Sibiu a solicitat anul acesta celor de la Ministerul Sportului suma de un milion de lei în vederea reabilitării. Lucrurile aici se complică pentru că hotelul era aproape lipit de o altă construcție, aflată tot în proprietatea ministerului, care a fost demolată. În plus, în fosta peluză demolată, funcționa secția de box a Clubului Sportiv Municipal Sibiu, iar legislația în România prevede că nu poți demola o bază sportivă fără să pui alta în loc. În acest context, atât Ministerul Sportului cât și CSM Sibiu au dat în judecată Consiliul Local Sibiu.

VIDEO Noul stadion al Sibiului a ajuns la ”aspectul final” pe anumite porțiuni

”În ceea ce privește modernizarea stadionului, deși apreciem eforturile autorităților locale pentru a avea un stadion modern, dorim să menționăm că apropierea acestuia de imobilul nostru s-a datorat exclusiv celor care se ocupă de lucrările de modernizare, intrând practic cu lucrările și pe o bucată de teren de aproximativ 325 metri pătrați, aflați în proprietatea Ministerului Sportului. Există și un litigiu pe rol în acest sens”, a declarat pentru Turnul Sfatului Nicoleta Sonia David.

Litigiul la care se referă directorul executiv al DST Sibiu are numărul de dosar 1669/85/2021, deschis la Tribunalul Sibiu. În prima fază, Consiliul Local al Municipiului Sibiu a avut câștig de cauză.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, reprezentanții Clubului Sportiv Municipal Sibiu au precizat doar că au sesizat Procuratura, întrucât a fost demolat un spațiu care se afla în proprietatea lor, stadiul cercetării nefiind comunicat oficial până la ora redactării acestui articol. Neoficial, odată ce noua peluză va fi gata, CSM ar urma să primească un nou spațiu pentru desfășurarea activității.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră telefonică cu privire la spațiile deținute la Stadionul Municipal vă comunicăm că a fost făcută o sesizare către instituțiile abilitate pentru cercetarea acestui caz. Alte informații nu ne-au parvenit până în prezent”, a transmis conducerea CSM Sibiu.

Pe de altă parte, pe acest subiect a intervenit și Inspectoratul de stat în Construcții, deoarece municipalitatea a emis o autorizație de demolare pentru imobile pe care nu le avea în proprietate. Și acest proces s-a judecat tot la Tribunalul Sibiu. Procesul are numărul 2449/85/2021, parte în dosar fiind și Instituția Prefectului Județului Sibiu, fiind vorba despre atacarea unui act administrativ emis de o instituție publică.

Conducerea Prefecturii Sibiu a explicat reporterului Turnul Sfatului că s-a constituit parte în proces la solicitarea Inspectoratului de stat în Construcții.

”Prefectul județului Sibiu a formulat acțiunea în anulare a Autorizației de desființare nr. 2 din 10 ianuarie 2022 emisă de Primăria Municipiului Sibiu, ce formează obiectul dosarului precizat, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții – prin Inspectoratul Regional în Construcții – Centru, conform art. 12 din Legea nr. 50/1991 privind autorizare executării lucrărilor de construcții, republicată. În urma controlului de specialitate efectuat de ISC s-a constat că Autorizația de desființare (demolare) nr. 2 din 2022 ”Desființare peluză, tabelă scor, anexe degradate și gard împrejmuire la Stadion municipal din Sibiu” a fost emisă cu încălcarea prevederilor Legii nr. 50/1991, motiv pentru care s-a solicitat Prefectului Județului Sibiu atacarea acesteia în instanța de contencios administrativ”, au declarat oficialii Instituției Prefectului Sibiu.

În prima fază, instanța de judecată a dat câștig de cauză de asemenea primăriei, prefectura așteptând motivarea pentru a vedea dacă atacă decizia la o instanță superioară.

”Acțiunea în contencios administrativ formulată de Prefectul Județului Sibiu a fost respinsă. Precizăm că sentința civilă pronunțată în cauză de Tribunalul Sibiu nu este definitivă, cauza fiind soluționată doar în primul grad de jurisdicție și până la data prezentei aceasta nu a fost comunicată Prefectului Județului Sibiu”, mai arată oficialii prefecturii sibiene.

Dincolo de lipsa de comunicare la nivel administrativ, care a dus la apariția proceselor menționate mai sus, iubitorii fotbalului din Sibiu se tem acum că toate aceste tensiuni vor avea ca finalitate întârzierea omologării și dării în funcțiune a noului stadion. Reprezentanții Primăriei Sibiu sunt însă de altă părere și dau asigurări că lucrările decurg conform planului, fiind chiar pe ultima sută de metri.

Primarul Astrid Fodor pe șantierul stadionului

”Prin acțiunea înregistrată sub dosar 2449/85/2021, Prefectul Județului Sibiu solicită instanței de judecată să dispună anularea Autorizației de desființare nr. 2/10.01.2020 emisă pentru „Desființare peluză, tabelă scor, anexe degradate și gard împrejmuire la Stadionul Municipal Sibiu”. În motivarea cererii, se arată faptul că autorizația a fost emisă în lipsa unor extrase de carte funciară pentru construcții imobile situate în incinta stadionului, aflate în proprietatea Statului Român și administrarea Clubului Sportiv Municipal Sibiu.

Acțiunea Prefectului Județului Sibiu a fost respinsă de Tribunalul Sibiu la data de 17.06.2022 și este supusă recursului, în termen de 15 zile de la comunicare. Menționăm faptul hotărârea instanței nu a fost comunicată până în acest moment.

Având în vedere că la data introducerii acțiunii de către Prefectura Județului Sibiu (24.09.2021) lucrările ce fac obiectul autorizației de desființare erau deja finalizate, această acțiune în instanță nu afectează desfășurarea lucrărilor de modernizare a Stadionului Municipal”, au transmis, la solicitarea Turnul Sfatului, oficialii municipalității sibiene.

Nu în ultimul rând, speranța că acțiunile în instanță nu vor afecta darea în folosință a noului stadion există și la Prefectură, deși este parte în dosar.

”În opinia noastră, litigiul menționat nu este de natură a afecta finalizarea Stadionului municipal Sibiu”, au concluzionat reprezentanții Prefecturii.

Citește și Când va fi gata noul stadion al Sibiului?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

18 comentarii

Cum dracu e posibil!!!

Acum 1 lună

CSM sunt aia care s-au opus la orice reabilitare, de la bazinul Olimpia pana la stadion, pentru cocioaba aia infecta lipita de stadion care strica toata privelistea ce trebuia demolata in secunda 2. Si ce sa vezi, s-a gasit si Prefectura, cea mai inutila institutie, sa "puncteze" la comanda politic pentru niste detalii birocratice inepte. Sunt convins ca nu a existat nici un fel de discutie prealabila intre "procesomanii scandalagii"\ de serviciu si Primarie pentru a rezolva rezonabil, orice problema, in folosul comunitatii. Cum pot trai intr-un asemenea penibil, ma depaseste... Doamne Fereste sa incerci sa construiesti ceva la noi!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nu are ce sa se intarzie, ce s-a demolat e bun demolat. Se intarzia daca incepeau actiunea in instanta inainte de demolare sau inainte de construirea zonei respective de stadion. Asa cel mult o sa o incurce cei din primarie si o sa se mute niste bani de la niste autoritati la altele.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Coruptio in Integrum. Racovita cunoaște bine mafia ISC ce falsifica si acoperă ilegalitățile din construcți in cârdășie cu rețeaua de crima organizata înscăunata in justiția romana.
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Dărăpănatura aia de Hotel Sport nu are ce sa caute acolo , lipită de un stadion modern. Trebuia demolată iar Direcția județeană de Sport sa primească un spațiu din partea primăriei în alta parte.Dar na , avem prea mari pretenții de la competentii din primărie.
Raspunde

Romi

Acum 1 lună

Era imposibil că statul( corupt) prin instituțiile sale sa nu bage batul prin gard. Probabil au așteptat și nu au primit șpagă dorită. Rușine să vă fie loazelor. .
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Constructorii cu proiecte, avize si autorizații false alimentează cu bani politicieni corupți, polițiștii corupți si magistrații corupți in cârdășie cu mafia ISC.
Raspunde

Dezastru la sport

Acum 1 lună

Am fost recent in Paltinis. Am incercat sa intru la Trecatoare Ceebilir. Infiorator!! Numai gunoaie. Cum i se tolereaza administratorului mizeria aia? Asa ca cine trebuie sa verifice ca nu-i a buna la Sport si tabere
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Sunt foarte curios unde erau cei de la Inspectia in Constructii si de la Ministerul Sporturilor cind s-au facut una cu pamintul primele terenuri de tenis pe zgura din Sibiu?Chiar,stiu amintitii bugetari unde au fost primele terenuri de tenis pe zgura din Sibiu?Tisti-bisti,parazitilor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 lună

Zgomot degeaba: dincolo de impunitatea săsească (Fodor lacomă să spele/fure orice ban pentru fiurerul KWI), rămâne o mega-cladire între case și blocuri, fără acces și parcări suficiente (totul în numele minciunii). Le dorim in viitor distracție plăcută locuitorilor de pe străzile adiacente și LA MULȚI DECIBELI! (dacă nu sunt inspirați să vândă și să plece)
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Pai de zeci de ani e stadion acolo, nu e o situatie noua. Asta e mai mic decat cel vechi. Vine lumea din zona, fara masina. Se gasesc 12000 de pietoni in Strand, Centru, Hipodrom care sa vina la meci.
Raspunde

Vadim

Acum 1 lună

Cata lipsa de viziune sa ai sa mai construiesti in 2022 un stadion in mijlocul orasului...
Raspunde

Razvy

Acum 1 lună

doamne fereste cati idioti sunt prin sibiu. ce mai vor astia ? sportivii de la box , lupte si judo s-au îmbolnăvit de tbc in sala aia in care mucegaiul devenise padure. poate vor sa le plateasca sportivilor niste daune. zona trebuia demolata si refacuta pe banii statului nu doar pe banii sibienilor asa cum s au facut stadioane in bucuresti 4 pana acum. politia si cei de la constructii trebuie demisi
Raspunde

Razvy

Acum 1 lună

eu zic acum ca stadionul sa fie demolat acum ca se apropie de sfarsit construxtia lui si sa fie reconstruit pe banii isc si celorlalti nebuni. dar stai ca nu se poate demola ca nu le apartine stadionul fiind in proprietatea primariei adica a noastra a tuturora su deci stunci isc si csm si judeteana sa construiasca inca un stadion peste acesta adica sa avem doua stadioane supraetajate....daca tot e sa fim ridicoli. pe șeful isc sibiu parca in cunosc
Raspunde

Rezistenta sibiana

Acum 1 lună

Atatia zeci de ani de administratie pesedista la Sibiu au distrus orasul si dezvoltarea sa!
Raspunde

Cârțan Ion

Acum 1 lună

Da, da, da, mai mare bucurie nu am, cand vad un stadion inghesuit acolo. Tinand cont ca in urma cu ceva ani, nu multi, s-a "renovat" respectivul stadion si nu cu putini bani, acum l-au demolat ca sa faca unul nou. Nu sunt impotriva constructiei unui stadion, domane fereste, dar mai fratilor, nu se putea muta in alta zona, aduceti suporterii aici, in mijlocul orasului, oameni cu apucaturi filozofice si impatimiti ai cartilor? Pacat de parcul asta frumos, se putea face altceva aici. Stadionul in afara orasului ca si mall-urile de altfel, suntem civilizati ce mama d...cu!!!! Con-A isi facea treaba si acolo la fel de bine.
Raspunde

Hd

Acum 1 lună

Era o inghesuiala sambata pentru piata, acum daca e si ceva eveniment sportiv ....ma indoiesc ca or sa fie multe, si va veni populatia cu suv urile lor...si cu masinute, remorci, ...unde parcati fratilor??? si ce nivel de zgomot nu asigurati intr-un cartier de locuinte...ce porcarie!

Raspunde

Razvy

Acum 1 lună

cartan ion ...cred ca o sa va mutati voi de la vile . daca vin investitorii si vir sa bage bani in zona stadionului va pune banii pe masa si in loc de vile vir fi cladiri sau mall
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Ce cauta acel Hotel infect pe Raza Stadionului ? Pentru SIBIU acel Hotel Este o rusine si in cele din urma trebuie demolat si construit intr-o alta locatie !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus