Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Fodor, despre Calea Dumbrăvii: disconfortul se apropie de final. Locuitorii reclamă ”prea mult beton”, înverzirea - programată pentru noiembrie

Fodor, despre Calea Dumbrăvii: disconfortul se apropie de final. Locuitorii reclamă ”prea mult beton”, înverzirea - programată pentru noiembrie

Una din cele mai mari lucrări de infrastructură din Sibiul ultimilor mulți ani, reabilitarea Căii Dumbrăvii, se apropie de final, anunță primarul Astrid Fodor.

18,7 milioane de lei este valoarea inițială a contractului semnat în decembrie 2020, în baza căruia lucrările au început în martie 2021, cu termen de finalizare 14 luni (fără cele de iarnă). În cursul zilei de marți, primarul Astrid Fodor a anunțat că șantierul gestionat de constructorii de la Terra Building SRL se va încheia în câteva săptămâni.

“Modernizarea acestei artere este o lucrare complexă pentru că nu este vorba de o simplă reconfigurare de suprafață, ci de reabilitarea în profunzime a rețelelor și reconfigurarea completă a suprafețelor. Scopul final este crearea unei străzi care să arate și să funcționeze în acord cu noua direcție pe care dorim să se dezvolte orașul: mobilitatea smart. Disconfortul locuitorilor de pe stradă, dar și al celor care o tranzitează se apropie de final pentru că lucrările au intrat în ultimele săptămâni”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat de presă remis cititorilor Turnul Sfatului.

Smart

Calea Dumbrăvii a intrat în lucrări pe un tronson cu o lungime de aproximativ 2,4 km, cel cuprins între intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul și strada Ludoș, din Valea Aurie.

Pe acest tronson sunt în curs de amenajare piste de biciclete separate de carosabil și trotuar, trotuare accesibilizate pentru cei cu dizabilități, precum și o bandă rezervată exclusiv autobuzelor Tursib, pe tronsonul cuprins între strada Siretului și Mihai Viteazul.

Acolo unde ”spațiul permite” vor fi amenajate și locuri de parcare pe aliniamentul străzii.

În subteran au fost reabilitate rețelele de apă și canalizare, precum și canalizația metropolitană acolo unde aceasta lipsea, urmând ca toate rețelele aeriene să fie desființate.

Administrația locală descrie această arteră drept una viitoare smart: pe lângă detaliile mai sus prezentate, strada va fi iluminată cu un sistem cu LED, va avea și rastele pentru biciclete, dar și bănci de odihnă, dintre care ”câteva vor fi smart, cu panouri solare, prize USB și hotspot WiFi”.

Citește și VIDEO Cum au ajuns zeci de copaci de pe Dumbrăvii în cimitir și pe strada Maramureșului. ”Din păcate, nu avem cultura transplantării”

”Prea mult beton” versus ”vrem parcări”

După ce a consemnat o premieră la nivel de Sibiu prin transplantarea a 100 de arbori înainte de începerea lucrărilor, intervențiile realizate pe Calea Dumbrăvii au generat mai multe proteste din partea locuitorilor zonei. Motivul principal – ca în majoritatea șantierelor gestionate de administrație – este legat de grija față de spațiile verzi.

Astfel, s-a ajuns chiar și la amenzi date constructorului, dar locuitorii zonei reclamă și faptul că noua configurație stradală a redus din spațiile verzi inițiale. 

Modul de amenajare a spațiilor verzi nemulțumește o parte din locuitorii din zonă

Pe de altă parte, din aceeași zonă a locuitorilor au fost formulate și sesizări referitoare la reducerea numărului locurilor de parcare, fiind solicitată cel puțin menținerea vechiului număr.

Citește și VIDEO Cazul copacilor tăiați de pe Anton Pann. Primăria: Constructorul urmează să fie amendat. Constructorul: Erau înclinați, riscau să cadă

Cum va arăta, însă, Calea Dumbrăvii cu spații verzi se va putea vedea în special anul viitor. Și asta deoarece administrația locală arată că doar în noiembrie vor putea începe lucrul pentru acestea.  ”Ultima etapă, foarte importantă, va fi aceea de amenajare a zonelor verzi, care se poate face doar în luna noiembrie, când vegetația intră în repaos și se pot efectua plantări”, se mai arată în comunicatul citat.

Zonele verzi înseamnă zone ”amenajate cu iarbă, arbori, flori și arbuști”, detaliază Primăria Sibiu.

Proiectul va continua cu Mihai Viteazul și Rahovei

Proiectul de reconfigurare a Căii Dumbrăvii va fi continuat cu bulevardul Mihai Viteazul și strada Rahovei. De anul trecut, administrația locală lucrează la proiectele de amenajare a unor noi ”coridoare de mobilitate” pe străzile amintite: la fel, cu bandă dedicată autobuzelor, dar și cu piste de biciclete.

Contractul pentru proiectarea acestor coridoare de mobilitate a fost semnat la începutul acestui an (detalii aici), iar ideea acestor coridoare a fost reluată în Planul de mobilitate urbană durabilă a Sibiului.

Citește și Schimbarea la față a Sibiului. Coridoarele de mobilitate elimină sute de parcări: de pe Cisnădiei ori Dumbrăvii, până pe Lungă ori Unirii

Sursa foto principală: Primăria Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

37 comentarii

CX

Acum 1 lună

Ce mai zic Fodor si Urdea de parcarea lui Keul?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doru

Acum 1 lună

Du bist răutăcios. Se va face, veți vedea
Raspunde

Philo

Acum 1 lună

Ia , ghicește cine și de ce nu a semnat autorizația !
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 lună

Zi de zi sibienii sunt o bataie de joc . ”reabilitarea se apropie de final” MINCIUNI si iarasi MINCIUNI. Doamna primar nu are timp sa se plimbe prin orasul pe care il pastoreste. Astazi pentru un sant sapat de luni intregi care blocheaza o banda de mers pe Milea o artera principala a Sibiului era blocata. o strada de 1,5 km se parcurge in 40 min. ”Reabilitarea B-dului Milea cand se apropie de final” doamna Primar?
Raspunde

Ilie

Acum 1 lună

Poate gasesc un maistru sa repare intersectia Vlaicu - cl Dumbravii canal si apa. Iar au desfacut-o (dupa ce au terminat acum saptamani) in traditia de cel putin 3-4 ori pe an!!! Nu mai au planurile cu canaliarea? Pe Vlaicu sunt 2 retele!
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 1 lună

Vor vopsi pista de biciclete cu verde so vor inverzi zona. Problema rezolvata!
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

nu e nimic smart in a reduce spatiile verzi la un sfert in favoarea betonului si a asfaltului... In plus,un arbore proaspat plantat va avea nevoie de zeci de ani sa faca ceea ce faceau cei batrani O prostie..si nici de cum o "modernizare" si transformare intr-o artera "smart"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

știi tu o firmă care poate asfalta printre copaci?
Raspunde

O parere

Acum 1 lună

Am senzatia si nu ma insel, ca acest Aci Dutu, care apare la mai toate articolele comentand, e cam *** si trol pe deasupra? Dupa natura comentariilor lui, clar este un *** Fodorist!

Raspunde

Dumitru

Acum 1 lună

INGHESUIALA SMART!
Raspunde

Io

Acum 1 lună

@Aci Duțu Ai apărut piază rea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bobo

Acum 1 lună

Votati SMART ! Asa va trebuie....

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

că doar n-om vota roșu sau hauriu
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Smart?

Raspunde

Radu Parayan

Acum 1 lună

Stimați sibieni, Cine este nemulțumit de ”activitatea” Primăriei Sibiu și a Consiliului Local poate adresa petiții la primar@sibiu.ro, pms@sibiu.ro respectiv cic@sibiu.ro . Adresele anterior menționate se află menționate și pe www.sibiu.ro . Vă așteptăm!

Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Dupa ce terminati de astfaltat sa nu uitati sa il spargeti asa cum sunt si celalalte drumuri din Sibiu, toate drumurile din Sibiu sunt sparte si petecite si pline de praf mergeti in cartieru Trei Stejari sa vedeti cum arata cartierul ala, mergeti langa stadion sa vedeti cum arata strazile toate sunt carpite totul este praf in oras totul este haos, nu trebuie doar zona istorica sa fie frumoasa tot orasul trebuie sa fie frumos si ingrijit Milea este praf si la propriu si la figurat acum se "modernizeaza" strada Luptei dar cablurile de pe stalpi sunt tot acolo in 2022 Sibiu arata cum aratau alte orase in urma cu 20 25 de ani pentru ca noi cei din Sibiu nu contam pentru Fodor si consiliul local pentru ei conteaza doar manevrele lor politice si banul public pe care il sifoneaza dupa bunul lor plac si nicidecum comunitatea, cand cineva accepta coruptia si bataia de joc a cuiva nu este victima este complice, intr-un oras sufocat de alte masini venite din alte orase .intr-un oras in care toate trotuarele sunt ocupate de masinile celor care stau la casa pentru cale este lene sa isi bage masina in curte intr-un oras prafuit si plin de buruieni crescute pe marginea trotuarelor si prin toate crapaturile intr-un oras in care toata lumea se face ca nu vede probleme orasului,intr-un oras in care totul este mizerabil si prost administrat nu poti avea pretentia la un oras decent si curat asa cum il vrem cu totii, vrem sa avem un oras curat dar nimeni nu nu pune piciorul in prag si sa spuna STOP pentru ca asa suntem noi romanii asteptat sa se faca totul de la sine daca ne pasa de orasu asta am fi luat de mult atitudine, toti ne plangem pe internet dar niciunul nu a iesit in fata primariei si sa spunem ca ne-am saturat de nesimtirea celor din primarie in frunte cu Fodor care este de aproape 8 ani la conducere si nu se vede mai nimic dupa ea daca vrem sa schimbam ceva in orasu trebuie sa luam atitudine si sa nu mai permitem un astfel de comportament fata de noi...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

te-ai gândit că majoritatea vor să fie modernizat orașul?
Raspunde

S

Acum 1 lună

exact peste resturile de santier pun pamant negru - rezultatul> in Hipodrom multi copaci sunt uscati

Raspunde

Fodorita Damblagista

Acum 1 lună

Ce mă sperie foarte tare, nu e Primărița lu' Pește condusă de cel de la Cotroceni, mă sperie Consiliu Local și clasa politică din Sibiu în ansamblul ei; tâmpenile din Sibiu se fac cu acordul majorității din Consiliul Local...Fodor ca Fodor, are o vârstă, dar ceilalți?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Hai sa nu ne mai mințim unii pe alții, hoardele de sași au comis atrocități si jefuit case in toată Europa, nu doar in Romania. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saxons
Raspunde

Silviu

Acum 1 lună

Astăzi, 16.08.2922, după o ploaie torențială, fără strat de beton (fiind săpată o groapă de cel puțin 2m adâncime) la intersecția Cale Dumbravii cu Aaron Pumnul, se asfalta pe o ploaie moderată. Diferența de strat de asfalt între cel vechi (pe Aaron Pumnul și cel proaspăt turnat este de cel puțin 2 cm, la turnare. Nu vă așteptați să țină foarte mult. Așa se lucrează.

Raspunde

Ganz

Acum 1 lună

Bătaia de joc continua! De 2 ani au sugrumat accesul spre Dumbrava, au mâncat nervii șoferilor, au avariat mașinile, au umplut casele și blocurile de praf ca să toarne CIMENT, CIMENT, CIMENT, CIMENT. Oare nimeni nu poate opri administrația toxica și contra cetățenilor din Sibiu/Fodorstadt? Ne minte cu nerușinare: încă un an pierdut cu șantiere și distrugeri de spatii verzi. Votați sașii în continuare, idioților! Apoi pupati-i! Ca doar nu sunt olteni
Raspunde

Dragos

Acum 1 lună

Din punctul Dvs de vedere, cum ar fi fost bine sa fie abordată Calea Dumbrăvii?
Raspunde

Ganz

Acum 1 lună

Tramvaiul reabilitat/înnoit, piste pentru biciclete printre copaci (legat Sub Arini cu Dumbava; era loc), ar fi trebuit sa se lucreze, pur si simplu (viteza lucrărilor e în marșarier de 2 ani!!!!), semnalizarea temporară și gropile de șantier te fac sa nu treci prin zonă, eliminarea spațiului verde și configurarea traficului pe 2 benzi+banda de staționare sunt contra bunului simț. Rămân la părerea mea: cea mai proastă administrație rurală ever!
Raspunde

ID

Acum 1 lună

Se va schimba și denumirea... Valea Dumbrăvii !
Raspunde

Octavian

Acum 1 lună

Da cart.Ștrand când se apropie de final?????? Lucrări neterminate vezi stâlpii de iluminat de pe alei,nefixați în beton,mișcă majoritatea,nu luminează noaptea,cablurile de telefonie,internet sufocă stâlpii,după ploaie e plin de bălți pe carosabil,trotuare etc.etc.!!!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hannelore Schmidt

Acum 1 lună

Sibiul tinde spre un oras inteligent, cu o cu totul alta fata, moderna, civilizata si aerisita! Sibienii ar trebui sa fie recunoscatori si sa nu mai vorbeasca tampenii! FDGR a facut pentru Sibiu cat nu a facut nimeni niciodata, altfel Sibiul arata ca Fagarasul!
Raspunde

Relucu von Kaltabossen

Acum 1 lună

Dacă acest concept de oraș ”smart” echivalează cu distrugerea a tot ce înseamnă verde, atunci primarul Fodor și cei care au conceput și implementează această catastrofă ar trebui **** în Piața Mare! Începând cu Ungaria (reabilitări de cartiere, piețe, aquaparkuri), toate proiectele se realizează în funcție de spațiile verzi existente, acestea fiind înglobate în noile construcții și nu invers! Să te plimbi prin cartiere, pe noile ”piste” de biciclete sau pe malul Cibinului, după ce au fost defrișați toți arborii sănătoși, mai bine te plimbi prin cimitir! Înfiorătoare conducerea primăriei, împreună cu toate firmele de garsonieră care realizează poriectele și cu constructorii de casă! Fodor ar trebui ștearsă din istoria Sibiului!

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Poate nu se VREA can Sibiul sa fie o Metropola frumoasa. Petecirea Lui nu Este o idee buna iar cablurile de pe stalpii de iluminat ar trebui doborate in subteran nu de alta dar poate ne sinucidem .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cârțan Ion

Acum 1 lună

Nu inteleg de ce au plecat valcenii din Ramnicu Valcea, orasul este cu mult peste ce prezinta "capitala culturala". Dn.Fodor ar putea sa coboare 100km, la Govova, acolo aerul o sa ii faca bine, poate o ajuta sa isi schimbe viziunea despre cum trebuie sa arate Sibiul.
Raspunde

Valjean J.

Acum 1 lună

Ioane Cârțane ai dreptate. Adună-ți gașca, închiriați trenuri, toate autocarele din Ardeal, plute, ce doriți și valea, pe Olt și pe lângă el!
Raspunde

Luminita

Acum 1 lună

"Nu inteleg de ce au plecat valcenii din Ramnicu Valcea...." Nici dracu intelege, acolo e asa fain,frumos,curat, plin de destepti..................
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Luminita Intrebarea asta o punem si noi cei din Sibiu dece nu stau la ei nu stiu si totusi vin la Sibiu nu mai bine raman la ei acolo pentru ca noi nu ii vrem aici...din contra ne-am bucura daca ar pleca de aici...
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Cârțan Ion Nu i-a chemat nimeni aici sa plece pentru ca nu ii vrem la Sibiu daca este mai bine la ei dece nu raman acolo pentru ca la Sibiu nu ii vrea nimeni.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sandro

Acum 1 lună

Ati distrus si putina verdeata care era...va vom betona la vot, d-na Cora.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa

Acum 1 lună

Hallo Primaria!!! La cimitir unde mai parcam? Cu ce cap ati gandit cand ati proiectat pe ambele parti ale soselei benzi duble pentru biciclisti? Nu era de ajuns pe partea cu padurea, vi se pare ca sunt prea putini nebuni in trafic, sa mai incurajam cativa sa se urce pe trotinete? Ati betonat toata Calea Dumbravii pentru 3 autobuze pe ora si niste ametiti de biciclisti. Vai de steaua voastra!
Raspunde

Silviu

Acum 1 lună

Normal, trebuie sa parcam in cimitir, pe bani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus