Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Biserica Evanghelică din Hoghilag prinde viață după ce a trecut în administrarea primăriei. „În urmă cu patru ani era într-o stare jalnică”

Biserica Evanghelică din Hoghilag prinde viață după ce a trecut în administrarea primăriei. „În urmă cu patru ani era într-o stare jalnică”

În aceste zile, „Ambulanța pentru monumente” are încă o misiune în județul nostru, aceea de restaurare și reparare a acoperișului Bisericii Evanghelice din Hoghilag. Clădirea se află chiar în zona centrală a Hoghilagului fiind un simbol al comunității, iar de patru ani este în administrarea primăriei care încearcă să identifice fonduri pentru a o restaura în totalitate.  

Pentru a nu rămâne doar o ruină, primarul Nicolae Lazăr din Hoghilag a decis în urmă cu patru ani să treacă biserica în administrația primăriei, iar la începutul lunii august „Ambulanța pentru monumente” a început un amplu proces de reparare și restaurare a acoperișului bisericii, astfel încât aceasta să poată intra în conservare până când va fi restaurată în totalitate.

„În urmă cu patru ani era într-o stare jalnică și am încercat să găsim o soluție, iar singura pe care noi am văzut-o posibilă la acel moment a fost trecerea ei în proprietatea primăriei. Noi aparținem de protopopiatul Sighișoara care a fost foarte deschis la propunerea noastră. Am avut o discuție cu părintele protopop cu care avem o relație foarte bună și le-am explicat că ori ne-o oferă nouă și avem șansa de a o reabilita, ori va cădea. În acest moment avem extras de carte funciară și este proprietatea primăriei”, a explicat primarul din Hoghilag pentru Turnul Sfatului.

Orga din biserică, singurul obiect valoros care a mai rămas  

Orga din Hoghilag datează din anii 1819-1820 și a fost făcută de Samuel Maetz din Biertan. Este alcătuită din 2 pârghii manuale, 1 pedală și 19 registre.

„Singurul lucru valoros care mai există de la biserică, dar nu se află în ea,  este orga din secolul XVIII, care în aceste momente este la Academia de Muzică Gheorghe Dima de la Cluj. Biserica evanghelică este un simbol al comunității noastre, iar în curtea acesteia se desfășoară, an de an, o parte din evenimentele de la sărbătoarea Tuberozelor”, a mai explicat Nicolae Lazăr.

La jumătatea procesului de restaurare

Voluntarii Ambulanței pentru monumente au început restaurarea acoperișului la începutul lunii august, iar în aceste momente au ajuns la jumătatea intervenției.

„Intervenim la nivelul învelitorii, asta înseamnă că schimbăm lanții și țiglele care sunt degradate. Le refolosim pe cele care se află într-o stare bună pentru că multe dintre ele sunt istorice, de factură barocă. Lucrăm la tot acoperișul, inclusiv la cele trei intrări de pe părțile laterale și de pe partea de vest. Este o lucrare de anvergură deoarece suprafața și înălțimea sunt mari. Ce mai facem este să montăm niște burlane și jgheaburi care s-au degradat în timp. Sunt planificate patru săptămâni, acum suntem la mijlocul intervențiilor, estimăm că vom termina în timp pentru că avem și doi restauratori care ne ajută, iar voluntari s-au înscris foarte mulți”, a spus Eugen Vaida din partea Ambulanței pentru monumente.

Biserica Evanghelică din Hoghilag este situată aproximativ în mijlocul localității, iar prima mențiune istorică a lăcașului datează din anul 1446. La 6 aprilie a acelui an s-a depus o petiție la Roma pentru a se aproba de către conducerea bisericii catolice vizitarea bisericii parohiale a Maicii Domnului din „Halwelagen (Hodwylag, Transilvanensis dioceza)-Hoghilag”. Este posibil ca biserica de astăzi să fi fost ridicată pe același loc în care se afla biserica închinată Fecioarei Maria. Din păcate, nu există manuscrise care să susțină această poziție.

Sursă foto: Ambulanța pentru Monumente - Transilvania Sud/Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Relucu von Kaltabossen

Acum 1 lună

Este o initiativa foarte buna a primariei Hoghilag (PSD, apropo), in aceasta localitate, lucrurile se misca si culmea, fara a fi o administratie PNL sau FDGR, ca in alte multe localitati, unde totul arata ca dupa o bomba atomica. Dar, ma intreb, atotputernica altadata, biserica evanghelica, ce face cu banii incasati din chiriile pentru toate cladirile retrocedate, din care a dat afara copiii si elevii?
Raspunde

Octavian

Acum 1 lună

Peisaj dezolant și zone neîngrijite în incinta bisericii ,la festivalul Tuberozelor,gospodari slabi în zonă,mai ales când vine atâta lume la un eveniment
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus