Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
22°C

Istoria redescoperită ca știință în contextul războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID 19. A apărut un nou volum din „Istoria scrisă de tineri”

Istoria redescoperită ca știință în contextul războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID 19. A apărut un nou volum din „Istoria scrisă de tineri”

„Istoria scrisă de tineri” a ajuns la volumul cu numărul VIII. Publicată la editura Napoca Star din Cluj cartea este o însumare a demersurilor noii generații de a-și exprima disponibilitatea pentru studiul istoriei.

Citește și: „Petre Din, profesorul de istorie din județul Sibiu, premiat de Liga Scriitorilor pentru ultima sa carte publicată”

Volumul este practic finalizarea proiectului privind Sesiunea Națională de Comunicări și Referate a elevilor „237 de ani de la martiriul lui Horia, Cloșca și Crișan” desfășurată în luna februarie a acestui an. Elevii participanți au fost din Transilvania, Banat, Moldova, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Proiectul este inițiat și coordonat de profesorul de istorie Petre Din de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Avrig.

Participanții la proiect au remarcat că atât contextul politic internațional, dominat de conflictul dintre Rusia și Ucraina, cât și criza pandemică de COVID-19, au sporit interesul pentru istorie percepută ca fiind o știință ce poate explica evoluția actualelor evenimente și oferi o predicție de reglementare a acestora în timp.

Au participat elevi din 17 județe

La Sesiunea de Comunicări au participat 62 de elevi, 28 de cadre didactice din 26 de instituții școlare și din 17 județe ale țării.

„Acest volum este alcătuit din comunicări a căror tematică reflectă preocupările elevilor focalizate pe diverse subiecte de istorie a României și de Istorie Universală antică, medievală, modernă și contemporană. Cu inocența și candoarea specifică vârstei, comunicările elevilor vizează aspecte ale istoriei antice precum călătoriile lui Marco Polo și Ibn Battuta, decăderea Imperiului Bizantin, imaginea lui Vlad Țepeș între istorie și legendă, Domnia lui Ștefan Cantacuzino, personalitatea lui Tănase Tudoran în ipostaza de mărturisitor al credinței pe Valea Someșului, Ecaterina cea Mare între mit și realitate, povestea Rusiei de la Romanovi la Vladimir Putin sau Răscoala lui Horia Cloșca și Crișan în filatelie și presa vremii”, scrie prof. Petre Din în prezentarea cărții.

volum carte

Profesorul spune că cel de-al VIII-lea volum este un etalon al activităților științifice care se derulează la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig și reprezintă expresia simbiozei eforturilor elevilor, cadrelor didactice, al conducerii instituției școlare cu exigențele unui învățământ modern și riguros.

„Complexitatea volumului Istoria scrisă de tineri, consistența sa calitativă și cantitativă, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul prof Marius Novac, Inspector Școlar General, prof. Daniela Mate, Inspector de istorie, profesorilor Marcel Luca și Gheorghe Frăticiu directorii liceului nostru, Mihaelei Mara, consilier școlar, al elevilor și cadrelor didactice din cele 17 județe ale țării, implicate în proiect. Tuturor elevilor, colegilor și conducerii Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Avrig, editorul acestui volum le mulțumește respectuos și anunță că fiecare elev și cadru didactic implicat în proiect vor primii câte un volum. De asemenea,  precizăm că multe din aceste volume au fost trimise prin poștă pe adresa instituțiilor școlare, urmând că acest fapt să se finalizeze cât mai curând posibil”, mai spune prof. Petre Din.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 ani

Istoria se face nu se descopera.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus