Luni,
07.10.2024
Cer Senin
Acum
8°C

GALERIE FOTO – Pești bolnavi pe râul Olt. ”Pare a fi un fel de cancer”

GALERIE FOTO – Pești bolnavi pe râul Olt. ”Pare a fi un fel de cancer”

În ultimele zile mai mulți pescari din zona Sibiului au semnalat capturarea unor pești bolnavi, cu anumite malformații.

Un prim astfel de caz a fost adus la cunoștința Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu în week-end.

”Astăzi am primit aceste imagini, cu cărășelul care a fost prins în barajul Avrig, zona Porumbacu. Vă rugăm să semnalați asociației și instituțiilor abilitate tot ce ține de siguranța și sănătatea mediului. Numărul de telefon pentru sesizări AJVPS Sibiu, str. Constituției, bl. 20, activitate pescuit: 0728 138 161”, au transmis oficialii AJVPS Sibiu.

Iată imaginile cu peștele bolnav:

peste bolnav olt

peste olt bolnav

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, directorul asociației, Romeo Stoicescu, a declarat că la prima vedere ”pare a fi o formă de cancer”, însă situația trebuie studiată cu atenție de către specialiști, mai ales că astăzi a fost semnalat un nou caz.

”După anunțul inițial am primit de la pescari noi fotografii. Vorbim despre un pește prins în zona Glâmboaca. Primul semnalat a fost la Porumbacu, deci tot în aceeași zonă”, a explicat Romeo Stoicescu. Directorul AJVPS a mai precizat că a sesizat deja autoritățile cu competențe în domeniu și încurajează pescarii să anunțe asociația dacă mai apar cazuri.

Iată imaginile cu cel de-al doilea caz:

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă pe această temă și cu inspectorul Autorității Naționale pentru Pescuit și Acvacultură care are în grijă județul Sibiu. Acesta a explicat că a văzut imaginile și momentan așteaptă să vadă dacă este vorba despre un caz răzleț sau situația devine un fenomen.

”Am luat la cunoștință despre situația semnalată. Vrem să vedem dacă mai apar și alte cazuri, nu putem demara o anchetă în baza unei singure sesizări. Sunt în contact permanent cu superiorii mei și specialiști în domeniu și urmărim situația cu atenție urmând să luăm deciziile care se impun”, a precizat Adrian Vlascu, inspectorul ANPA pentru județul Sibiu și zona de sud a Transilvaniei.

Se repetă problemele de la Șopa?

În luna iunie o situație asemănătoare a apărut în lacurile de la Șopa, pe raza comunei Șelimbăr. Tot la specia caras pescarii au început să semnaleze apariția unor leziuni, probe fiind trimise Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, care la rândul ei le-a transmis unui laborator autorizat de la București.

Concluzia la momentul respectiv a fost că peștii au avut de suferit din cauza unei bacterii numită aeromonas sobria.

„Aceasta este o bacterie condiționat patogenă care acționează pe organisme cu stare nutrițională slabă și duce la scăderea rezistenței organismului, scăderea barierei tegumentare. Totul în contextul calității nesatisfăcătoare a apei, cu încărcătură ridicată de dioxid de carbon, azot crescut în apă, oxigenul fiind în cantitate scăzută. De asemenea, un factor favorizant a fost schimbarea temperaturii, perioada respectivă fiind una caniculară”, a explicat la momentul respectiv pentru Turnul Sfatului directorul DSVSA Sibiu, Șerban Țichindelean.

Altfel spus, peștii de la Șopa s-au îmbolnăvit din cauza colmatării lacurilor, a lipsei de oxigen, care au favorizat dezvoltarea acestei bacterii.

Rămâne de văzut dacă situația se repetă și pe râul Olt sau este vorba doar de niște cazuri ieșite din comun.

Citește și:

Rezultatul analizelor de laborator: Peștii din Lacurile Șopa sunt afectați de o bacterie. Recomandări pentru populație

Sursa foto: AJVPS Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Unu

Acum 2 ani

La câte gunoaie și substanțe poluante se aruncă/devarsă în toate apele curgătoare nu ar fi de mirare dacă cauza ar fi la origine chiar comportamentul iresponsabil al multora dintre semenii noștrii. Oricum s-a demonstrat că plasticul a ajuns deja în oganismele faunei acvatice.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus