Luni,
22.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Caravana mobilă a Institului de Pneumoftiziologie Marius Nasta va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei în 11 comune sibiene

Caravana mobilă a Institului de Pneumoftiziologie Marius Nasta va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei în 11 comune sibiene

Sadu, Roșia, Chirpar, Mihăileni, Șeica Mare, Loameneș, Păuca, Valea Viilor, Dârlos, Hoghilag, Brădeni sunt comunele sibiene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 19 septembrie 2022. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite sibienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Sibiu este de 18  cazuri la suta de mii de locuitori.  România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20% dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români. În acest top nedorit suntem urmați de Polonia, iar Lituania înregistrează cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoză rezistentă la tratamentul antibiotic, MDR TB si X-DR TB.

Caravana Screening TB va strabăte comunele sibiene anunțate vreme de trei săptămâni și va asigura accesul facil, aproape de casă, la radiografii pulmonare.  

COMUNA

PERIOADA

Sadu

19-20 septembrie

Roșia

21-22-23 septembrie

Chirpăr

26 septembrie

Mihăileni

27 septembrie

Șeica Mare

28-29 septembrie

Loamneș

30 septembrie 03 octombrie

Păuca

4-5 octombrie

Valea Viilor

6-7 octombrie

Dârlos

10-11 octobrie

Hoghilag

12-13 octombrie

Brădeni

14 octombrie

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic radiologic rapid - precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Doamna doctor Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și Director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu este expertul local cooptat în acest proiect national.

„Această caravană este foarte utilă, în condițiile în care din cauza pandemiei Covid-19 accesul populației la serviciile medicale a fost foarte limitat. Simptomatologia TB practic a fost similară unora dintre simptomele Covid-19, astfel încât este posibil să existe la ora actuală în județul Sibiu foarte multe cazuri nedepistate. Teoria că oamenii au stat acasă bolnavi, neștiind că au tuberculoză este confirmată și de faptul că în ultimele luni s-au prezentat la internare persoane cu forme extinse de boală, bilaterale. De aceea această campanie este foarte importantă pentru depistarea tuberculozei, mai ales că se desfășoară și în localități ale județului unde oamenii nu au un acces foarte facil către spital. În plus, datorită efectuării  radiografiilor pulmonare, se vor depista și alte boli respiratorii, care, de asemenea, pot fi tratate mult mai bine dacă se intervine cu tratament în timp util”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Directorul Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, expert local în cadrul Proiectului Național Screening TB.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este unicul spital spital din județul Sibiu unde sunt internați și tratați bolnavii cu tuberculoză.

Spitalul nostru a făcut eforturi foarte mari pentru ca în perioada pandemiei să asigure spitalizări și consultații pentru pacienții cu patologii respiratorii non-covid. Am fost de altfel printre puținele spitale de pneumoftiziologie din țară care am asigurat și o  Zonă Verde unde au fost oferite servicii medicale și pentru celelalte boli pulmonare, exceptând pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, pentru care am asigurat o Zonă Roșie. Totuși, accesul a fost mai limitat din cauza măsurilor de ordin epidemiologic specifice pandemiei și tocmai de aceea această campanie este atât de necesară, pentru a suplini acești ani. Doar prin implicarea tuturor factorilor locali și depistarea cât mai precoce a infectărilor vom putea contribui activ la eradicarea tuberculozei, care rămâne o gravă problemă de sănătate publică în România, declară Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

De la începutul pandemiei, în anul 2020, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost spitalizați 372 de pacienți cu tuberculoză.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  - “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” - București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. 

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitățile rurale este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 11 comune sibiene. 

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei - PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Sibiu, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de   Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare. 

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” - cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus