Luni,
03.10.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

O ingineră de mediu și-a deschis în Sibiu afacere cu bijuterii: „Mereu am vrut să lucrez pentru mine”

O ingineră de mediu și-a deschis în Sibiu afacere cu bijuterii: „Mereu am vrut să lucrez pentru mine”

Mădălina Cozma are 35 de ani și este de profesie inginer de mediu. S-a născut în Baia Mare, a făcut studiile la Cluj-Napoca, a lucrat în Târgu Mureș, iar în cele din urmă destinul a adus-o la Sibiu. Aici, tânăra are o mică afacere de care se ocupă în totalitate, un atelier în care realizează cu atenție și dedicare bijuterii din argint.

Mădălina este din Baia Mare și a făcut studiile la Cluj-Napoca. La bază, tânăra este inginer de mediu și spune că mereu și-a dorit să aibă o afacere a ei. „Nu mi-a plăcut să am un șef, mereu am vrut să lucrez pentru mine. Am început în facultate cu chestionare în marketing, cercetare de piață și mi-a plăcut ideea de a fi independentă”, își amintește Mădălina.

A început cu genți din hârtie

Unique Sesam, așa cum se numește afacerea tinerei, a început în anul 2014 cu un alt concept. Pe atunci, tânăra crea genți speciale, din hârtie.

„Aceasta este mica mea afacere pe care am început-o încă din anul 2014, eram încă în Cluj. Am început cu altceva, făceam și bijuterii dar nu visam că o să ajung la acest nivel. Era un vis. Fiind la mediu, am participat la foarte multe schimburi de experiență pe partea de mediu. În Slovenia, în 2013 am fost într-un schimb de experiență și acolo am învățat la un workshop să fac genți din hârtie”, povestește Mădălina.

A început afacerea alături de prietena sa care între timp i-a devenit nașă. S-au gândit la o afacere comună în care fiecare să-și pună în valoare talentul și priceperea. „Ne-am gândit la ce știm să facem fiecare. Am început să facem genți, partea de bijuterii am început-o cu lucruri micuțe, am învățat să fac noduri, să împletesc. Prietena mea făcea bijuterii tricotate, iar apoi am mers la târgurile din Cluj și din țară. Ne-am făcut formele legale și început să vedem cum merge treaba.”

De la genți, la bijuterii

În 2017, din cauza unor probleme de sănătate, prietena Mădălinei s-a retras din afacere. Între timp, tânăra s-a angajat în Târgu Mureș pentru o perioadă de un an.

„Mergeam la târguri în continuare. Făceam și bijuterii prin tehnica quilling. Aceasta presupune fâșii de hârtie care sunt rulate în forme și modele, iar apoi sunt lăcuite pentru a rezista la apă și umiditate. 

Soțul meu era plecat în Danemarca, eram pregătită să plec și eu, dar am fost sunată pentru un job la care aplicasem, în Târgu Mureș. Am stat un an, am lucrat ca inginer debutant, iar apoi am lucrat ca inginer de investiții. Mi-am dat seama că vreau altceva și am renunțat, voiam să lucrez pentru mine. Acela a fost cumva punctul de cotitură în care mi-am dat seama că trebuie și că vreau să fac să meargă afacerea.”

„Mi-am dorit să văd cum se poate trăi din asta”

După bijuteriile prin tehnica quilling, a trecut la argint. „Am studiat puțin partea cu bijuteriile de argint și am vrut să văd cumva și cât se poate câștiga. Clar că îmi place ce fac, dar mi-am dorit să văd cum se poate trăi din asta pe termen lung”.

5.000 de lei a costat-o pe Mădălina investiția în afacere. Au fost bani pe care i-a împrumutat, iar până la profit spune că a avut nevoie de răbdare pentru că acesta a venit abia după patru ani.

„Am făcut totul pas cu pas. Când am început afacerea, în 2014, investiția a fost de 4.000 de lei, 2.000 am pus eu, 2.000 nașa mea. În momentul în care am făcut investiția pentru a-mi lua materia primă pentru argint a fost undeva la 5.000 de lei, bani pe care i-am împrumutat pentru că nu îi aveam. Ca să fac firma profitabilă cred că mi-a luat patru ani, atunci a început să fie și profitabil.”

Din anul 2019, Mădălina s-a mutat cu soțul ei la Sibiu, iar din anul 2021 a reușit să deschidă un stand cu produsele ei în Piața Mică.

„Părinții mei au ambii afaceri, probabil fără să-mi dau seama mi-au transmis că vreau o afacere a mea, cumva în subconștient. Mama mea îmi spunea mereu că trebuie să reinvestesc bănuții și timp de patru ani am făcut asta și acest lucru mi-a rămas în minte”, mai adaugă aceasta.

Pe viitor, își dorește să creeze un site pentru afacerea ei, de unde lumea poate să comande online produsele, dar și să încerce să facă bijuterii noi, dar de data aceasta să combine rășina cu argintul. Pe Mădălina o puteți găsi pe Facebook, la Unique Sesam și pe pagina de Instagram cu același nume.

„Planul este ca până în martie anul viitor să construim și un site cu produsele noastre. De asemenea, vreau să creez și bijuterii cu argint și rășină, lucru pe care nu l-am mai făcut până acum”, concluzionează aceasta.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Sibian SB

Acum 3 săptămâni

Aiureli! Poate face cineva o afacere serioasa, nu aiureli precum cercei, lumanari, presuri?!
Raspunde

Madalina

Acum 3 săptămâni

Cu siguranta faceti dumneavoastra, daca sunteti asa de inversunat impotriva acestor afaceri aiurea. Sunt sigura ca puteti
Raspunde

@Madalina

Acum 3 săptămâni

Cred ca esti mai tanara, asa ca te las pe tine. Dar o afcere serioasa, nu aiureli de donsoara de pension!
Raspunde

Minime

Acum 3 săptămâni

Deja sunt plictisitoare articolele acestea cliseu: " un manager, un inginer, o directoare HR, un CEO " si-au deschis o mica afacere si ... totul e numai awesome, curcubee, pockemoni, yeeeee. Sa vad un articol " un cersetor, un om al strazii si-a deschis afacere cu bijuterii: „Mereu am vrut să lucrez pentru mine " A..stai doua secunde, e rupta de realitate povestea, ca si aceasta de sus :)))
Raspunde

Lol

Acum 3 săptămâni

2% din pozele prezentate, contin probabil produse “facute” de catre domnisoara. Restu, china/aliexpress. Macar nu ne mai mintiti
Raspunde

Clau

Acum 3 săptămâni

Felicitări Mădălina! Succes în afacerea ta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus