Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

TNRS participă la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău cu două spectacole

TNRS participă la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău cu două spectacole

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ajunsă la a VII-a ediție, cu genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”, a început joi la Chișinău și se va desfășura până pe 28 septembrie. La eveniment participă și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu cu două spectacole.

Ediția dinacest an are un program variat - 24 de spectacole în sălile de teatru, nouă audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și masterclass-uri, evenimente on-line, discuții.

„În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună”, afirmă reprezentanții Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Alături de teatrul gazdă, alte 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului participă la eveniment și anume Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat Constanța, precum și teatrele din Republica Moldova: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău.

TNRS va prezenta la Chișinău două spectacole - „Mamă”, de Marta Barcelo, în regia Marianei Cămărășan și „Conferința iraniană”, de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Bobi Pricop.

Despre „Mamă”, regizoare spune: „N-am creat acest spectacol, îl însoțesc doar, mă minunez și mă bucur. Așa că am să îndrăznesc să afirm că e bun, că e un spectacol excepțional și pentru că are o poveste unică: s-a născut la prima lectură. Nu la a doua, nu după repetiții, ci la prima întâlnire, în fața mea, cu nerostirea niciunui cuvânt-indicație. Un spectacol ale cărui imagini le veți regăsi în interiorul dvs. De văzut cu ochii închiși și cu inima deschisă”.

Spectacolul este programat să aibă loc marți, 20 septembrie, ora 17:00.

Referitor la alegerea celui de-al doilea spectacol, cei de la TNRS răspund: „Pentru că Iranul este o stare de spirit. Sau o metaforă despre libertate ori despre absența ei. Despre unde începe și unde se termină alegerile personale. Sau viața, cultura, iubirea ori Dumnezeu”.

„Piesa asta este despre cum putem învăța să trăim într-o lume cu valori, culturi și credințe diferite de ale noastre. Despre cum putem deveni mai conștienți de ce e în noi și în afara noastră. Vîrîpaev reia una dintre temele esențiale pentru el – comunicarea sau, mai degrabă, lipsa ei. Crizele politice sau familiale, războaiele, conflictele de orice fel, dilemele etice, toate pornesc de la neînțelegeri, de la probleme de comunicare. Așa că în „Conferința iraniană” el propune o conversație deschisă despre experiențele noastre personale specifice, despre călătoriile spirituale ale fiecăruia dintre noi, dar și despre cum se împletesc ele în imaginea de ansamblu. Cred că e important să ne educăm în privința diverselor moduri de a trăi și de a gândi, de a fi pe această planetă. Și totodată, să avem mintea deschisă la propunerea lui Vîrîpaev, aceea de a încerca să stabilim căi de comunicare cu celălalt prin libertate, toleranță și acceptare”, explică regizorul Bobi Pricop.

Spectacolul va avea loc miercuri, 21 septembrie, ora 19.00.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 894

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus