Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Este bine sau nu să bem cafeaua pe stomacul gol?

Este bine sau nu să bem cafeaua pe stomacul gol?

Zilele trecute am postat pe contul meu de Instagram despre cafea … și se știe clar că nu sunt o susținătoare a acestui produs

De fapt stai să ne înțelegem bine… consum din când în când o cafea, iar cafeaua este pentru mine o metodă de socializare și de conectare, însă îmi place să cred că nu sunt dependentă de acesta băutură “miraculoasă”. 

Sunt recunoscătoare că am avut aceste conștientizări, iar în ultima vreme mă bucur mai tare de un pahar cu apă și lămâie decât de o cafea…

După apă, cafeaua este cea mai consumată băutură. Și este un subiect controversat.

Anumite persoane consumă cafea atunci când sunt foarte obosite, și astfel își îmbunătățesc starea, se simt mai energice și pot să își ducă mai departe activitățile într-un ritm susținut. 

Muți oameni, chiar foarte mulți oameni, consumă cafea pe stomacul gol dimineața, imediat după trezire. Îmi spun chiar că nu pot funcționa fără să își bea cafeaua când se ridică din pat. 

Pe de altă parte există o tabără care susține că este foarte dăunător sănătății să consumi cafea imediat după ce te-ai trezit. 

Studiile arată că folosirea cafelei duce la stimularea producerii de acid în stomac. 

Sinceră să fiu nu știu dacă cafeaua pe stomacul gol îți afectează sau nu digestia într-un anume fel, însă știu că dimineața în mod natural nivelul cortizolului este crescut, iar dacă bem cafea nu facem altceva decât să creștem și mai mult acest nivel, astfel încât vom produce mai multă adrenalină. 

Ce se întâmplă atunci? Super simplu- vom avea o percepție total diferită asupra stresului și a urgențelor, simțindu-ne mereu pe fugă și în alertă. 

O stare de calm și liniștire nu se poate instala într-un organism în care nivelul cortizolului este super ridicat și glandele adrenaline super solicitate. 

Sfatul meu, dacă ești consumator de cafea, este să iți asculți corpul…dar să îl asculți cu adevărat și să vezi ce iți transmite. În modul acesta vei descoperi când este momentul cel mai bun pentru ține să consumi cafea. 

Personal cred că nu este în regulă să consumi cafea în prima oră după ce te-ai trezit însă, cercetează dacă organismul tău preferă cafeaua înainte de masă, în timpul mesei sau după masă. Nu uita, cafeaua stimulează producerea acidului gastric, dar nu vine cu disconfort digestiv, ea “lucrează” mai mult  la sistemul nostru nervos, crescând producția hormonului de stres. 

Așa cum ți-am spus mai sus cortizolul este hormonul stresului și este o piesă foarte importantă în tot organismul nostru. 

Este produs de glandele suprarenale și ajută la reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale, a glicemiei, este răspunzător de modul cum ne simțim în general. 

Este demonstrat că atunci când avem un nivel înalt de cortizol, când suntem “îmbibați” în acest hormon apar diverse probleme de sănătate cum ar fi tensiune arterială crescută, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, boli ale sistemului nervos. 

Totuși este și un aspect pozitiv în toată această poveste, pentru că ți-am spus … capacitatea cea mai mare a organismului nostru este de a se adapta la diverse situații.

În cazul celor dependeți de cafea, care beau regulat cafea, producția de cortizol atunci când consumă această băutură este mult mai scăzută decât a celor care beau cafea ocazional. 

Și în plus, există un studiu care ne spune clar că atunci când bem cafeaua pe stomacul plin producția de cortizol este evident mai mică decât dacă am consuma-o pe stomacul gol. 

Știu că anumite persoane se simt excelent consumând cafea, însă o parte din noi, și aici mă includ și pe mine au stări de agitație, palpitații, ne crește tensiunea arterială. În acest caz ar trebui să reconsiderăm consumul zilnic de cafea.

Nu spun să nu mai bem cafea, ci spun să o folosim ocazional. Pentru că te definește ceea ce faci zilnic, nu ceea ce faci ocazional. 

Personal cafeaua îmi da peste cap somnul, deci chiar dacă o consum, o consum în prima parte a zilei. 

Persoanele cu care am lucrat și care aveau probleme în a pierde kilogramele în plus, au avut rezultate mai bune atunci când au renunțat la cafea. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să folosească cu moderația această băutură, având în vedere că traversează placenta.

Ca și concluzie, să bei cafea pe stomacul gol poate să iți afecteze pe termen lung starea de sănătate. De asemenea aceste efecte negative au fost demonstrate și atunci când cineva consumă cafeaua pe termen lung, zi de zi. 

Sfatul meu este că dacă iți place această băutură, însă ai probleme digestive, încearcă să consumi cafea după ce ai mâncat. Merită să probezi acest lucru și să vezi cum te simți. 

În cazul în care experimentezi stări de anxietate, de neliniște, atunci iți recomand să revizuiești câtă cafea bei pe parcursul unei zile. 

Băutul cafelei poate părea un gest inofensiv, natural, însă pe cât de mic pare pe atât de mari efecte produce în organismul nostru. 

Spor la sănătate!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

3 comentarii

Un cititor

Acum 2 luni

Stimată healthcoach, sau cum ți-o fi spunând, în afară de faptul că nu faci decât să te referi la niște așa-zise studii irelevante care nu pot fi verificate, nu contribui cu nimic la fondul problemei. Habar nu ai de fiziologie și biochimie. Ți-ai luat un titlu pompos anglicizat ca să știe lumea că ești progresistă. În realitate nu stăpânești bine nici limba română. Vai de sfaturile tale!
Raspunde

Vasile

Acum 2 luni

Felicitări doamna... Asta este realitatea cu cafeaua doar ca nu toti cei ce o lauda spun adevărul doar vor sa o vândă.
Raspunde

Sfgbsfdb

Acum 2 luni

N-are importanta cum bei cafeaua. Important e sa poti dormi noaptea linistit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus