Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Am terminat pe locul 26 la Campionatul Național de Catan, fără emoții. Mai merg și la anul

Am terminat pe locul 26 la Campionatul Național de Catan, fără emoții. Mai merg și la anul

Am decis duminică să mă bat pe lemn, argilă, fân și piatră cu cei mai buni în etapa locală a Campionatului Național de Catan. Competiția a fost organizată de cei de la MindSpot și a avut loc pe strada 9 Mai din Sibiu, la nr. 10, acolo unde se află magazinul AtuToys. Pentru că ai mei colegi știau că aproape în fiecare weekend joc Catan m-au încurajat să mă înscriu la campionat. Și am făcut-o! Mai mult, pentru că a fost o experiență foarte interesantă, am decis să o și împărtășesc.

MindSpot, organizatorii campionatului de la Sibiu, au anunțat competiția cu mai bine de trei săptămâni înainte pe paginile de socializare. Așa am văzut și noi. Eu joc acest joc aproape în fiecare weekend cu prietenii mei și o fac de plăcere. Despre Catan se spune că este cel mai popular joc de societate din lume, iar pe mine, recunosc, m-a captivat încă de la prima partidă. Este o combinație interesantă de strategie și noroc la zar. Din experiență, spun că înainte de a-l juca trebuie să fii conștient de cât de competitiv ești pentru că se poate lăsa cu certuri și supărări. Atât este de intens. Când mi-au propus colegii să particip la campionat mi s-a părut o idee excelentă. Știam din start că nu am șanse să câștig vreo poziție fruntașă, pentru că, în general, stau foarte prost la capitolul strategii, asta ca să nu aduc norocul în discuție, dar ideea de experiență nouă și de a juca cu oameni pe care nu-i cunosc m-a făcut să nu stau pe gânduri. Și m-am înscris.

Regulile au fost simple. Exista o taxă de participare de 30 de lei, toți concurenții trebuiau să joace jocul de bază, varianta în limba română, pe durata a trei partide, o partidă fiind de o oră jumătate, cu pauză de 15 minute între ele.

32 de participanți la ediția din Sibiu

Încă de vineri după amiază am primit un mesaj care îmi reamintea că m-am înscris la campionat și îmi dădea coordonatele și ora competiției. Jocul avea să înceapă la ora 12.00, dar eram informată că ar fi indicat să ajung la 11.45 pentru formalități. Așa că duminică, în jurul orei 10.45 am plecat spre locul competiției.

După o zi de vineri ploioasă și friguroasă și o zi de sâmbătă superbă, cu soare strălucitor și 20 de grade, duminică a fost cumva între. Nu a fost frig sau ploaie, dar nici de prea mult soare nu ne-am bucurat. Am fost surprinsă să constat că nu am avut absolut deloc emoții, chiar dacă înainte să plec juniorul meu a ținut să mă informeze că voi avea parte de jucători experimentați și de strategii cu atacuri în formă de O sau de G despre care eu n-am auzit. Eram doar foarte curioasă cum va fi.

Am ajuns la locația de pe strada 9 Mai foarte aproape de ora 11.45 și nu a fost greu să o găsesc. Magazinul este pe două niveluri, adică parter și un etaj, iar la acel etaj avea să se țină campionatul. Am urcat și am constatat că deja s-au adunat oameni. Atmosfera era foarte plăcută. Spațiul aduce cumva a mansardă și seamănă oarecum cu sala în care, dacă vă mai aduceți aminte, cu mult timp în urmă, primarii Sibiului țineau conferințe de presă. Mai mult, am avut plăcerea să-l reîntâlnesc pe Silviu, un bun prieten din facultate, pe care nu-l mai văzusem de mult. Silviu a venit cu Denisa, soția lui, și doi prieteni, Oana și Cătălin, cu care de obicei joacă Catan. Cu toții erau nerăbdători să înceapă. Nu mai participaseră, dar erau foarte încântați de idee. 32 de oameni s-au strâns până la urmă, iar competiția a început ceva mai târziu, pentru că nu toți au fost punctuali.

Patru la masă și trei partide

În jur de 12.30 a început Campionatul Național de Catan de la Sibiu, etapa locală. Competiția a avut trei runde de câte o oră jumătate cu pauză de 15 minute așa cum a fost anunțat anterior. Au fost opt mese, cu câte patru jucători la masă. La prima partidă am tras la sorți numărul meselor la care urma să stăm. Apoi ordinea la mese s-a schimbat în funcție de clasament: cei mai buni, cu cei mai buni. Cel puțin aici pot spune că am avut o strategie. Nu știu cum am făcut de toate cele trei partide pe care le-am jucat au fost la masa 6, pe care o trăsesem, inițial, la sorți. Ei, cum nu știu ce am făcut. Știu. N-am fost printre cei mai buni. Minunat la această competiție a fost să descopăr la masă și jucători experimentați, dar și jucători, așa ca mine, care au participat doar de dragul acestui joc. 

La prima partidă am jucat cu Alina, Oana și Mircea. Spre surprinderea mea a fost un joc foarte relaxant, dominat de numărul 11 la zar și de oameni faini la masă. Mircea s-a impus și a câștigat partida frumos și elegant, iar noi, fetele, am împărțit frățește celelalte poziții. De fapt, eu și Oana am avut amândouă șase puncte pe tablă, care s-au transformat în 2,5 puncte în clasamentul organizatorilor. Aceștia veneau la masă la finalul partidei, fotografiau tabla de joc, numărau punctele jucătorilor și întocmeau clasamentul.

A doua partidă s-a terminat în aproximativ 30 de minute, pentru că la masă a fost George, un jucător care știa ce face și care, cu cel mai lung drum, cea mai lungă armată și două puncte trase din cărțile surpriză ne-a făcut praf în doi timpi și trei mișcări. Și de data aceasta toată lumea a fost relaxată iar fair play-ul a dominat în felicitările noastre sincere. La acest joc, alături de noi a fost și Mihai, un puști de 11, 12 ani maxim, care a jucat remarcabil.

Dacă în primele două partide înțelegerea dintre noi a fost să ne luăm singuri resursele, în ultima, unul dintre jucători a fost bancă. Îmi pare rău că nu i-am reținut numele pentru că au fost foarte multe persoane pe care le-am cunoscut duminică, dar a fost fascinant pentru mine să-l văd cât de repede, sigur și precis împărțea resursele. Nu a greșit nici măcar o dată. Partida a fost câștigată de Bianca, o fată determinată, cu strângere puternică de mână, care a început partida cu o mentalitate de învingător. Bătălia a fost între ea și cel care era bancă. Ulterior am aflat că este vorba de Vasile, câștigătorul Campionatului Național de Catan din anul 2019 și reprezentantul nostru de atunci la Campionatul Mondial.

Primii șase au fost premiați, șapte merg la faza națională

În jurul orei 17.00 campionatul s-a încheiat și clasamentele au fost făcute. Primii șase au fost premiați, iar cei care s-au clasat pe primele șapte locuri urmează ca în luna octombrie să meargă la Brașov, la faza națională a acestui campionat.

Eu, ei bine, eu nu am fost chiar ultima, dar nici în prima jumătate n-am ajuns. Am terminat pe locul 26 din 32 de participanți, dar am fost foarte fericită. M-am ales cu o experiență chiar foarte tare. Voi participa cu siguranță și la campionatul de anul viitor și-mi voi târî și prietenii după mine, să le arăt cum este să joci Catan fără să te cerți sau să te enervezi. Din câte am înțeles, acest campionat se ține o dată pe an, dar dacă este cerere, pentru iubitorii acestui joc se mai pot organiza competiții. Din ce discutau cei vechi aflați la competiție, astfel de campionate se organizează în Sibiu din 2012 sau 2013, iar cel care a câștigat competiția de duminică este jucător vechi și experimentat. Din reacția organizatorilor atunci când i-au rostit numele mi-am dat seama că în ultimele competiții nu prea și-a găsit adversar.  

Despre Catan

Coloniștii din Catan este un joc de masă creat de Klaus Teuber și publicat pentru prima oară în 1995 în Germania de către editura Franckh Kosmos (Kosmos), sub denumirea de Die Siedler von Catan. Jucătorii își asumă rolul de coloniști, fiecare încearcă să construiască și să dezvolte orașele lor în timp ce tranzacționează și acumulează resurse. Jucătorii sunt recompensați cu puncte odată cu dezvoltarea propriilor orașe. Primul care ajunge la un anumit număr de puncte este câștigătorul.

Coloniștii din Catan a fost unul dintre primele jocuri de masă creat de un german care ajunge sa fie popular în întreaga lume. Peste 15 milioane de jocuri din seria Catan au fost vândute până acum, jocul fiind până acum tradus în peste 35 de limbi. Coloniștii din Catan a fost numit „cel mai popular joc de masă al timpurilor noastre" de către Washington Post. 

Poză de final, cu o parte dintre jucători

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Garry

Acum 1 an

Nu te supăra frate este cel mai tare joc de masa din istoria omenirii după, evident, șah.
Raspunde

Comunistii din Catan

Acum 1 an

Haterii o sa urle "Hipstareala !!!", dar faptul ca au exista si in Sibiu locuri ca Mindspot si AtuToys, cu boardgame-uri (ce infect suna "joc de societate"), MtG si Warhammer, arata ca, dimpotriva, incepem sa avem Yuppies, nu doar hipsteri. Sau cel putin asa sper - 3 din 12 au barba si ochelari.
Raspunde

Asdadfvsd

Acum 1 an

In Sibiu jocul de masa nr. 1 va ramane 66, in 2 sau 4 . Acolo se invata aritmetica, furaciunile, limbajul semnelor si trecutul timpului usor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Bubuiti de plictisealā si de infantilism cronic. Bā, vouā vā arde de joacā? Bātrâni ? Ce-ati zice de niste muncā, 13-24 ore pe zi ? Seruiti experiente cu colegii, in timp ce munciti de vā ies ochii din cap. Hmm, vorbesc cu oamenii mei sā vā primeascā intr-un internship? Brutārie ! Nice! Saci de fāinā de 35 kg bucātāria. La 4 dimineata pornim cuptoarele, la 6 AM scoatem primele batch -uri . La 6 PM ultimele. Intre timp, muncā, rupere, saci, drojdie, dospire rapidā, spālāturi intensive ale masinilor si echipamentelor....viatā -tatā! Ah, sambetele si duminicile lucrām. Numai pânā la 2 PM , sā ne mai si odihnim. Hm, veniti sā vā scot catanul din cap?
Raspunde

Dani

Acum 1 an

Nu e nevoie, man! Noi suntem cu IT-ul. Bafta cu faina, si succes cu drojdia...
Raspunde

George

Acum 1 an

esti frustrat rau ....sincer
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Cel mai tare joc este 7 vine bibul !
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 1 an

E vorba de procente la urmatoarele alegeri, asa-i?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus