„Șura dă aripi” este cel mai nou și ambițios proiect al părintelui Alexandru Ioniță. A luptat alături de alți aproximativ 200 de alergători și de donatori ca la Maratonul Internațional Sibiu 2022 să strângă banii necesari pentru un after school dedicat copiilor din familiile vulnerabile ale cartierului Gușterița. A reușit, iar de la începutul acestui an școlar 15 copii de la clasa I și până la clasa a VI-a, care merg la școala din cartier, vin la after school-ul de la Șura Culturală Gușterița pentru a-și face temele, pentru a avea parte de o masă cladă și de diferite activități sub atenta supraveghere și dragoste a unui psihopedagog. Startul a fost dat, însă este nevoie de sprijin pe termen lung pentru ca acești copii să aibă parte, o jumătate de zi, de un mediu cald, luminos și educativ. Turnul Sfatului a adoptat la distanță primul copil și îi va plăti aceste activități pe perioada anului școlar. Mai sunt 14 copii.
Orice iubitor de bine sau de frumos a auzit măcar o dată numele părintelui Alexandru Ioniță. Este acel preot care a ajuns Paroh la Biserica din Gușterița, un cartier cu familii nevoiașe, multe dintre ele chiar la limita supraviețuirii. Este acel preot, cumva altfel, ce a creat, într-o margine de Sibiu, Șura Culturală, un loc în care se adună tineri, vârstnici și copii pentru a sărbători frumosul și arta și care mai are grijă de copiii nevoiași ai cartierului. Ei bine, acest preot a mers mai departe în curajul său de a face bine pe un drum anevoios și plin de obstacole. A început să viseze la „Șura dă aripi” un after school care, pe perioada unui an școlar să le ofere micilor școlari un loc primitor și luminos, în care să mănânce și să-și facă temele și să se joace cu rost. Un pedagog plin de dragoste și abnegație s-a angajat să îi îndrume pe o cale cu multe șanse. Acestui vis i s-au mai alăturat 147 de alergători și mulți donatori, astfel că, după Maratonul Internațional Sibiu, visul s-a transformat într-un proiect care a strâns 22.000 de lei, iar startul a fost dat în toamna aceasta, odată cu începerea școlii.
„După un an de activități pentru toată lumea și bineînțeles țintit și pe copiii care sunt astăzi în after school ne-am dat seama că nu este de ajuns o oră sau două pe săptămână petrecute cu acești copii pe care îi avem acum în program. Am făcut tot efortul posibil să punem pe picioare un loc unde copiii să vină și să stea zilnic, să primească o masă caldă la amiază și ajutor la teme. Am avut curaj să începem în toamna asta, pentru că am alergat la maraton cu proiectul Șura dă Aripi – așa l-am numit – și mă bucur că este un proiect pe care parohia nu ar fi putut să-l susțină, dar cu ajutorul celor 147 de alergători și al donatorilor care au contribuit atunci am putut începe”, spune părintele Ioniță.
Banii de la maraton nu ajung pentru un an școlar
Parohia din Gușterița pare să vegheze asupra Sibiului, de undeva de pe o colină a orașului. Într-o zi cu vânt care a decis să facă frunzele copacilor să vorbească, părintele este în spatele bisericii înconjurat de 13 din cei 15 copii care fac parte din programul „Șura dă aripi”. Orice străin care îi vizitează va primi, cu siguranță, o îmbrățișare caldă și sinceră de la acești micuți. Este ca și cum și-ar completa energia cu căldura unor brațe, fie ele și necunoscute. Ochișorii lor sunt plini de bucurie, semn că sunt bine și, cel puțin în acea clipă, sunt fericiți. Pentru ei luptă părintele și pentru ei va lupta orice om cu suflet care îi vede și îi simte. Banii strânși la maraton vor ajunge doar o perioadă de timp, din păcate nu foarte lungă.
„Cu cei 22.000 de lei strânși la maraton cheltuim în primul rând pe salariul doamnei psihopedagog Marinela Ignat, care a lăsat alt job și a venit aici pentru acești copii, și pe mâncare. Cele două cheltuieli ajung lejer undeva la 2.000 de euro pe lună. 1.000 de euro mâncarea și 1.000 de euro pedagogul cu toate taxele care dublează cheltuielile, pentru că este angajată cu acte în regulă. Din păcate, aceste sume vor consuma deja în iarnă banii strânși pentru after school și suntem în situația de a munci continuu pentru a găsi resurse să mergem mai departe. În mod normal aici copiii stau patru ore și sunt 15 în total. Sunt copii din cartierul Record cum se cheamă acum și provin din familii defavorizate. Principalul criteriu este ca acești copii să meargă la școală. Noi ținem legătura cu școala de unde vin copiii și cei de acolo mă informează când unul dintre ei lipsește de la școală sau are prea multe absențe. În acest caz nici noi nu-l mai putem primi, pentru că, primul nostru obiectiv este să-i școlarizăm. Cei mai mici sunt în clasa I, iar în clasa a VI-a sunt cei mai mari. Ne dorim tare mult să ținem programul acesta cât de mult putem, să-i creștem aici o perioadă mai lungă, să se vadă după câțiva ani ceva după noi”, mai spune preotul.
Adoptă un copil de la distanță
Copiii au intrat între timp în sala în care se desfășoară activitățile de la after school, iar cuvintele părintelui sunt la fel de calde și melodioase ca și valsul pus de Marinela, pentru ca cei mici să danseze și să se învârtă veseli printre puținele jucării din sală.
„În primele zile în care au venit aici erau foarte timizi, erau contrariați, nu știau exact ce se întâmplă. Acum și-au dat drumul și se simt foarte bine și este un loc foarte bun pentru ei. Le știu fiecăruia casa și familia. De exemplu cei mai mulți nu au acasă o masă și un scaun unde să stea și să-și facă temele. Acesta este și motivul pentru care nu au obiceiul să-și facă temele și aici au un spațiu confortabil, luminos și o doamnă chiar dăruită. Postul ei a fost scos la concurs și au aplicat trei persoane dintre care am ales-o pe d-na Ignat pentru că este un voluntar mai vechi la Șura Culturală, are pregătirea necesară, este psihopedagog cu diplomă, și a făcut un pas riscant pentru că a lăsat un serviciu sigur, full time și a venit aici cu dorința să facă asta, să pună umărul la proiectul educațional, iar faptul că locuiește în Gușterița este un plus”, spune părintele Ioniță.
Îi cuprinde pe toți cu privirea lui caldă. O fetiță energică cu părul lung, negru și ondulat, ochișori ca tăciunele, ce poartă un costum tradițional țigănesc îi șoptește ceva la ureche unei alte fetițe la fel de brunetă, dar tunsă scurt.
„O vedeți”, întreabă părintele. „Mama ei a venit la mine și mi-a spus așa frumos: Părinte, eu nu știu să citesc sau să scriu, dar pentru ea vreau mai mult. Vă rog luați-o în program”.
S-a tot gândit cum să facă să ducă acest program până la capăt și până la urmă i-a venit o idee.
„Am ajuns la concluzia că cea mai bună metodă pentru a-i ajuta pe acești copii pe termen lung este adopția de la distanță. Adică, pe perioada unui an școlar, acelui copil să i se plătească acest program.”
Părintele spune că 150 de euro pe lună sunt suficienți pentru a acoperi mâncarea copilului și salariul pedagogului. Această sumă este socotită fără cheltuielile de întreținere, utilități (gaz, curent, apă etc).
De ce i-a ales pedagogul pe acești copii
Părintele i-a luat pe copii și a ieșit din nou afară pentru ca Marinela să povestească de ce a ales să renunțe la un serviciu sigur pentru unul la care nu va ști pentru cât timp va primi salariu.
„Am luat-o ca pe o șansă de a face altceva și de a da ceva înapoi comunității. Înainte lucram într-o clinică particulară. Aici sunt de două săptămâni încheiate. În principiu știam ce mă așteaptă pentru că am mai făcut voluntariat înainte, nu au fost surprize mari. Surprize au fost în momentul în care am descoperit că sunt copii de clasa a V-a sau a VI-a cu care trebuie să fac alfabet, cu care trebuie să buchisesc pentru că nu știu să citească, nu știu să socotească. Asta a fost marea surpriză, pentru că nu mă așteptam să fie chiar așa”, spune Marinela Ignat.
Dar femeia nu pare descurajată, din contră este decisă ca micuții aceștia care acum o mai mint că nu au teme, până la finalul anului să realizeze singuri cât de mult o să-i ajute implicarea.
„Eu cred că acest program este foarte important pentru ei. Din ce am văzut eu, ei în momentul în care ajung acasă de la școală fie se joacă, fie muncesc, nu-și fac teme și probabil că și de aceea au rămas atât de în urmă cu informația. Asta înseamnă că eu am mult de lucru aici pentru că am copii din clasa I și până în clasa a VI-a și atunci trebuie să încerc cu fiecare să fac câte ceva. Ceea ce-mi doresc eu este ca la finalul anului toți să fie responsabili, să vină să-mi spună că au teme de făcut și să le lucrăm împreună. Este important să-i fac să înțeleagă să-și facă temele nu pentru că este o obligativitate, ci pentru că îi ajută. Este important să le arat că trebuie să aibă un scop pe care să și-l urmeze”, mai spune psihopedagogul.
Povestește că nu este mereu singură. O elevă de liceu s-a oferit voluntară să vină o dată, de două ori pe săptămână câte o oră să o mai ajute. Mai este și o doamnă care și-a anunțat sprijinul, dar trebuie să-și stabilească un program.
„Acestea sunt lucruri extraordinare și ajutorul lor este prețios pentru mine. Mai am și câțiva prieteni care vor să se implice în activități cu cei mici. Mâine (n.r. 27 septembrie), de exemplu, am o surpriză pentru ei. Va veni un prieten care are un club de karate și va face ceva cu ei, să le prezinte acest sport. Asta îmi doresc. Poate nu o să reușesc chiar în fiecare săptămână, dar și o dată sau de două ori pe lună să vină cineva și să le deschidă orizonturile tot mi se pare foarte frumos. Să vadă că există și altceva și că pot face o mulțime de lucruri dacă vrei.”
Singurul regret al celor doi este că nu pot lua mai mulți copii, dar să schimbi 15 destine este lucru mare, cu atât mai mult cu cât vorbim despre copii care știu încă de mici ce este violența, munca și lipsa de afecțiune. Miracolul însă, are ca martor fericirea de pe chipul lor, pentru că acești copii știu încă să râdă.
Turnul Sfatului a adoptat primul copil
Redacția publicației Turnul Sfatului a adoptat la distanță unul din cei 15 copii. În urma unui contract de sponsorizare i-au fost plătite cheltuielile cu programul „Șura dă aripi” până la finalul acestui an școlar. Sperăm ca exemplul nostru să fie urmat, iar ceilalți 14 copii să-și găsească și ei îndrumători.
În cazul în care vor fi persoane care doresc să ajute în alte moduri la Șură este nevoie de jucării, rechizite, hăinuțe, încălțăminte și de orice credeți că ar putea ajuta.
Pentru donații în bani puteți folosi datele de mai jos.
Asociația Dia.Logos
CIF: 35724057
Cont lei RO51BTRLRONCRT0332170001
Cont euro RO98BTRLEURCRT0332170001
SWIFT: BTRLRO22
Banca Transilvania Sibiu
Parohia Ortodoxă Sibiu Gușterița
CIF: 6585044
Cont lei RO80BTRLRONCRT0585118901
Banca Transilvania Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 4379
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Gigel
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Bitt Dannman
Acum 12 ore
Adrian
Acum 12 ore
Emil